<

Endurance race: In volle galop door de woestijn

Share

Arabische Volbloed paarden zijn de absolute kampioenen van paardenraces, waaronder de endurance races. De endurance race is een lange-afstands race tegen de klok waarin snelheid en uithoudingsvermogen van het paard getest worden. Maar het is niet alleen een simpele renwedstrijd. De ruiter moet gedurende de hele race de conditie en het uithoudingsvermogen van het paard in de gaten houden en een effectief tempo bepalen. Want alleen het eerste paard dat fit over de finishlijn van de laatste ronde komt, is de winnaar.

arabische volbloed endurance

Afstanden

Tijdens een endurance race lopen paarden afstanden tot 160 kilometer in verschillende ronden van ongeveer 30 tot 40 kilometer. Hierbij wordt, afhankelijk van het terrein en de omgevingstemperatuur, een gemiddelde snelheid van 20 tot 25 km/uur gehaald. Onder perfecte omstandigheden kan de gemiddelde snelheid zelfs hoger zijn dan 25 kilometer per uur. Er zijn ook races die twee of drie dagen duren. De afstand die per dag wordt afgelegd is dan kleiner.

Veterinaire controle

Na elke ronde wordt de conditie van de dieren door een dierenarts getest in de zogenoemde ‘vet-gate’, een soort open sluisgang. Hier worden hartslag, temperatuur, ademhaling en gangen nauwkeurig gecontroleerd. Alleen de paarden die goed gekeurd zijn op alle onderdelen mogen met hun ruiter de volgende kilometers van de race afleggen.

Verzorging

Ondanks dat het geen officieel onderdeel van de endurance race zelf is, is het de moeite waard om te vermelden dat de paarden intensief verzorgd worden, zowel tijdens, maar vooral voordat ze de vet-gate ingaan. Tijdens deze ‘grooming’ worden de paarden gekoeld en gemasseerd.  Er wordt alles aan gedaan om het paard in opperbeste conditie te brengen. Een video van de paardenrace en ‘grooming’ kun je hier zien.

endurance race woestijn

Populaire sport

Het racen met paarden is een populaire sport in verschillende landen van het Midden Oosten, vooral in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi Arabië en Qatar. En met succes! Arabische ruiters en hun paarden zijn zeer talentvol en bekend in deze tak van paardensport.
De president van de Verenigde Arabische Emiraten, Z.H. Sjeik Khalifa en zijn familie, trainen en fokken Arabische renpaarden in de bekende stal Al Asayl. Z.H. Sjeik Mohamed, president van het emiraat Dubai, werd in 2012 wereldkampioen van de endurance race.

Waar en wanneer?

In de periode oktober tot maart wordt wekelijks geraced op bekende en minder bekende renbanen, van lokale paardenraces in de woestijn tot internationale endurance races.
In de Arabische Emiraten vinden de endurance races over het algemeen plaats tussen de gouden zandduinen van Al Ain, Abu Dhabi, Dubai en Sharjah. Zie hier voor de agenda van enduranceraces van de Emirates Equestrian Federation. In Qatar wordt in februari een internationaal festival gehouden met 7 races. De meest prestigieuze daarvan is ‘Het zwaard van de Emir’.

Meer lezen?

Zelf ben ik ooit onverwachts in een paardenrace in de woestijn beland. En niet alleen tussen de paarden, maar ook tussen juichende Arabieren die de race met hun auto volgen. Hoe ik dat ervaren heb kun je lezen in paardenrace in de woestijn.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!