<

De Arabische Cultuur

Share

Een kijkje achter de schermen van het Arabische leven? Meer weten over de Arabische cultuur, lokale gebruiken en het dagelijkse leven? Dan ben je hier op de juiste plek!

Arabische cultuurhet leven van arabieren

Elke cultuur heeft zijn eigen gewoontes en gebruiken. Zo ook de Arabische cultuur. Arabieren leven in een ander ritme dan Westerlingen en hebben andere ideeën over vrijetijdsbesteding. Ze hechten grote waarde aan hun familie en eer en respect staan hoog in het vaandel.  Sommige gewoontes, gebaren of gebruiken die wij heel normaal vinden, zien Arabieren als ongepast. En andersom, zie bijvoorbeeld mijn verhaal Shweya shweya.

Niet allemaal hetzelfde

De Arabische cultuur heeft een lange historie en is rijk aan tradities. De Islam religie en het leven van de bedoeïenen staan hierin centraal. Maar niet alle Arabieren in het Midden-Oosten zijn hetzelfde. Ook niet binnen de verschillende Golfstaten. Het zijn allemaal op zichzelfstaande culturen, met hun eigen erfgoed, tradities en gebruiken. De ene Arabische cultuur staat meer open voor een gesprek met een vreeemdeling dan de andere. Zo zijn de Omani en Emirati over het algemeen heel toegankelijk, terwijl de Saoediër en Qatari meer afstand houden.

En hoewel Arabieren allemaal Arabisch spreken, kunnen sommigen elkaar maar voor minder dan 10% verstaan! Hoe dat zit kun je lezen op de pagina over de Arabische Taal.

Hartelijk en gastvrij

Vaak hoor ik dat mensen het moeilijk vinden om met Arabieren te praten. Ze durven niet goed. En dat is jammer. Arabieren zijn hartelijke en gastvrije mensen. Ze zijn hulpvaardig, betrokken en zullen als eerste hun hand uitsteken als er nood aan de man is. Maar het is niet zo makkelijk om ze te leren kennen. Hun sociale leven speelt zich voornamelijk af binnen de familie en daar wordt weinig tot niet over gesproken. Arabieren houden er niet van om hun was buiten te hangen, vuil of schoon. Maar ze zijn wel degelijk in voor een leuk of interessant gesprek. Ze kunnen animerende verhalen vertellen over hun cultuur, over de wereldpolitiek, over sport en reizen.

Contact leggen

Om contact te leggen met Arabieren moet je je in hun wereld en cultuur kunnen inleven. Door hun achtergonden te begrijpen en hun normen en waarden te respecteren, zoals bedekte kleding te dragen en je afwachtend op te stellen. Daarbij moet je de Hollandse directheid en ‘alles moet kunnen’ mentaliteit even aan de kant zetten. Want terwijl we dat in Nederland heel normaal vinden, en in sommige gevallen zelfs beleefd, vinden ze dat hier brutaal en ongepast.
Tot slot moet je je natuurlijk op de juiste momenten op de juiste plekken begeven. Hoe je contact met Emirati kunt leggen kun je lezen in het artikel Hoe kom ik in contact met Emirati?

Verder lezen?

Meer informatie over alles wat de Arabische cultuur eigen is, vind je bijvoorbeeld in de artikelen over de Bedoeïenen en onder Zien en Doen! Ook in mijn verhalen over het Midden-Oosten lees je meer over de tradities, gewoonten en gebruiken van Arabieren. Het zijn persoonlijke ervaringen met en tussen de Arabieren. Soms grappig of verbazingwekkend. En soms geeft het een boel stof om over na te denken.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!