<

Top 3 mooiste wetlands in de Verenigde Arabische Emiraten

Share

De woestijn zit vol verrassingen en verborgen oases. Een van de mooiste vind ik de wetlands. De grote aantallen vogels op en rond het water, omringd door hoge rietpartijen en mangrovebossen vormen een prachtige parel in het anders dorre landschap. Een aantal wetlands zijn door de Ramsar-conventie aangewezen als gebieden van internationaal belang.  Dit is mijn top 3 van mooiste wetlands in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dubai – Ras al Khor Wildlife Sanctuary

Temidden van het alsmaar razende verkeer in de stad Dubai ligt één van de zeldzame stedelijke wetlands ter wereld. Ras al Khor ofwel Kaap van de Creek, is een paradijs voor vogels van slechts 13 km² groot. Er komen ongeveer 150 verschillende vogelsoorten voor, maar de flamingo’s stelen de show. In aantallen van 500 vogels waden ze op hun lange benen door het ondiepe water, luid kwetterend op zoek naar voedsel. Andere regelmatige bezoekers zijn de Purperhoningzuiger, Ijsvogels, Bijeneters en roofvogels zoals  Bastaardarenden.

Een bezoek aan het Ras al Khor is dichtbij het centrum van Dubai en een perfecte plek om even met het hele gezin uit te waaien. De vogels zijn goed te bekijken door zeldzaam scherpe verrekijkers in de schuilhutten op de kruising van Al Wasl Road en Oud Metha Road, en op de Ras al Khor Road. Mocht je nou op zoek zijn naar een bijzondere vogel of meer uitleg willen over het gebied, dan kun je een medewerker aanspreken die je er enthousiast over kan vertellen.

Abu Dhabi – Al Wathba Wetland Reserve

Het Al Wathba Wetland Reserve ligt ongeveer 40 minuten ten zuid-westen van Abu Dhabi. Het ligt in een gebied van sabkha (zoutvlakte) dat tijdens de wintermaanden onder water komt te staan. Het deel van het wetland dat je kunt bezoeken is klein, slechts 5 km², maar zit vol leven. Als je door het mozaïek van meren, mangroven, rietbossen van bijna 3.5 meter en zandduinen wandelt hoor je vogels en kleine dieren in de struiken scharrelen.

Tijdens de wandeling zie je wouwen en andere roofvogels in de lucht hangen en Frankolijnen onder de vegetatie wegkruipen. Futen, steltlopers en plevieren fourageren in de meren terwijl felgekleurde libellen over het water schieten. En overal zie je flamingo’s staan die het gebied roze kleuren. Tijdens de migratieperiode in de wintermaanden zijn er kolonies geteld van zo’n 4000 vogels.

De meeste zoogdieren en reptielen slapen overdag, maar als je geluk hebt kom je in de vroege ochtend nog wel eens een vosje of een skink tegen. En anders kun je met de kinderen spoorzoeken in het zand. In het boekje dat je bij de receptie krijgt, kun je zien welk spoor bij welk dier hoort.

Het Al Wathba Reserve is open op donderdag en zaterdag van 8am tot 4pm (entree tot 2pm). Toegang is gratis. Bij de entree kun je, indien beschikbaar, verrekijkers lenen.
Tegenover het Wetland Reserve is het Abu Dhabi Wildlife Centre, een revalidatiecentrum voor bedreigde diersoorten. Hier worden Bengaalse tijgers, jaguars, jachtluipaarden, hyena’s, witte leeuwen, bavianen en schildpadden opgevangen. De combinatie van een wandeling door het Wetland Reserve met een bezoek aan het Wildlife Centre maakt het een leuk dagje uit voor de hele familie.

Umm al Quwain – Umm al Quwain Wetlands

Maar mijn favoriete wetland ligt in Umm al Quwain, een gebied dat onaangetast is gebleven. Zo zag de kust van de Verenigde Arabische Emiraten er vroeger uit! De Umm al Quwain Wetlands vormen een lappendeken van helderblauwe waterkanalen, eilanden en magrovenbossen waar je doorheen kunt kajakken.

De Umm al Quwain Wetlands vormen de perfecte habitat voor inheemse vogels, trekvogels en verschillende zoogdieren. De meest populaire plek is Khor Al Beidah, een mariene reservaat op Al Sinniyah Eiland. Het is de thuisbasis van antilopen die schuilen onder oude vertakte Ghaf bomen. Flamingo’s, verschillende reigers, plevieren en sternen zoeken naar voedsel en bouwen hun nesten op de zandrijke eilanden. De zeldzame Socotra Cormorant (Aalscholver) scheert over het wateroppervlak of droogt zijn veren in de mangrovenbomen. Deze bedreigde soort vormt met 15.000 paren de derde grootste kolonie in de wereld. En als je geluk hebt kom je ook nog een andere bedreigde diersoort tegen, de zeeschildpad.

Klik hier voor een map met de beste plekken om te kajakken of om vogels te spotten.

 

Geef een reactie