<

Nieuw! Emirati gidsen voor excursies in Abu Dhabi in de VAE

Share

Sinds kort kun je via het Department of Culture and Tourism in Abu Dhabi Emirati gidsen voor excursies in Abu Dhabi boeken. Dat is echt hartstikke leuk! Stel je nou eens voor dat een Emirati met jou door het labyrinth van de souq wandelt en je de kneepjes van het afdingen leert? Dat hij of zij je meeneemt naar de majlis van een Emirati gezin voor een traditionele koffie-ceremonie? Of dat je in gesprek mag met de kleinzoon van een parelvisser? De Emirati gids licht de culturele sluier van de Arabische Emiraten voor je op en brengt je naar plekken waar je als toerist niet zomaar komt.

Abaya’s + dishdashes = Emirati

Voor de meeste toeristen voelt een vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten een beetje als een wandeling door Madurodam. Je hebt alle helden en hoogtepunten gezien, maar ze nog altijd niet beleefd. Dat gevoel had ik ook na mijn eerste bezoek aan de Arabische Emiraten in 2000. Ik had geen flauw benul van de Emirati bevolking en hun cultuur en ging daarom alle toeristische trekpleisters af. Maar in de heritage village aan de creek liep ik verloren rond en in de souq ontmoette ik vooral Indiërs en Pakistanen. In de tent van de desert-safari deelde ik een tafel met andere toeristen en de buikdanseres die me de dansvloer optrok, bleek uit Egypte te komen.

Toch was ik ervan overtuigd dat ik wel honderd Emirati had gezien. Ik had simpelweg het aantal mannen in witte dishdashes en vrouwen in zwarte abayas die ik onderweg was tegengekomen, bij elkaar opgeteld. Dat dat bijvoorbeeld ook Saoedi, Koeweiti of Qatari konden zijn, hoorde ik pas veel later.

emirati gidsen voor excursies in abu dhabi

Emirati gidsen voor excursies in Abu Dhabi

Sinds kort kun je als toerist en expat de Emirati cultuur, historie en traditie beleven via het programma Emirati Experiences van het Department of Culture and Tourism in Abu Dhabi.  Het departement organiseert excursies naar plaatsen waar je als gewone toerist niet zomaar komt. Zo kun je een bezoek brengen aan bedoeïenen of koffie drinken met Emirati in een traditionele majlis.
Alle excursies worden begeleid door Emirati gidsen, die vol enthousiasme animerende verhalen vertellen over hun bijzondere cultuur en historie.

Voorlopig worden er binnen het programma Emirati Experiences van het Department of Culture and Tourism in Abu Dhabi 9 programma’s aangeboden. Zoals gebruikelijk in de Emirati cultuur wordt tijdens de (meeste) excursies traditionele koffie en thee geserveerd. Prijzen varieren van 200 AED tot 1000 AED en duren 1 tot 6 uur. De Emirati Experiences kunnen op de site van Visit Abu Dhabi geboekt worden.

Emirati Experiences Programma*

 • Traditionele Ambachten Vrouwen
  Oudere Emirati vrouwen tonen en vertellen over hun handwerk, waaronder de burqa’s, het traditionele masker dat het gezicht bedekt.
  prijs: 200 AED
 • Traditionele Ambachten Emirati
  Emirati mannen en vrouwen tonen en vertellen over lokale ambachten en gebruiken.
  prijs: 200 AED
 • Al Ain Museum and Al Ain Oasis
  Onder begeleiding van een Emirati gids maak je een wandeling langs forten, oases, historische gebouwen en archeologische vindplaatsen in de Unesco Heritage Site van Al Ain.
  prijs: 500 AED
 • Wandeling door een lokale buurt
  Al Mushrif is een van de oudste woonwijken van Abu Dhabi. In de wijk wonen voornamelijk Emirati. De wandeling wordt afgesloten met koffie en thee in de lokale majlis, een aparte ruimte waar oudere Emirati elkaar ontmoeten.
  prijs: 300 AED
 • Fietsen over de Abu Dhabi Corniche
  Van de Emirates Heritage Club tot Marina mall fiets je langs de azuurblauwe Arabische Golf over de Abu Dhabi Corniche.
  prijs: 300 AED
 • Wildlife of Al Wathba Wetland Resort
  Een gids neemt je mee door de wetlands, sabkha en gefossiliseerde duinen van Al Wathba, waar meer dan 250 vogelsoorten bij elkaar komen. De grote groep flamingo’s geeft een mooi roze kleurtje aan dit bijzondere landschap.
  prijs: 300 AED
 • The Pearl Journey
  Parelvissen was ooit de belangrijkste bron van inkomsten voor Abu Dhabi. Tijdens de excursie mag je zelf op zoek naar parels en er een mee naar huis nemen.
  prijs: 1000 AED
 • Sheikh Zayed Moskee en de paleizen van Abu Dhabi
  Tijdens de excursie bezoek je het fort Qasr al Hosn, het Emirates Palace Hotel en Jumeirah. In de Sheikh Zayed Moskee krijg je een uitgebreide rondleiding met bijzondere achtergrondinformatie over het gebouw en zijn functie.
  prijs: Dh600
 • Tapijt en antiek souq
  Tijdens de toer bezoek je verschillende souqs en leert de gids je de trucjes van het afdingen.
  prijs: Dh600

* Genoemde prijzen zijn overgenomen van de website van het Department en kunnen afwijken van de werkelijke prijzen.

emirati gidsen voor excursies in abu dhabi

De leukste tour kiezen

Welke tour de leukste is kan ik je helaas niet vertellen. Ze zijn allemaal echt hartstikke leuk. Alleen al het feit dat je met een Emirati op stap bent die je alles vertelt over de cultuur en het land maakt het bijzonder. Maar als je me dan toch naar mijn mening vraagt…

Zelf ben ik nogal een natuurmens, dus mijn voorkeur gaat al snel uit naar Al Wathba, het parelvissen en Al Ain. Deze tours en de fietstour zijn ook eigenlijk de beste excursies om met kinderen te doen. De tour door de wetlands van Al Wathba kun je bovendien geweldig combineren met een bezoek aan het naastgelegen Wildlife Centre.

Heb je wat oudere kinderen dan raad ik je aan te gaan parelvissen. Het is namelijk echt een familie-uitje, waarbij spannende en animerende verhalen over het leven als parelvisser worden afgewisseld met een duik in de azuurblauwe zee. Ook pubers zullen zich tijdens deze tour goed vermaken!

Toch heeft het bezoek aan een groep bedoeïenenvrouwen die (destijds) tapijten knoopten, ook een enorme indruk op me gemaakt. De hartelijkheid waarmee je wordt ontboden is uniek in zijn soort. Deze tour is vooral leuk als je in een gezelschap van alleen vrouwen gaat, omdat de bedoeïenenvrouwen zich dan meer open durven te stellen. Gaan er mannen mee? Kies dan voor de Emirati Ambachten.

Wil je niet met een Emirati gids op stap, maar wel Emirati ontmoeten? Lees dan mijn artikel over ‘hoe ontmoet ik een Emirati’.
Of zoek je een reisgids die je kunt lezen? Klik dan door naar de beste reisgidsen van de regio.

 


 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!