<

Regionale hittegolf Midden-Oosten leidt tot problemen

Share

‘Hittegolf in Nederland’ kopten de kranten een aantal jaar geleden toen het tijdens onze vakantie in Nederland 30 graden werd. Vervolgens werd het ‘Te koud voor de tijd van het jaar’ en was er hevige ‘Regenval in het Westen van het land’. Mijn kinderen verbaasden zich erover hoeveel aandacht er aan het weer in Nederland werd besteed. Het was ook nooit goed. Te koud, te nat, te heet, te winderig. Hier praten we nooit over het weer. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is of warm of koud, zomer of winter. In de ene periode zitten we binnen in de airconditioning, in de andere trekken we erop uit met het zonnetje in onze rug. Van een koufront of hittegolf Midden-Oosten hebben we nooit gehoord. Maar met de huidige tempertuurschommelingen verwacht ik dat dat binnenkort gaat veranderen.

Lauw water

Vanochtend sta ik onder de douche en merk ik dat het koude water uit de kraan niet meer koud is. Het is lauw. Als het zo doorgaat is het water uit de tank op het dak binnenkort op badwatertemperatuur en kan ik de boiler uitzetten. Dan draaien de kranen om, zeggen we hier, want dan komt er heet water van de tank uit de koudwatertap en koud water dat opgeslagen is in de boiler uit de warmwaterkraan.

Maar ik wil die kraan niet omzetten, denk ik hardop. Ik zit helemaal niet te wachten op de zomer! Ik hou van de kou (lees 23 graden) in deze periode. Want in de winter kunnen we naar buiten, kamperen in de woestijn, tochten maken langs het strand en bibberen bij een kampvuur in de bergen. Ik heb dikke rode donssloffen (heel lelijk, maar heerlijk warm!) en twee dikke fleecejassen om me tegen de kou te beschermen. En een regenjas tegen de wind. In bed lig ik onder twee dikke winterdekens en in de ochtend druk ik mijn wekker twee keer uit. Want, zo vind ik zelf, als het buiten koud is, mag ik me best even omdraaien.

Kou tot op het bot

Maar afgelopen weken waren wel heel onaangenaam!  Vochtige, natte kou tot op het bot. Op een vroege dinsdagmorgen was het amper 12 graden! In al die jaren dat ik hier woon kan ik me niet herinneren dat de temperaturen zo laag zijn geweest. Sporadisch misschien een keertje. Zo ben ik in de bergen wel eens wakker geworden met rijp over de struiken, heb ik sneeuwballen gegooid met Omani en moest ik mijn weg in de woestijn zoeken door een dikke laag mist. Maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Dit jaar was het een hele maand schrikbarend koud. Zelfs mijn bezoek vroeg om een extra trui voor de momenten dat de zon onder was.

Hittegolf Midden-Oosten

Maar ineens is het weer als een blad aan de boom omgedraaid. Hadden we vorige week nog zin in warme chocolademelk met slagroom onder onze rode neus van de kou, vandaag kijken we uit naar de airconditioning en een verfrissende mint-juice met heel veel ijs. We zijn pas halverwege februari en het is plotseling bloedheet. Veertig graden.  ‘Dit is echt te gek!’ mopper ik. ‘VEERTIG Graden! Als we zo door gaan krijgen we een hittegolf!’ ‘Misschien’, mompelt mijn zoon, terwijl hij verdergaat met het hardop voorlezen van de koppen van een Nederlandse krant op zijn computerscherm. ‘Het Oosten staat aan de vooravond van een heuse winterinval’.

‘Wat zeg je?! Hoor ik dat goed?’ Heel even twijfel ik of ik hem goed heb verstaan. Maar dan stort ik zonder nadenken een lawine aan vragen over hem uit. ‘Komt er een koufront aan? Wanneer? Hoelang? Waar precies?’ Vol enthousiasme klop ik hem op zijn schouder. Als reactie geeft hij me, zoals alleen pubers dat naar hun ouders kunnen, een onbegrijpelijke blik terug. ‘.. Het is een Nederlands weerbericht..Ze hebben het hier niet over het Midden-Oosten.’

 

17 reacties

 1. Christophe schreef:

  Haha de omgekeerde wereld. Nog maar snel onder de koude douche…

 2. Ik had geen idee dat de temperaturen daar zo konden schommelen. En dan bedoel ik die 12 graden waar je over spreekt. Weer iets bijgeleerd dus vandaag.

 3. Me over ME schreef:

  @Sylvia-Wapiti travel Het kan heel koud zijn in de woestijn. Maar dit had ik ook niet verwacht 🙂

 4. Haha leuke blog, hopelijk valt het mee met de temperaturen 🙂

 5. Me over ME schreef:

  @kimberleygriffioen Dankjewel! Het is nu weer aangenaam. Gisteren zelfs een paar druppels regen gehad!

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind dat in Nederland inderdaad vaak wat overdreven wordt gereageerd op het weer : ) Vorige week met de lagere temperaturen deed de media ook net alsof je moest overwinteren op Antartica.

 7. feliceveenman schreef:

  Wat een grappig verhaal, ik wist ook niet dat de temperaturen zo konden schommelen.

 8. Me over ME schreef:

  @feliceveenman Ik ook niet…we hebben inmiddels ook regen gehad…

 9. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Ik heb het gezien! Maar het gaf wel mooie beelden, waar ik dan weer vanonder een zonnetje van kon genieten.

 10. Leuk geschreven.. wat een schommelingen daar zeg in de temperaturen. Geef mij maar liever de 30 graden i.p.v. de sneeuw!

 11. Haha! Ja, we vinden het in Nederland wel heel leuk om te overdrijven. Leuk geschreven dit!

 12. Me over ME schreef:

  @Danique | Feral Dreamer heel-veel-erg-super-leuk….haha 😉 Dankjewel!

 13. Me over ME schreef:

  @Janet | thatonetime Eén dagje sneeuw en dan weer de warmte in. Ik zal je wat zon toesturen.

 14. Eva schreef:

  De omgekeerde wereld! Leuke blogpost. Liefs, Eva

 15. Bianca Ronday schreef:

  Hier slaat inderdaad de vlam in de pan met een dag 30 graden en algehele paniek bij een vlok sneeuw. 🙃 Een hittegolf in het Midden Oosten is even andere koek. Die temperaturen zouden hier “dodelijk” zijn, denk ik.

 16. Me over ME schreef:

  @BiancaRonday Haha! Als ik de berichten in de krant lees, ben ik bang dat je gelijk hebt.

 17. Me over ME schreef:

  @Eva Inderdaad! Twee uitersten.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!