<

Van historische monumenten tot moderne architectuur

Share

Ik ken verschillende mensen die graag naar Dubai komen voor de moderne architectuur. Ik geef ze geen ongelijk. Er staan prachtige bouwwerken tussen waar ook ik me aan kan vergapen. Maar de bouwkunst van het Midden-Oosten biedt meer dan de architectonische hoogstandjes die je in de reguliere media ziet. Het is een mix van moderne en historische bouwkunst die teruggaat tot ver voor het begin van onze jaartelling.  Deze monumenten, religieuze gebouwen en moderne architectuur zijn echt de moeite waard om op je bucketlist te zetten.

Historische bouwkunst

In verschillende landen rondom de Arabische Golf  zijn indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid te bewonderen. Er zijn primitieve tombes van opgestapelde platte stenen, forten opgetrokken uit zand en klei en zelfs tempels uit de tijd van de Grieken en Romeinen.

Architectuur Midden-Oosten Jordanie Petra

De meest indrukwekkende bouwwerken zijn nagelaten door de Nabatanen. Dit volk regeerde rond het jaar nul  over een groot deel van het Midden-Oosten. Het waren bedoeïenen en vooral rijke handelaren die zeer kundig waren in het opslaan van water. Daardoor wisten ze hun imperium uit te breiden naar onherbergzame gebieden tot ver in de woestijn. In Jordanië bouwden ze de Verborgen Stad Petra door meer dan 800 gebouwen in de rotsen te hakken. In Saoedie Arabië bouwden ze langs de Specerijenroute de nederzetting Madain Saleh, de tweede grote stad van hun rijk. Beiden historische steden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (zie UNESCO Saoedi Arabië of UNESCO Jordanië) en zijn daardoor niet meer bewoond. Maar de Nabatanen komen er nog steeds om hun waar te verkopen of om met hun ezeltje door de stad te wandelen.

Heel andere momumenten vind je in de oude delen van Jeddah en Riyadh. Op nog geen twee uur rijden van de hoofstad ligt Mad Ushaiger (Kleine Blonde), een dorp dat 1500 jaar geleden helemaal uit modder is opgetrokken. Het was een rustplaats voor pelgrims uit Koeweit, Iraq en Iran op weg naar Mekka voor de Hajj of Umrah. Het dorp is nog altijd bewoond, maar het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Architectuur Midden-Oosten: Riyadh

In Oman kun je wandelen door het pittoreske dorpje Misfat al Abriyyin dat tegen het ruige Hajar gebergte is opgebouwd. Het zou een tekening in een sprookjesboek kunnen zijn. De huizen met rijk versierde en bewerkte voordeuren zijn door smalle gangen met elkaar verbonden en op verschillende terrassen en wasplaatsen kijk je uit over een frisgroene oase vol palmbomen.

De ronde graftombes in de vorm van een bijenkorf in Halban zijn veel minder mooi om te zien. Een aantal is in elkaar gestort of beschadigd door mensen die erop klimmen. Maar als je beseft dat ze uit het Bronzen Tijdperk (2700 -2000 AD) komen en net zo oud zijn als de pyramiden in Egypte , kijk je er ineens met andere ogen naar.

Moderne architectuur

Ben je een liefhebber van moderne architectuur van wereldberoemde architecten dan kun je je hart ophalen in de grote Arabische steden, zoals Dubai, Abu Dhabi en Doha. Torenhoge meesterwerken in alle vormen en maten vormen een oogverblindende skyline. Zo indrukwekkend dat zelfs toeristen die niet van de stad houden er een blokje voor omrijden. De Kingdom Tower (officieel Kingdom Centre) in Riyadh ontworpen door Ellerbe Becket, is geïnspireerd op de hals van een vrouw. In de avonduren is de opening aan de bovenzijde kleurrijk verlicht. Vanaf de brug in de nok kun je heel Riyadh zien. In Doha is de Aspire Tower een bekende landmark. En wat dacht je van de Dubai Frame of het Louvre in Abu Dhabi (door Jean Nouvel) dat door zijn bijzondere koepel en waterpartijen lijkt op een surrealistisch landschap op zee?

Architectuur Midden-Oosten: Kingdom Centre

Naast de Westerse skyscrapers zijn er ook moderne Arabische bouwwerken zoals de Pigeon Towers in Katara in Qatar. In Masdar City in de Verenigde Arabische Emiraten staan ultramoderne milieuvriendelijke gebouwen die worden gekoeld door de wind. Deze techniek werd al gebruikt door de bedoeïenen. Zij bouwden windtorens op hun tent waar een verfrissende luchtstroom doorheen trok. In Masdar City hebben ze deze techniek verder ontwikkeld en in een modern jasje gegoten.

Religieuze gebouwen

De landen op en rond de Arabische Golf volgen van oudsher het Islamitische geloof. Daarom zijn de meeste religieuze gebouwen moskeeën. In Muscat (Oman) staat de bekende Sultan Qaboos Moskee, die opgebouwd is uit Indische zandsteen en prachtige blauwgekleurde mozaïeken.

De meest indrukwekkende moskee vind ik de Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi. Deze witmarmeren moskee dankt zijn naam aan Z.H. Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, grondlegger van de Verenigde Arabische Emiraten. Het imposante bouwwerk is gedecoreerd met marmeren bloemen, bladgoud en edelstenen. De alom geliefde en gewaardeerde Sheikh ligt begraven in het mausoleum ernaast.

Wil je werkelijk je ogen uitkijken? Bezoek dan Sjah Tsjeragh mausoleum in Shiraz (Iran). Aan de binnenkant zijn spiegeltjes als mozaïeken op de muren geplakt, waardoor het licht van de zon alle kanten opschittert.

Architectuur Midden-Oosten: abu dhabi sheikh zayed moskee

 

10 reacties

 1. feliceveenman schreef:

  Je laat me dingen zien, die ik nog niet kende, zoals Mad Ushaiger. Ik hou van architectuur in al haar vormen: oud nieuw mooi en zelfs lelijk

 2. Me over ME schreef:

  @feliceveenman Leuk om te horen dat je die plek nog niet kende. Dat is eigenlijk precies wat ik met mijn website wil doen. Andere mooie plekken dan de highlights onder de aandacht te brengen.

 3. Bianca Ronday schreef:

  Met tranen in mijn ogen kijk ik altijd naar de bombardementen in Syrië. Dit land had zo ongelooflijk veel historisch belangrijke nederzettingen, tempels, moskeeën en zelfs kerken en dat wordt nu allemaal met de grond platgewalst. Ik hoop dat het in de andere landen bespaard gaat blijven. Vooral het verlies van de echte perzijnse culturele erfgoederen zou een drama zijn.

 4. Me over ME schreef:

  @Bianca Ronday Het is inderdaad heel jammer dat er zoveel mooie en unieke monumenten verdwenen zijn. Gelukkig is er in Oman, Saoedi Arabië, Jordanië en verschillende andere landen in de regio nog een heleboel cultureel erfgoed dat meer dan de moeite waard is om te bezichtigen.

 5. Hip on Trip schreef:

  Interessant stukje! Ik ben vooral geïnteresseerd in historische bouwwerken, hoewel ik moderne architectuur ook kan waarderen. Maar zulke oude gebouwen brengen altijd boeiende verhalen met zich mee. Petra staat hoog op mijn lijstje!

 6. Me over ME schreef:

  @Hip on Trip Ik denk dat je je in Jordanië dan helemaal op je plek gaat voelen. Alvast veel plezier!

 7. Patricia schreef:

  Wauw 🙂 zo mooi allemaal. Dit is een plek van de wereld waar ik zelf nog nooit over nagedacht heb om te bezoeken, omdat er nog zoveel andere dingen op mijn lijst staan. Ik zie echter de laatste tijd zoveel prachtige dingen uit het Midden-Oosten voorbijkomen dat ik mezelf er toch maar eens iets meer in moet gaan verdiepen 🙂

 8. Me over ME schreef:

  @Patricia Pas maar op! Als je er eenmaal geweest bent, wordt je lijstje alleen maar langer..

 9. Femke schreef:

  Wauw wat prachtig zeg! Ik vind moderne architectuur mooi maar dit vind ik nog veel mooier! Ik zou graag eens Oman bezoeken.

 10. Me over ME schreef:

  @Femke Dat vind ik ook. Oude gebouwen hebben nog iets mysterieus.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!