<

Arabische kaas van Nederlandse koeien in de woestijn

Share

Als ik denk aan Nederland, denk ik aan het prachtige groene weideland. Een lappendeken van bont gekleurde koeien die grazen van het verse gras en gele boterbloemen. Maar ik denk ook aan de marktkraam vol geurende kazen in alle soorten en maten. Aan de boerin die al haar creativiteit losliet op haar zelfgemaakte producten. Zo verkocht ze ‘Boeren in het veld’ -kaas, Kruiden&Specerijen-kaas en Vuurgras-kaas. En ik, gek op alles wat nieuw is, mocht daar dan van proeven.

kaas Nederlandse koeien in de woestijn (by ME over ME)

Koeien in de woestijn

Ook in het Midden Oosten wordt kaas gemaakt; van Nederlandse koeien in de woestijn. Hun melk wordt gretig afgenomen, verwerkt tot yoghurt, laban (een soort karnemelk) of tot verschillende soorten zachte kazen. De koeien lopen heerlijk vrij in grote open velden tussen de kamelen, schapen en geiten. Ze kunnen misschien niet knabbelen van het weilandse gras, maar krijgen wel het groenste hooi dat ik ooit heb gezien.

Arabische kaas

Over de jaren heen heb ik bijna alle kazen die in het Midden Oosten worden aangeboden, geproefd. Van de rubber-achtige halloumi tot de testouri in bolvorm en de Syrische draadkaas. Het zijn over het algemeen zachte ongerijpte kazen in water. Sommigen zijn smeerbaar of een beetje rubberig qua textuur. Maar ze zijn vooral zout.

kaas midden-oosten arabisch (by Me over ME)

In gerechten, op de BBQ of over de salade zijn ze prima te eten. Maar als echte kaaskop eet ik toch liever een Hollandse of Franse kaas. Gelukkig heeft de plaatselijke supermarkt voldoende Nederlandse exportkazen liggen. Ik koop ongeveer een kilootje per week in. Bij de plaatselijke supermarkt kijken ze daar niet meer vreemd van op. Maar bij nieuwe medewerkers is de verbazing van het gezicht af te lezen.

Nederlandse kaas

Inmiddels heb ik alle Nederlandse exportkazen geproefd. Jammergenoeg heb ik moeten vaststellen dat de kwaliteit daarvan niet hetzelfde is als die van de producten in Nederland. Toen ik dat vertelde aan de Pakistaanse kaasboer bood hij me verontschuldigend een nieuwe variant aan. Echte Nederlandse cola-kaas. Ik heb hem vriendelijk afgewezen. Misschien wil de boerin van de markt hem voor me proeven?

Arabische kaas van Nederlandse koeien (by Me over ME)


Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!