<

Ramadan: Van lege straten tot vrijgelaten gevangenen

Share

Het is stil op straat…

Ramadan geven delen en kortingHet is Ramadan. De zon staat hoog aan de hemel. Het is stil op straat. Er rijden nauwelijks auto’s op de weg en degene die er rijden zijn overwegend van expats of arbeiders. De anders overvolle parkeerplaatsen in de stad liggen er verlaten bij en de parkeermeter staat eenzaam om zich heen te turen. In de vastenperiode hoeven automobilisten alleen als het donker is voor een plaats te betalen.

De wereld op zijn kop

Tijdens Ramadan is het even de wereld op zijn kop. Kantooruren zijn aangepast en vergaderingen worden opgeschort tot na negen uur in de avond. Kinderen gaan maar halve dagen naar school. Moslim kinderen hebben bovendien een speciaal lesrooster. Als ze vasten hoeven ze niet te gymen. Diegenen die niet vasten eten in de kantine of gymzaal waarvan de ramen zijn afgeplakt met grote vellen bruin papier.

Griezelig stil

De anders overvolle malls en andere winkelcentra zijn nu haast griezelig stil door de afwezigheid van winkelend publiek. De muziek is uitgezet of er galmen gebeden door de speakers. Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten en verborgen achter zware gordijnen. Het lijkt een uitgelezen kans om snel door alle kledingrekken heen te jagen, maar uiteindelijk kom je zonder tassen thuis. Lokale en andere Arabische winkels houden hun deuren namelijk dicht. En bij de grote internationale winkelketens die wel geopend zijn, is het dienstdoende personeel nergens te vinden.

Tamar

Ramadan geven delen en kortingAlleen in de supermarkten is het een drukte van jewelste. Karren tot de nok toe gevuld met boodschappen gaan in hoge snelheid over de band.  Dozen met vlees, kilo’s tomaten en zakken vol rijst voorzien van etiketten met een speciale Ramadan print of tekst. En natuurlijk tamar,  dadels om het vasten mee te breken, in alle geuren, kleuren en smaken. Van verse geelgroene dadels die nog niet volledig gerijpt zijn (de lekkerste!) tot bruine gesuikerde en gedroogde soorten.
Jammer dat je ze niet even kunt proeven. Eten in het openbaar is ten strengste verboden!

Ramadan: Geven, delen….en korting!

Ramadan is niet alleen een maand van zegen, genade en vergeving, het is ook een periode van geven en delen. Er worden speciale Ramadan Sales en uitverkoop georganiseerd, soms met kortingen tot 80%. Er worden extra inzamelingsacties gehouden voor minderbedeelden. Mensen doneren niet alleen geld, maar ook kleding, huisraad en verrassingspakketten. De koelkastjes waar werkers hun eten kunnen bewaren, worden gevuld met maaltijden en lekkernijen. Het delen en vergeven gaat zelfs zo ver dat boetes worden kwijtgescholden en sommige gevangenen in vrijheid worden gesteld.

Bovendien is tijdens de periode van Ramadan de prijs aan de pomp flink gedaald. Ik betaal slechts 20 Euro voor 60 liter benzine. Met het aantal kilometers dat ik dagelijks afleg mag het voor mij nog heel lang Ramadan blijven.

Ramadan Mubarak!

Meer lezen? In Kanonschoten tijdens Iftar kun je het bijzondere moment net voor zonsondergang -wanneer het vasten gebroken wordt- beleven.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!