<

Dune bashing: creëer je eigen achtbaan in de Arabische woestijn

Share

Je kunt natuurlijk heerlijk wandelen in de woestijn, een kampvuurtje bouwen of een nacht onder de sterren doorbrengen. Maar eigenlijk is er niets leukers dan met een groep vrienden te raggen door het mulle zand. Dune bashing over de laag rollende duinen rondom Dubai en Abu Dhabi of over de enorme zandbergen in Liwa in het zuid-westen van de Verenigde Arabische Emiraten. Of over de golven van de Wahiba Sands (Ramlat al Wahaybah) in Oman, die in een lineair patroon van noord naar zuid liggen.

De spanning stijgt

Welke woestijn je ook kiest, in de zandduinen creëer je je eigen achtbaan. De spanning stijgt als je de helling van de duinen oprijdt. Kan ik daar wel omhoog, wat ligt erachter, hoe moet ik erop aanrijden? Het zand rolt onder de auto vandaan terwijl je in opperste concentratie naar boven surft. Je slaakt een zucht van verlichting als je op het hoogste punt van de duinkam staat. Maar al snel schiet een rilling over je rug. De duin die je net met zoveel moeite hebt weten te beklimmen, lijkt onder je voeten verdwenen. Alleen de blauwe lucht lacht je nog toe. Bijgekomen van de schrik zet je de neus van de auto over de kam en glijd je naar beneden, alsof je met een sleetje van de Zwitserse Alpen afgaat. Dan pas voel je de adrenaline in je bloed. De volgende duin laat niet lang op zich wachten.

Waar en hoe?

In feite heb je niet veel meer nodig dan een goede 4WD, een zware trekkabel en een schep. En neem voldoende water mee. Als de auto tot op zijn buik vast komt te zitten is het hard werken om hem er weer uit te krijgen!

Voordat je aan je trip begint is het aan te raden om een off-the-road boek van Oman of van de Verenigde Arabische Emiraten over de woestijn open te slaan. Hierin staan verschillende routes voor de beginnende rijder tot de meest ervaren dune-basher. Ook bevatten ze een aantal belangrijke tips over veilig rijden en de risico’s van de woestijn.

Want rijden door de woestijn is niet zonder risico’s en vereist wel wat ervaring. Daarom worden op diverse plekken dune bashing cursussen aangeboden, bijvoorbeeld op de Red Dune vlakbij Dubai en bij Al Mintarib in Oman.

Van glooiende heuvels tot uitdagende zandduinen

In de Verenigde Arabische Emiraten kun je bijna overal de woestijn in. Ten zuid-oosten van Dubai liggen Fossil Rock en de Big Red, met duinen van en voor alle niveaus. Meer ervaren rijders worden uitgedaagd op de hoge duinen in Liwa (Abu Dhabi).

In Oman kunnen beginners en ervaren dune bashers zich uitleven in de Wahiba Sands.
Ben je op zoek naar hoogspanning? Rijd dan de Empty Quarter (Rub Al Khali) in, of waag een poging op de hoogste duin ter wereld in Dhofar in Oman.

Wil je niet zelf rijden? Informeer dan bij de balie van het hotel over de verschillende touroperators die je een spectaculaire rit over de duinen laten beleven.

Meer lezen?

Meer informatie over de Arabische Woestijn en duinformaties vind je hier, of in mijn blog met verhalen over de woestijn.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!