<

Boodschappenservice nu ook in de woestijn

Share

Boodschappenservice in de woestijn

Boodschappen doen? Ik heb er een verschrikkelijke hekel aan. Nog niet zo heel lang geleden moest ik minstens 20 minuten rijden om bij een bakala, een traditionele supermarkt te komen. Het was niet meer dan een uitstalling met een dak erop. Een Pakistaanse man achter een stoffige balie verkocht me wat platte Arabische broden, een pak yoghurt en een tomaat. Voor de grotere boodschappen moest ik naar de stad en sjouwde ik van winkel naar winkel om alle artikelen te verzamelen. Mijn kinderen marcheerden mopperend achter me aan.

Met laserguns door de winkel

Hoe anders is winkelen in Nederland, waar ik kan kiezen uit mooie en verse producten, allemaal keurig gesorteerd en zorgvuldig in de schappen gezet! Ik vind het een feest. Zelfs de kinderen kunnen hun lol niet op! “Kijk nou! Ze hebben hier laserguns!” roepen de jongens wijzend op een bord met handscanners. Ze rennen als dollemannen door de winkel. Ik vind ze terug bij de glazen vitrines met toetjes. Dubbelvla? Met of zonder stukjes chocolade? Je ziet de vertwijfeling op hun gezichten. Alles ziet er in hun ogen even lekker uit. En eerlijk gezegd, ook in die van mij.

Echte salami

Kort daarna wandelen we langs de kaasafdeling waar we kunnen proeven van boerenkazen. Graskaas, notenkaas, brandnetelkaas. Alleen de cola-kaas van de bakala ontbreekt nog. De jongens leggen een stuk oude kaas in het karretje en lopen door naar de vleeswaren. Als we voor de versverpakkingen in de vitrine staan, trekt mijn jongste me aan mijn jas. ‘Mag ik échte salami?’ ‘Natuurlijk!’, knik ik hem toe. Maar als ik hem de vleeswaren wil overhandigen zie ik hem met een grote glimlach op zijn gezicht tussen de schappen verdwijnen.

Even later komt hij terug aan de hand van een winkelmedewerkster. ‘Ik vond uw zoon in het magazijn. Hij zegt dat hij op zoek is naar salami?’ Ze kijkt me vragend aan. Ik verontschuldig me, maar stiekem moet ik hard lachen. Het arme kind weet niet beter. Bij ons is varkensvlees alleen maar te krijgen in een verborgen afdeling ‘for non-muslims only’.

Thuisbezorgservice

Eenmaal terug in het Midden-Oosten roep ik de kinderen om mee naar de winkel te gaan. Tot mijn grote verbazing reageren ze enthousiast en komen ze zelfs met een boodschappenlijstje op de proppen. Helaas staan er allemaal producten op die hier hartstikke duur zijn en waar we kilometers voor in de auto moet zitten. Maar de kinderen stellen me gerust, wijzend op een folder van de winkel uit Nederland. ‘Als je je boodschappen online bestelt, worden ze gewoon thuis gebracht.’

 

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!