<

Overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden

Share

Het is haast onvoorstelbaar hoe de inwoners van het Arabisch Schiereiland, de Badu of bedoeïenen, voor de ontdekking van de olie konden overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden. Hoe ze dat tóch voor elkaar kregen lees je hier.

Overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden

De meeste Golfstaten in het Midden-Oosten hebben een onherbergzaam landschap en kennen barre weersomstandigheden. Vroeger viel er meer regen dan nu, maar periodes van droogte en hongersnood vormden een grote bedreiging voor al het leven in de woestijn. Desondanks wisten de bewoners, de Badu of bedoeïenen, duizenden jaren te overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden.
Hun uithoudingsvermogen en levenskracht worden nog steeds erkend. Sjeik Zayed Al Nahyan (1918-2004), oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft eens gezegd:

“De woestijn omgeving heeft ons geleerd om geduldig te zijn totdat ‘s lands bloesems zijn vruchten aan ons schenkt. Daarom moeten we vastberaden onze lange avontuurlijke weg van ontwikkeling en vooruitgang steunen, zodoende de aspiratie van onze mensen te bereiken. ”

Badawiyin

Sinds de late Steentijd, ongeveer 7500 jaar geleden, woonden er al mensen in de woestijn, langs de kust en in de bergen van het Midden Oosten. Mensen uit de woestijn werden ‘Badawiyin’ (bedoeïenen) genoemd wat zoveel betekent als ‘die in de woestijn’ of ‘woestijnbewoner’. Het is afgeleid van het Arabische woord ‘Badu’ die op de ‘Badyah’ woont, het zichtbare land ofwel de woestijn. Mensen in de steden werden ‘Hathar’ genoemd.

De Badu, oorspronkelijk afkomstig uit Saoedi-Arabië, ontvluchtten het zware leven van de dorre woestijn door naar buurlanden met een milder klimaat te trekken. De grootste groep emigreerde naar Jordanië. Door hun grote loyaliteit en respectvolle houding worden ze nog altijd gezien als ‘de ruggengraat van het Koninkrijk’.
Tegenwoordig woont de meerderheid van traditionele bedoeïenenstammen niet meer in de woestijn.

Sterke hiërarchie en verbondenheid

overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden Flickr - Government Press Office (GPO) - Camels for Plowing

by Government Press Office (GPO)

De Badu hadden een sterk hiërarchische samenleving. Deze was gebaseerd op verwantschap en gekoppeld aan strikte normen en waarden ten aanzien van eer en loyaliteit. De Sjeik (‘oude man’) was de leider van de bedoeïenenstam. Dichters en verhalenvertellers werden alom gerespecteerd. Families vormden een hechte band.

Bedoeïenen waren krijgszuchtig, maar ridderlijk. Een bedoeïen zou tegen zijn broer vechten, maar zou met hem samenzweren om tegen zijn neef te strijden. Samen met de neef zouden ze ten strijde trekken om de vijand te verdrijven.
Lafaards waren een schande voor de stam, maar gierigaards waren mogelijk nog minder geliefd. Afhankelijk van aanzien en getoonde dapperheid werd de buit verdeeld.

Daarnaast waren de Badu een trots volk.  Het was belangrijk om aanzien te hebben, uit te blinken in kennis of kracht of om een hoge positie in de samenleving te bezetten. Dit hield ook in dat een bedoeïen zijn zwakte niet mocht laten zien. Wie vraagt, vernedert zichzelf.  Maar een bedoeïen diende toch vooral nederig en respectvol te zijn. Naast je ‘blote voeten’ lopen werd afgestraft.

Bovendien waren de Badu zeer gastvrije mensen, een eigenschap die in de huidige cultuur nog steeds zichtbaar is. Een vreemdeling of gast werd onderdak en voedsel aangeboden voor een periode van drie dagen. Hoe hoog die gastvrijheid in het vaandel stond, blijkt wel uit het feit dat tijdens stammenoorlogen de tenten van gasten altijd onaangetast bleven.

Het doorgeven van informatie als overlevingsstrategie

Doha1908

Doha1908

Om te kunnen overleven in het dorre woeste land moesten de Badu een groot uithoudingsvermogen ontwikkelen. Ze moesten flexibel zijn om zich keer op keer aan te kunnen passen aan de grillen van de omgeving en het klimaat. Een belangrijk onderdeel van hun overlevingsstrategie was het van generatie op generatie doorgeven van informatie over natuurlijke bronnen, medische kruiden en levenskennis.

Inmiddels is het leven van de woestijnbewoners door de ontdekking van olie drastisch veranderd. Maar de levenskracht en bewustzijn van het leven van hun voorouders is nog altijd te herkennen in de bevolking van vandaag. Kennis en tradities worden tijdens familiebijeenkomsten en culturele evenementen aan elkaar doorgeven. Via morele verhalen, poëzie en muziek. Daarnaast worden ritmische gezangen van zeelieden, parel-duikers en kamelenhoeders gedeeld. De moderne bedoeïenen spelen zo een belangrijke rol in het behouden van de cultuur en folklore.

Meer weten over de bedoeïenen?

Hoe de Badu 7500 jaar wist te overleven in de woestijn onder ondraaglijke omstandigheden kun je zien in de heritage villages (in de meeste toeristenplaatsen op het Arabisch Schiereiland).  De traditionele bedoeïenencultuur beleef je vooral tijdens culturele festivals zoals het Al Dhafra festival in de VAE en het Muscat Festival in Oman. Tijdens het (vriendelijke!) stierenvechten in het noord-oosten van de Arabische Golf of een willekeurige kamelenmarkt kom je nog echte Badu tegen.
Voor het echte contact met bedoeïenen moet je het binnenland in. Weet je niet hoe je dat moet organiseren? Boek dan deze prachtige excursie en verblijf een nachtje bij een bedoeïenengezin.