<

Abu Dhabi Tour 2016

Share

abu dhabi tour race bordAl dagen hangen er bordjes op de rotondes met daarop grote letters RACE Abu Dhabi Tour. De jongens verheugen zich op een spectaculaire autorally met knallende uitlaten en piepende banden, maar ik moet ze teleurstellen. De Abu Dhabi Tour is een jaarlijkse wielerronde, waarin wielrenners in verschillende teams 555km in vier etappes afleggen. Na de start vanaf Yas Marina Circuit worden drie etappes in en rond de stad Abu Dhabi gereden. De derde rit vindt plaats op de berg Jebel Hafeet, tegen de grens van Oman. Aan het vertrek staan vijf Nederlanders en een Belgische groep. Ook het team van de Verenigde Arabische Emiraten is van de partij.
Dat de Tour Abu Dhabi niet zo maar een wielerwedstrijdje is blijkt wel uit het feit dat het in 177 landen op televisie wordt uitgezonden.

Organizer Abu Dhabi Tour

abu dhabi tour organizerOp de eerste dag van de Tour vliegen er helikopters in de lucht en klinkt in de verte het gillende geluid van politiesirenes. Op verschillende punten staan mannen in traditionele kleding met daarover een neon-geel vestje met de tekst “organizer”. Wij gaan op de rand van een rotonde zitten om goed uitzicht te hebben op het peloton. “Hoelang duurt het nog?” vragen we de organizer, die op zijn telefoon een spelletje aan het spelen is. “Geen idee”, antwoordt hij lachend, “we worden gebeld”.

Langzaam komt het geluid van sirenes dichterbij. Een helikopter vliegt laag over en in de verte zien we het felle licht van koplampen onze kant opkomen. In een rustig tempo zet de organizer oranje pionnen neer om de straat af te zetten. Het publiek kijkt gelaten toe. Maar als hij vervolgens vol overgave met een wedstrijdvlag begint te zwaaien, stijgt bij iedereen het enthousiasme.

Dukes of Hazard

Abu Dhabi Tour pelotonPlots komt een politiewagen van het model Dodge Challenger met brommende motor de bocht door gegleden. “The Dukes of Hazard are back!”, wordt er gelachen. Dan raast de kopgroep voorbij, 6 man sterk, op enige afstand gevolgd door de rest van het peloton dat als een kleurrijke regenboog langs ons heen schiet. We krijgen een opgestoken duim van een van de rijders en hij werpt ons een waterfles toe.

Snel rennen we naar de andere kant van de rotonde waar de wielrenners een U-turn moeten maken. Alleen mijn zoons blijven staan. Die zijn meer geïnteresseerd in de auto’s die achter het peloton aanrijden. Ze staren met open mond naar de volgwagens, in alle denkbare modellen van het merk Mercedes, en gapen naar de bolides die ertussen rijden: Een glimmende politieauto Lamborghini Aventador (Supergaaf!), een opgesmukte Porche (Cool!), een spectaculair brommende Bugatti Veyron (Vet!) en een Mc Laren met een kleurig vlammenpatroon langs de zijkant (Te gek!).

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!