<

80 Valken inchecken? Dat gaat probleemloos!

Share
80 valken inchecken in een vliegtuig

Giervalk (by Me over ME)

Recent las ik in een Nederlands dagblad dat een vlucht in Oman was geannuleerd vanwege een opmerkelijke reden: Er was een onbekende slang in het bagageruim gevonden. Ik kon alleen maar een beetje gniffelen om het bericht. Hij had beter in kunnen checken.

80 Valken inchecken

In het Midden-Oosten vliegen wel vaker wilde dieren in het vliegtuig mee. En niet alleen in het bagageruim. Valken zitten in de cabine. Laatst had een rijke valkenier 80 zitplaatsen gereserveerd voor zijn indrukwekkende roofvogels. De foto is als een virus over het internet gegaan en overal ter wereld gepubliceerd. De glanzende veren in gestreepte, gevlekte of geschubde patronen vormden een spectaculair contrast met de roodgeblokte ghutra’s van hun begeleiders.

Ticket via internet

De vogels boeken hun vliegticket gewoon op internet, via een speciale website met vluchtroutes en prijslijsten van de gewenste vliegtuigmaatschappij. Vanaf een slordige 150 Euro mogen de valken mee. Een stuk goedkoper dan wanneer ik een ticket voor mezelf boek. Maar ik ben dan ook volledig afhankelijk van de piloot, omdat ik zelf niet kan vliegen. Valken daarentegen zijn onverslaanbare vliegkampioenen. Sommige vogels halen snelheden tot zo’n 350 kilometer per uur.

Inchecken aan de balie

De roofvogels checken vervolgens net als iedere andere passagier in bij de incheckbalie. Met hun vliegticket en hun persoonlijke paspoort onder de vleugel krijgen ze een zitplaats toegewezen. Dat gaat niet even tussen neus en lippen door. Het vliegtuigpersoneel behandelt de indrukwekkende en statige vogels met alle egards: “Saker Valk, we hebben voor u stoel 11C gereserveerd. Op de stoel ligt een grijpmatje voor u klaar waar u zich met uw poten aan vast kunt klampen. Welkom aan boord van onze vlucht.” Het zou me niets verbazen als de vogels ook airmiles krijgen.

Veiligheidinstructie en gedragsregels

gedragen die 80 valken zich wel een beetje?

Valken in een speciaal gereserveerde ruimte in het vliegtuig (copyright imgur.com)

Dan volgt via de intercom een uitgebreide veiligheidsinstructie. De valken  zijn echter weinig geïnteresseerd. Ze staan als stillevens op hun grijpmatjes. Hun hoofdjes bedekt met een lederen kapje (burqa), lichtjes naar beneden gebogen.  Ze hoeven hun seatbelts niet om of zich aan gedragsregels voor mensen in de lucht te houden. Want deze alom gewaardeerde en geprezen vogels vallen onder de anti-discriminatiewet. Slechte valken (niet te verwarren met Slechtvalken) bestaan simpelweg niet.  Zelfs als ze poepen in het openbaar of onrust veroorzaken door hevig te fladderen, worden ze het toestel niet uitgezet. Je zou ze voor straf hooguit een zakje vliegtuig-pinda’s kunnen geven.

Wil je ook wel eens een valk van dichtbij zien?

Zou je zelf wel eens een valk willen zien of er meer over willen weten? Breng dan een bezoek aan een van de wetlands in de Verenigde Arabische Emiraten, een cultureel festival zoals het Al Dhafra Festival of het Falcon Hospital in Abu Dhabi.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!