<

Arabische Volbloed: een paard met een onverslaanbaar uithoudingsvermogen

Share

Arabieren of Arabieren?

Mensen in het Midden Oosten worden in de volksmond Arabieren genoemd. Bij paardenliefhebbers wekt het woord echter een heel ander beeld op. Namelijk het beeld van een prachtig elegant paardje met een pittig temperament, de Arabische Volbloed.

De Arabische Volbloed

arab horses meoverme.com

Arabische paarden, Al Wathba, VAE

De Arabische Volbloed of Arabier komt van origine uit het Midden Oosten, van het Arabische schiereiland (nu Yemen) of Zuid-West Saoedie Arabië.  Het huidige ras, in het Arabisch bekend onder de naam Hyssaan Arabi, is bijna 5000 jaar oud. Volgens de legende gallopeerde profeet Mohamed urenlang door de woestijn om naar Medina te vluchten. Onderweg liet hij zijn paarden water drinken. Slechts 5 merries keerden terug. Deze merries (Al Khamsa) zijn de 5 stammoeders van het Arabische ras.

Inmiddels heeft het Arabische ras zich over de hele wereld verspeid. Allereerst door diverse stammenoorlogen en handel. Tot op de dag van vandaag worden Arabieren gebruikt ter veredeling van andere paardenrassen. Hun bloed stroomt zelfs in ons eigen ras, het Friese Paard.

Ontwikkeling

De bedoeïenen en het droge klimaat waarin de paarden moesten overleven hebben het Arabische ras ontwikkeld. De paarden moesten snel, sterk en geruisloos zijn om oorlogen mee te voeren. Er was weinig voedsel en water. Daarom kregen de paarden in tijden van schaarste kamelenmelk en dadels. Alleen de krachtigste paarden bleven overeind. Deze werden in de bedoeïenententen gestald om ze te beschermen tegen diefstal, het weer en roofdieren.

Sierlijk en elegant

arabische volbloed

Schilderij van William Barraud,1844

Arabische paarden zijn alom geliefd. Ze zijn sierlijk en schattig tegelijk. De Arabier heeft een klein hoofd met grote stralende ogen, kleine spitse oren en een fijngevormde neus met grote neusgaten. Heel herkenbaar is zijn concave neuslijn, een soort knikje of holling aan de voorzijde van het hoofd. Vooral Europeanen zijn er gek op. Bedoeïenen en paardenfokkers waarderen juist een grote ‘jibbah’, de ruimte tussen de ogen, omdat die de capaciteit van de sinus vergroot. Paarden met een sterk concaaf profiel vinden zij maar zenuwpezen. Misschien wel omdat ze minder goed tegen de droge en warme lucht kunnen dan hun soortgenoten.

Een opvallend kenmerk aan Arabieren is dat ze 17 paar ribben hebben, één paar minder dan andere paardenrassen.Arabieren zijn simpelweg elegant te noemen. Ze lopen niet, ze paraderen met souplesse, vooral in draf.  Het zijn echte paradepaardjes wanneer ze met hun staart hoog opgeheven en hun smalle halzen sierlijk gebogen door de woestijn rennen. Door die gracieuze bewegingen noemen de bedoeïenen hun merries daarom liefkozend “Dochters van de wind”.

Maar ondanks hun kleine en fijne gestalte zijn ze ook ongelooflijk sterk. Ze zijn snel en hebben een onverslaanbaar uithoudingsvermogen. Bovendien hebben ze een vurig karakter, zijn ze intelligent en trouw. Door al deze eigenschappen zijn Arabieren geliefde sportpaarden, en vooral geschikt voor paardenrennen en endurance wedstrijden.

Sport en Spel

Arabische mannen (en ook steeds meer vrouwen) houden ervan om met hun paarden te racen en te spelen. De paarden leren op commando te steigeren of te gaan liggen. Sommige paarden worden zelfs uitgenodigd om bij hun eigenaar op een tapijt thee te komen drinken.
Daarnaast houden ze races langs het strand of in de woestijn. Zonder zadel of hoofdstel. Of ze gaan erop staan wanneer de paarden in volle galop over de vlakte rennen.

Meer lezen

  • Een aantal jaar geleden ben ik zelf ooit onverwacht terecht gekomen tussen toeterende volgwagens en juichende Arabieren (mannen). Hoe dat afliep kun je lezen in Paardenrace in de Woestijn.
  • Meer specifieke informatie over de endurance wedstrijden kun je lezen op Endurance Race.

 

2 reacties

  1. Bryan schreef:

    Altijd als ik jouw berichten lees, leer ik weer iets bij! Waarvoor dank! Want dit onderwerp was me hiervoor nog helemaal onbekend!

  2. Me over ME schreef:

    Wat leuk om dat te horen! Laat je me weten als je hetzelfde gaat doen?

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!