<

Midden-Oosten Architectuur


Architectuur Midden-Oosten

Het Midden-Oosten is een mix van historische, moderne en religieuze bouwkunst. Van primitieve tombes tot de modernste architectonische hoogstandjes. Een paar bijzondere bezienswaardigheden zijn hieronder vermeld.

Historische bouwkunst

Jordanie Petra

Petra, Jordanië

Vooral in Iran (Persepolis), Jordanië (Petra), Oman en op plaatsen midden in de woestijn in Saoedi Arabië, zijn nog indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid te bewonderen. Van primitieve tombes en forten tot tempels. De grote tombes in Halban in Oman dateren van het Bronzen Tijdperk (2700 -2000 AD). Dat maakt ze ongeveer even oud als de pyramiden in Egypte.

Je kunt ook wandelen door oude historische dorpen, die je het gevoel geven dat je in een sprookje van Duizend-en-een-Nacht bent beland. Een van de meest pittoreske dorpjes in Oman is Balad Sayt. In Saoedi Arabië kun je naar Ushaiger (Kleine Blonde), een klein dorp op ongeveer 200 kilometer afstand van Riyadh.

Wil je weten hoe het leven voor de opkomst van de Islam eruit zag? Dan is een bezoek aan de nederzetting Madain Saleh, het eerste UNESCO erfgoed van Saoedi Arabië, een aanrader.

Moderne architectuur

architectuur midden-oosten (by Me over ME)

Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten 2014

De moderne Arabische steden vormen een oogverblindende skyline, opgebouwd uit architectonische hoogstandjes. Ware bouwkundige meesterwerken die zo indrukwekkend zijn dat zelfs toeristen die niet van de stad houden er een blokje voor omrijden. Een daarvan is de Kingdom Tower (officieel Kingdom Centre) in Riyadh, geïnspireerd op de hals van een vrouw. In de avonduren is de opening aan de bovenzijde prachtig verlicht. In Doha is de Aspire Tower een bekende landmark. En wat dacht je van de hoogste toren ter wereld, Burj Khalifa in Dubai?

Ook zijn er moderne Arabische bouwwerken, zoals de Pigeon Towers in Katara in Qatar. In Masdar City in de Verenigde Arabische Emiraten staan ultramoderne milieuvriendelijke gebouwen. Geïnspireerd op de Arabische bouwkunde worden ze gekoeld door de wind. De stad wordt ook wel ‘de groene stad’ genoemd, omdat alleen gebruik wordt gemaakt van groene energie, zoals zonne-energie.
Wil je verdwalen tussen architectuur, natuur, kunst en cultuur, dan is een bezoek aan het Louvre in Abu Dhabi meer dan de moeite waard.

Religieuze gebouwen

De Islam vormt de grootste (en in sommige landen de enige) religie in het Midden Oosten. De meeste religieuze gebouwen zijn daarom moskeeën. In Muscat (Oman) staat de bekende Sultan Qaboos Moskee, opgebouwd uit Indische zandsteen en prachtige mozaïeken.

De meest indrukwekkende moskee is de Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi. Deze witmarmeren moskee dankt zijn naam aan Z.H. Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, grondlegger van de Verenigde Arabische Emiraten. Het imposante bouwwerk is gedecoreerd met marmeren bloemen, bladgoud en edelstenen. De alom geliefde en gewaardeerde Sheikh ligt begraven in het mausoleum ernaast.

Wil je werkelijk je ogen uitkijken? Bezoek dan Sjah Tsjeragh mausoleum in Shiraz (Iran). De spiegeltjes die als mozaïeken over de binnenkant van de moskee zijn geplakt schitteren onder het licht van de zon alle kanten op.

Zelf genieten van de bijzondere architectuur?

Houd de pagina Zien en Doen! in de gaten voor een beschrijving van architectonische hoogstandjes.

Wil je weten hoe ik in het Midden-Oosten woon? Kijk dan onder de categorie Wonen en Werken op de pagina Ervaringen en Belevenissen.

abu dhabi sheikh zayed moskee

Sjeikh Zayed Moskee (Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten)⇐ Terug naar algemene infomatie over het Arabisch Schiereiland