<

6 Redenen om niet naar de VAE te gaan

Share

De Verenigde Arabische Emiraten is een interessant en gastvrij land in het Midden-Oosten. Het heeft niet alleen de grootste zandwoestijn ter wereld, maar ook bergen, wadi’s en oases. Ben je op zoek naar luxe, natuur, cultuur of avontuur? Het land heeft het allemaal. Er zijn echter 6 redenen om niet naar de VAE te gaan.

Het is alleen maar zand

zand duin woestijn

De Verenigde Arabische Emiraten is één grote zandbak. Op aanwijzingen van de wind bewegen grote zandduinen langzaam over het land. Ze staan gruwelijk in de weg. Om een glimp van de ondergaande zon te krijgen, moet je ze beklimmen. Hoewel het warme zachte zand je voeten masseert, is de weg omhoog zwaar en uitdagend. Eenmaal aan de top wordt je beloond met uitzicht over nog meer zand. Bruin zand, goud zand, rood zand. De variatie aan kleuren vormt een lappendeken in patronen en formaties waartoe alleen Moeder Aarde in staat is. Met verbazing zie je een karavaan van kamelen als vissen in het water over de duinkammen lopen. Jij kunt alleen nog maar uithijgen.

Het verhoogt je bloeddruk

6 redenen om niet naar de vae te gaan

Rond de lagere zandduinen worden je ogen verblind door witte vlaktes die glinsteren als diamanten in de felle zon. Deze zogenaamde sabkha’s zijn niets meer dan lagen van gekristalliseerd zout. De sabkha in Al Wathba loopt in de winter onder water en vormt een paradijs voor endemische vogels en trekvogels. In en rondom de zilte vlaktes van Liwa vormen zich natuurlijke formaties die lijken op stenen bloemen of zandrozen.
Een sabkha ziet er daarom prachtig en uitnodigend uit. Maar je waagt je op dun ijs. Het krakende geluid van het zout onder je voeten laat je hart sneller kloppen. Bij het zien van een woestijnroos raak je in de hoogste vorm van extase. Ga terug voor je bloeddruk omhoog schiet!

Ontspanning? Helemaal niet!

6 redenen om niet naar de VAE te gaan

Je hebt vast de sensationele verhalen gehoord van onoverwinnelijke waaghalzen die de grote rode duinen in Liwa veroveren. Hoe ze hun terreinwagens over onweerstaanbare zandheuvels glijden. Allemaal visserslatijn! Want de meesten komen niet ver. Door de weerstand van het zand snijden de autobanden door de aarde als een warm mes door boter.
Uiteindelijk eindigen alle chauffeurs in een duinkom tussen de glooiende heuvels, waar ze rond een sprankelend kampvuur hun verhalen vertellen. Tot het moment dat boven hun hoofd een grote rel uitbreekt. Vallende sterren schieten door de Melkweg als vuurwerk tijdens de jaarlijkse vuurwerkshow in Scheveningen.

Onverwachte hindernissen in de zee

indische bultrugdolfijnen

De zilverzachte stranden verdwijnen langzaam onder de rollende beweging van glinsterende golven. De sprankelende oceaan in kleuren zo blauw als de hemel, nodigt je uit om op verkenning te gaan. Maar de ondiepe wateren van de zee bieden weinig uitdaging. Je kunt zonder enige moeite met een boot of waterscooter naar een van de afgelegen eilanden die uitkijken over de imposante skyline van de stad. Je kunt langs de kust kitesurfen of in een kano door witte en grijze mangroven peddelen. Totdat bultrugdolfijnen onverwachts uit het water opspringen over reuzenschildpadden die met een hypnotiserende traagheid over kleurrijke koralen zweven.

Het betovert je

Heritage village Al Wathba

Ik hoef je niet te vertellen over de risico’s die je neemt wanneer je een dag in een van de grote en luxueuze winkelcentra van de Verenigde Arabische Emiraten doorbrengt. Maar denk niet dat je beter af bent in een souk. Deze traditionele markten ademen de sfeer van vroeger uit. Je zult jezelf verliezen in het betoverende doolhof van rijkversierde gangen. De aromatische geur van traditionele kruiden zal je lokken, terwijl je blik naar de inspirerende kleuren van Kasjmir en geweven stoffen zal afdwalen. Tenslotte zul je verblind door het glimmende goud niet meer over de prijs kunnen onderhandelen.

Gepakt met artefacten en souvenirs eindig je in een abra, een traditionele watertaxi, die je meeneemt naar een Heritage Site of cultureel park. Je wordt omsluierd door de gastvrijheid van de Emirati bevolking en in vervoering gebracht door hun traditionele dans en poëzie. Het duurt slechts even voor je betoverd wordt door de klanken van ritmische muziek en je wegzakt in comfortabele handgeknoopte kussens.

Het maakt je nederig en klein

Dubai Burj Al Arab

De grote steden in de Verenigde Arabische Emiraten zijn verweven met de geest van de tijd. Torenhoge wolkenkrabbers van moderne architectuur turen over de stad, terwijl Burj Khalifa, uniek in zijn grootsheid, trots over hen waakt. Hun reflecterende ruiten zijn in staat om zonnestralen te breken, terwijl ze ’s nachts kleurrijke lichtpatronen over de stad uitstorten. Deze krachtige reuzen van de stad maken je nederig en klein. Een gevoel waaraan je wilt ontsnappen. Maar dat kan maar op één manier. Door een cocktail te drinken in de viewbar op de hoogste etage, waar het uitzicht zo spectaculair is dat je de bar niet meer wilt verlaten.

Te veel attracties

6 redenen om niet naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan

Je kunt een ritje maken in de snelste achtbaan ter wereld in Abu Dhabi, glijden over de skipiste in Dubai of raften op een wildwaterrivier in Al Ain. Je kunt je neus ophalen in de bloembedden van Miracle Gardens of een spannende wandeling maken door Hanging Gardens op de Jebel Qatar klif. Je kunt eindigen tussen juichende Emirati die racende paarden en kamelen aanmoedigen of een jachtshow bezoeken en een valk aaien.
De Verenigde Arabische Emiraten heeft simpelweg te veel attracties om uit te kiezen. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!