<

Het Midden-Oosten Cultuur, natuur en avontuur


Het Arabisch Schiereiland: een veilige vakantiebestemming vol cultuur en natuur in het Midden-Oosten

midden oosten map

Midden Oosten

Het Midden-Oosten bestaat uit verschillende landen in Zuidoost-Azië en delen van Noord-Afrika. De laatste jaren is het Midden-Oosten volop in het nieuws vanwege conflicten tussen bondgenootschappen en eeuwenoude geschillen. Dat het Arabisch Schiereiland in het Midden-Oosten een veilige vakantiebestemming vol cultuur en natuur kan zijn wordt vergeten.

En dat is jammer! Het Arabisch Schiereiland heeft de reiziger veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en architectuur. Wil je heerlijk luieren en genieten van een luxe vakantie? Je laten inspireren door bijzondere moderne en historische bouwwerken? Of wil je juist een avontuurlijke reis door de prachtige natuur maken?
Dat kan! Het contrast is nergens groter dan op het Arabisch Schiereiland.

Reizen tussen natuur, cultuur en architectuur

Op het Arabisch Schiereiland reis je van authentieke dorpjes in Jordanië en Oman naar de moderne skyline in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Je kunt je eigen achtbaan creëren in de goudgele duinen van de woestijn of wandelen door het groen van bijzondere wetlands.
Na een primitieve kampeertrip in de wadi’s kom je tot rust in een van de luxe 5-sterren hotels. Je maakt een wandeling door het labyrinth van traditionele souqs waar geurende kruiden en kleurrijke pashmina’s je zintuigen strelen. Of je bezoekt een Arabisch concert in het Opera House van Muscat.
Reis je met kinderen? Bezoek dan een van de spectaculaire atrractieparken in Dubai.
Zie de pagina Zien en Doen! voor een beschrijving van specifieke activiteiten.

Een cultuur van eeuwenoude tradities

Misschien wil je alleen maar een kijkje achter de schermen. Hoe leven de mensen in het Midden-Oosten? Wie zijn ze en waarom zijn ze zoals ze zijn?
De tradities van Arabieren zijn diepgeworteld in het Islamitische geloof en de bedoeïenen-cultuur. Voor de bedoeïenen was het vasthouden hieraan pure noodzaak om te kunnen overleven in het barre woestijnklimaat. Ze hadden complexe hiërarchische verbanden en volgden strikte normen en waarden.

Veel moderne Arabieren hechten nog altijd grote waarde aan deze oeroude gebruiken. Zo maken ze onderscheid tussen de schone rechterhand en de onreine linkerhand, ooit belangrijk om ziektes te voorkomen.  Daarnaast zijn Arabieren altijd hartelijk en gastvrij. Bijna overal waar je komt krijg je een kopje Arabische koffie aangeboden. Als je geluk hebt wordt je zelfs uitgenodigd bij een familie om samen een traditioneel gerecht te delen. Een bedoeïen zou namelijk nooit een verdwaalde reiziger in de woestijn achterlaten.

Arabische taal

De mensen op het Arabisch Schiereiland spreken Arabisch. Deze wereldtaal wordt door ongeveer 300 miljoen mensen gesproken. Toch kunnen sommigen elkaar voor minder dan 10% verstaan. Hoe dat zit kun je hier lezen. Gelukkig spreken de meeste Arabieren ook vloeiend Engels.

Meer informatie

In het menu boven- en onderaan deze pagina vind je meer informatie over de natuur, cultuur, architectuur en activiteiten in het Midden-Oosten. Tevens kun je er informatie vinden over de veiligheid. Kijk ook eens op de pagina Zien en Doen! voor een meer gedetailleerde beschrijving van activiteiten.

Ben je geïnteresseerd in mijn belevenissen op het Arabisch Schiereiland? Lees dan mijn Verhalen & Ervaringen. Het staat vol verrassende gebeurtenissen om over te lachen, je te verbazen of om over na te denken.