<

Zo kreeg ik 50% korting op een verkeersboete

Share

Toen ik Nederland verliet voelde ik me verlost van starre regels en vastgelegde procedures. Ik voelde me bevrijd van politieke poldermodellen en eindeloze discussies over het weer. Maar eerlijk gezegd mis ik het soms een beetje. Als de overheid hier over één nacht woestijnzand is gegaan om een wet te veranderen en ik de aankondiging nergens kan vinden of als ik voor de zoveelste keer van het kastje naar de muur ren, omdat niemand de juiste stempels kan zetten, denk ik met weemoed aan Nederland terug. Daar had ik het kunnen googlen, houd ik mezelf voor. Daar weet je precies waar je aan toe bent, wie je moet spreken en waar je moet zijn.

Toch heeft de regelgeving van hier zijn voordelen. Soms hoef je alleen maar te wachten om iets voor elkaar te krijgen of staat een begripvolle officier je bij om alles snel en keurig af te handelen. Bovendien kun je als je vriendelijk blijft, rekenen op een flinke portie geluk.
Alleen was ik dat even vergeten toen ik een oproep kreeg om mijn verkeersboetes te betalen. Ik had twee bekeuringen voor te hard rijden en één omdat ik al rijdend zat te bellen. Ik had me er flink over opgewonden, die laatste aantijging was pertinent onwaar. Die boete ging ik hoe dan ook, níet betalen. Laat ze maar met bewijzen komen, sprak ik mijzelf toe.

Hollandse directheid

Strijdlustig en vol zelfvertrouwen stampte ik het bureau binnen, waar ik twee jonge politiemannen achter de balie aantrof. Ze waren niet onder de indruk van mijn houding en groetten me vriendelijk. Een van hen typte rustig en beheerst mijn registratiegegevens in de computer in, terwijl de ander me een kopje thee met een dadel aanbood. Die hartelijkheid verraste me. Nou ja, niet helemaal. Arabieren zijn over het algemeen heel hartelijk en gastvrij. Maar dit keer had ik het niet verwacht. Net voordat ik de dadel af wilde slaan, schoot een opmerking van mijn Arabische collega me door mijn hoofd: Jullie Hollandse directheid is best wel een dingetje… Ik begreep het direct.

politieauto abu dhabi 50% korting verkeersboete

50% korting op een verkeersboete

In mijn beste Arabisch maakte ik een algemeen praatje met beide agenten en vervolgde in het Engels om mijn verhaal te doen. De boetes voor te hard rijden zou ik natuurlijk betalen, zei ik op serieuze toon, toen de agenten de haarscherpe flitsfoto’s voor me neerlegden. Op een daarvan zag ik mijn zoon met een zwembril op zijn hoofd. Zonder nadenken grapte ik dat ik het gas indrukte, omdat hij de snelheid van een Lamborghini wilde voelen.

De agenten kregen een kleine glimlach op hun gezicht en wezen me op het bedrag voor de snelheidsovertredingen. Dat was niet mild. Ik wist zeker dat mijn vrouw dat geld liever aan een flitsende jurk had uitgegeven dan aan zo’n statige flitspaal. Stotterend herhaalde ik het bedrag terwijl ik mijn creditcard in mijn portemonnee opzocht. Het leek of de politieman achter de computer mijn gedachten kon lezen. Zonder op te kijken zette hij een streep door de rekening.  I give you 50% discount. De boete voor het gebruik van de telefoon is nooit meer ter sprake gekomen.

17 reacties

 1. Haha wat een verhaal. Ik kan me voorstellen dat zoiets voor- en nadelen heeft als je de regels kunt buigen..

 2. Me over ME schreef:

  @Janet Dat heeft het inderdaad. Maar ik ben er nog niet over uit naar welke kant de weegschaal uitslaat. Meer voor- of meer nadelen…

 3. Julie Quadflieg schreef:

  Haha wauw, wat een verhaal! Dat zie ik hier in België of Nederland inderdaad nog niet gebeuren! 🙂 Leuk geschreven ook!

 4. Kristof schreef:

  Ken er niks van maar ik zou schrik hebben om daar in discussie te treden met iemand.

  Zeer coole politiewagen wel!

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Sympathiek dat ze de boete zo maar halveerden zeg. Dat scheelt een flink bedrag.

 6. Me over ME schreef:

  @Nicole Jazeker! Daar kan je een boel leuke andere dingen voor doen.

 7. Me over ME schreef:

  @Kristof Haha! Maar dat hoeft helemaal niet! Ze zijn echt heel behulpzaam en benaderbaar. Ik vind de agenten in bijvoorbeeld sommige landen van Europa veel enger…

 8. Me over ME schreef:

  @Julie Quadflieg Haha…Ik heb het ooit in Nederland geprobeerd. Ben uiteindelijk met mijn staart tussen mijn benen weggelopen. Wat konden die mannen lelijk kijken.

 9. www.jouvence.nl schreef:

  Wat een verschil met hier in Nederland zeg! Grappig (en fijn) dat ze je 50% korting geven op een boete.

 10. Me over ME schreef:

  @jouvence Daar was ik ook heel blij mee!

 11. Haha de brutalen hebben de hele wereld, Groot gelijk en well done! Stoer van je!

 12. Anne - Travelgoodies.nl schreef:

  Hahah wat een verhaal! En wat een geluk dat ze de helft korting gaven.

 13. Me over ME schreef:

  @Anne Dat vond ik ook 🙂

 14. Me over ME schreef:

  @Marjolein Thanks! Ik moest er zelf ook even om gniffelen.

 15. Wat een leuk verhaal! Dat zie ik in Nederland niet snel gebeuren. Ik vind je echt leuk schrijven!

 16. Me over ME schreef:

  @Cynthia Dankjewel voor het compliment!

 17. Kim schreef:

  Haha, korting op je verkeersboete. Dat is wel een mooi verhaal! Dat zal je hier niet zo snel meemaken 😉

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!