<

Storm met windstoten van 126 km/uur

Share

storm regent straatMaart 2016. Het regent pijpenstelen… Ik krijg een bericht van school dat ik de kinderen meteen moet komen halen. Na een kort gevecht met de ruitenwissers (hoe werken die ook alweer?) en een rit over gevaarlijk gladde wegen, ben ik ben blij als ik mijn kinderen als verzopen katjes op me af zie rennen. Ze springen in elke plas die er maar ligt. Hele delen van het schoolterrein zijn onder water gelopen. Ze vertellen dat het regenwater de trappen afloopt, dat de gymzaal een zwembad is geworden en dat bibliotheekboeken van de planken afdrijven. Er is een flinke storm op komst.

Storm, hagel en regen

Plassen water op de daken storten als watervallen naar beneden en in mijn tuin onstaat een meer waarin speelgoed van de kinderen dobbert. Ook mijn woonkamer loopt langzaam onder. Er valt plotseling zoveel water dat de weg in een kolkende rivier verandert. In zijn kracht neemt hij alle afvalbakken mee.
Op de droge delen langs de weg lopen kolonnes van kakkerlakken en ander ongedierte. Een groepje kruipers doet verwoede pogingen om op een drijvend stuk hout te blijven zitten. Het lijkt wel een persiflage van badgasten op het Scheveningse strand.

Dan trekken grote zwarte wolken verlicht door bliksem over de woestijn. Er vallen hagelstenen zo groot als bonkers en de wind neemt toe tot orkaankracht. Er worden windstoten van 126 km/uur gemeten. De bomen in de tuin zwiepen van links naar rechts en de stalen poort klappert met luide slagen open en dicht. Ondertussen speelt de wind een fluitconcert door de gaten en kieren van ramen en deuren. Het gaat met zoveel kracht dat er aan de binnenzijde waterbellen ontstaan. We moeten erom lachen. Maar de pret is snel bedorven als er een golfplaat tegen de ramen slaat.

Vliegtuigen waaien van de baan

regent storm wolkenVia WhatsApp houden we elkaar op de hoogte van de situatie in verschillende delen van het land. De beelden zijn beangstigend. Privéjets waaien van de baan, klapramen zwiepen van flatgebouwen af en een betonblok dondert met een klap op straat. Auto’s verdwijnen tot hun neus in het water en tussen twee appartementblokken slingert een bak voor glazenwassers vervaarlijk in de rondte.
Maar er zijn ook video’s die op je lachspieren werken, zoals een op hol geslagen draaideur met reclameposters die daarmee zijn eigen filmpje draait. Als ik het beeld zie van een Indische zakenman die zich door twee laaggeschoolde arbeiders in een winkelwagentje naar zijn auto laat rijden, houd ik het zelf niet meer droog.

Spelen na de storm

Gelukkig drijft de storm langzaam over en doet de zon een voorzichtige poging om zich weer te laten zien. De glanzende stofvrije daken en de frisgroene bomen nodigen ons uit om erop uit te gaan. Ik knoop een lang touw achter de trekhaak van mijn auto en bindt er een opblaasboot aan vast. Tijd om buiten spelen!

 

 

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!