<

over Me over ME

مرحبا , marhaba, oftewel, welkom op Me over ME.

Wat ooit begon met wat gekrabbel met een potlood in een schriftje is inmiddels uitgegroeid tot dit blog Me over ME, Me over the Middle East. Na meer dan 10 jaar op het Arabisch Schiereiland weet het Midden-Oosten mij nog dagelijks te verrassen. Het confronteert me met onbegrijpelijke cultuurverschillen of laat me in situaties belanden die ver van mijn eigen werkelijkheid afstaan. Hoe bizar die situaties soms zijn kun je lezen in mijn persoonlijke verhalen en belevenissen.

Mijn leven in het Midden Oosten

Eigenlijk ben ik geheel toevallig in het Midden-Oosten beland. Het gebied had me nooit eerder getrokken. Misschien ging ik juist daarom wel het avontuur aan. Ik wil namelijk altijd iets nieuws ontdekken, zien en beleven. Inmiddels ben ik ervoor gevallen. Ik houd van de bijzondere natuur, de hartelijkheid en gastvrijheid van de mensen en de onvoorspelbaarheid van het leven. Het leven op het Arabisch Schiereiland is nooit saai en altijd in ontwikkeling.

Zowel op sociaal als maatschappelijk vlak heb ik mijn draai gevonden. Ik werk en heb een brede internationale vriendenkring met wie ik sport en de woestijn in trek. We voeren gesprekken over nieuwe ontwikkelingen, ideeën of culturele verschillen. Onder hen zijn ook Arabische mannen en vrouwen die me vertellen over hun leven. Ze nodigen me uit voor religieuze feesten zoals Ramadan en Eid, en betrekken me bij belangrijke levensgebeurtenissen zoals bruiloften en geboorten.

Juist op die momenten wordt zichtbaar hoezeer onze levens van elkaar verschillen. Waar de Nederlander een koekje bij de koffie serveert, overladen Arabieren je met dadels, koekjes, snoepjes en andere lekkernijen. En ga je op kraamvisite, dan val je in een vrouwenfeest,  waar nieuwe schoenen en kleding worden bezorgd en make-up artiesten je neus bijpoederen.

Verhalen met een twist

In mijn vrije uurtjes schrijf ik verhalen met een twist als reactie op nieuwsberichten, over bijzondere gebeurtenissen of uit verbazing omdat ik de Arabische wereld niet altijd begrijp. Maar ook omdat de situatie waarin ik soms beland zo ver van mijn eigen werkelijkheid afstaat. Sommige verhalen gaan over relatief kleine onderwerpen zoals de postbezorging of verkeersregels. En ze gaan over het werk, mijn Arabische huis, over een penibele situatie in de woestijn en meer.

Andere verhalen gaan over cultuurverschillen. Verschillen die onbegrijpelijk zijn en je lachspieren aan het werk zetten, je laten nadenken of waarover je je kunt verbazen. Of ze zetten je aan het denken. Zoals het verhaal over de Nederlander die met hulp van de Nederlandse ambassadeur zijn vrouw per sms aan de kant heeft kunnen zetten.

Zien en Doen

Maar het liefst breng ik mijn tijd door in de natuur. Ik geniet ervan als de woestijn groen kleurt na een frisse regenbui of als ik de vogels hoor kwetteren bij de poelen in de wadi. Ik trek erop uit om plekjes te ontdekken die nog onbekend zijn of laat me leiden door nieuwsgierigheid.  Onder Zien en Doen kun je daarom bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden vinden die net een beetje anders zijn, gericht op de avontuurlijke reiziger en de natuurliefhebber. Zo neem ik je mee met een avontuurlijke tocht door de slangenkloof , laat ik je de onbekende plekjes van de stad zien of geef ik je tips om de woestijn te ontdekken. Daarnaast geef ik achtergrondinformatie over de natuur, cultuur en veiligheid.

Ik vind het leuk om mijn verhalen en ervaringen met jullie te delen en hoop dat jullie ze met net zoveel plezier lezen als dat ik ze geschreven heb.

Warme groeten uit de zandbak, Me

Rub al Khali desert, oktober 2016

Wil je nog meer weten over Me? Lees dan het Geheime leven van Me in 10 vragen.


Email Me over ME

Belangrijke informatie