<

Arabische woestijnvos: Sluw en opportunistisch? [video]

Share

Slinkse vos

arabische woestijnvosAls je de Kharareef (volksverhalen) moet geloven is de Arabische Woestijnvos maar een onbetrouwbaar beest. Hij wordt gezien als sluw en opportunistisch. Hij is egoïstisch, materialistisch en altijd uit op gewin. In het verhaal van Ayisha Khalid speelt hij zijn broers tegen elkaar uit in hun gevecht over land. Hij belooft elk van hen evenveel rijkdom als de ander. Die belofte komt hij na, maar helemaal eerlijk gaat dat natuurlijk niet. De broers eindigen in armoede en de vos wordt grootgrondbezitter.
In een ander verhaal belooft de vos een arm tienermeisje een beter leven. Hij huwelijkt haar uit aan een rijke zakenman. Als het meisje eenzaam en verlaten achterblijft, is de vos er met de bruidsschat vandoor.

Volgens de Kharareef is het dus oppassen geblazen met die slinkse Arabische vos. Alleen de kameel kan dit onvoorspelbare dier verslaan, zoals verteld in The Camel and the Fox van Iwona Taida Drózd en Ufuk Kobas Smink.

Slangen en roofvogels

Ondank zijn slechte reputatie kijk ik er toch iedere avond weer naar uit om de Arabische vos te zien. Ik weet er een paar te zitten in een plaats in de woestijn die bekend staat als ’t Groene Land. Ook al kan je het nu niet echt groen noemen. In deze tijd van het jaar steken struiken en bosjes als droge takkenbossen boven de grond uit.
Het land ligt niet ver van de bewoonde wereld en is omgeven door landbouwgrond. Het is de ideale omgeving voor de Rode Arabische Woestijnvos.

Als de zon achter de horizon verdwijnt, kruipen slangen langs bosjes op zoek naar prooidieren zoals de Gerbil met zijn prachtige grote ogen en de Jerboa, een springmuis met grote achterpoten. In de lucht hangen roofvogels geduldig te wachten op muisjes en reptielen die uit hun holletjes komen. En opeens, als je het eigenlijk niet meer verwacht, staat er een Rode Arabische woestijnvos naast je. Het dier lijkt van niets of niemand bang te zijn. Het zijn schuwe dieren, maar ze schijnen aardig tam te kunnen worden.

De Rode Arabische Woestijnvos

De Rode Arabische Woestijnvos (Vulpes vulpes arabica) is maar een klein diertje van 1,5 tot 2,5 kilogram. De grote omhoogstaande oren met zwarte puntjes aan de top geven hem een schattige aanblik. Zijn lange staart ziet er uit als een dikke harige plumeau.

De vos is perfect aangepast aan het leven in de woestijn. Met zijn vacht in overwegend rood-bruine en beige kleuren valt hij nauwelijks op in de zanderige omgeving. Tussen zijn tenen heeft hij plukken haar, waardoor zijn poten niet in het hete zand wegzakken. Ze helpen hem tevens om hoge sprongen in de lucht te maken om vogels te pakken of om op een prooi te springen. Hij kan er bovendien zo snel mee graven dat het lijkt of er een plaatselijke zandstorm ontstaat.

Tegen het vallen van de avond en tijdens de nacht gaat de vos op jacht. Als omnivoor eet hij alles wat hij kan vangen, van insekten en reptielen tot wormslangen en knaagdieren. Drinken hoeft hij niet. Het benodigde vocht haalt hij uit de dieren die hij eet.

Aanpassingsvermogen

Door de verstedelijking worden vossen op het Arabische Schiereiland steeds verder in het nauw gedreven. De zeer schuwe Zandvos (Vulpes Rüppelli) met enorme ronde oren trekt daardoor steeds verder de woestijn in. Maar de Rode Arabische Vos past zich aan en voelt zich inmiddels thuis in verlaten gebieden in de stad. Laatst zag ik er nog een met zijn spitse neus over de stalen afscheiding van de snelweg kijken. Op zoek naar patrijzen die verkoeling zoeken tussen de aangeplante palmbomen.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!