<

Midden-Oosten Natuur


De natuur in het Midden-Oosten is divers

De natuur in het Midden-Oosten is divers. Het heeft een grote variatie aan landschappen en habitats. Het omvat kale zandduinen en uitgestrekte sabkha’s (zoutvlakten), azuurblauwe zee en groene mangrovebossen. Natuurliefhebbers kunnen zich verheugen op de mysterieuze woestijn met groene oases waar trekvogels rusten van hun lange reis. Of je kunt wandelen over dreigende bergpartijen waar wadi’s (opgedroogde rivierbeddingen) doorheen aderen.

Natuur Midden-Oosten wadi oman

Door zijn diversiteit en historie is het Arabische Schiereiland voor geologen een interessant onderzoeksgebied. Het land heeft vroeger onder water gelegen en heeft groene vruchtbare perioden gekend. Hierdoor zijn er in de woestijn nog altijd fossielen te vinden van zeedieren en grote landdieren. Ook liggen er op diverse plaatsen, vooral in het Lege Kwartier van de Rub Al Khali woestijn, meteorieten.

De vorming en structuren van de aarde zijn vooral zichtbaar in de gebergten. In Oman hoef je daar niet eens de snelweg voor af te gaan. Bij het uitbreiden van het weggennet zijn bergen afgeslepen, waardoor de rotsen op prachtig gelaagde spekkoeken lijken. De lagen variëren niet alleen in kleur (wit, bruin, rood, grijs etc.), maar ook in structuur (zand, steen, graniet). Sommigen lagen zijn zo zout, dat ze als kristallen glitteren in de zon.

Bijzondere natuur

Er zijn veel bijzondere plekken in het Midden-Oosten waar je als natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Van het droogste landschap ter wereld, de Rub Al Khali woestijn, tot de meest groene oases in Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Meer informatie hierover kun je vinden onder de landenpagina’s van Zien en Doen!  Twee bijzondere natuurgebieden die voor iedere toerist makkelijk bereikbaar zijn, heb ik hieronder aangehaald.

Wadi Rum, Jordanië

Een van de mooiste wadi’s in het Midden-Oosten is Wadi Rum in Jordanië. De wadi die op de UNESCO erfgoedlijst staat, bestaat uit een grote vallei van rood gekleurd zand, omgeven door rotswanden van graniet en zandsteen. Op verschillende plaatsen zijn nog prehistorische rotstekeningen bewaard.

Wetlands, Verenigde Arabische Emiraten

Of wat dacht je van de unieke wetlands van de Verenigde Arabische Emiraten? Deze internationaal erkende watervlaktes zijn een trekpleister voor inheemse vogels en bijzondere trekvogels. De omliggende mangroven en rietvelden vormen een veilig heenkomen voor antilopen, vossen, knaagdieren en reptielen.

Dieren in de woestijn

Het dorre landschap op het Arabisch Schiereiland is een thuis voor een aantal bijzondere dieren. Dieren die zich hebben weten aan te passen aan de barre omstandigheden, zoals de Arabische Kameel, de gems en de woestijnvos. Sommige dieren hebben een onvergelijkbaar uithoudingsvermogen, zoals het Arabische Paard (de Arabier) en de Saluki hond. Deze elegante dieren zijn weliswaar niet van de woestijn, maar zij vinden hier wel hun oorsprong. Onder de categorie dieren kun je er meer over lezen.

Zin om de natuur te ontdekken?

Op de pagina Zien en Doen! vind je een boel leuke tips om in de natuur te ondernemen. Wil je de natuur vanaf je luie stoel ervaren? Lees dan verder over mijn ervaringen in het zand. ⇐ Terug naar algemene infomatie over het Arabisch Schiereiland