<

Hoe ontmoet ik Emirati in de Verenigde Arabische Emiraten?

Share

Het is een veelgestelde vraag als mensen voor het eerst naar het Midden-Oosten komen: “Hoe ontmoet ik Emirati in de Verenigde Arabische Emiraten?” Daar zijn een heleboel antwoorden op. Emirati ontmoet je op het werk, in restaurants, bij overheidsinstanties. Maar als toerist ontmoet je ze het best in de mall of op traditionele festivals. Hoe je ze kunt herkennen en ontmoeten kun je hieronder lezen.

De eerste kennismaking met Emirati in de mall

De eerste kennismaking met de Emirati bevolking begint in de malls, grote overdekte winkelcentra in alle soorten en maten. Emirati zijn namelijk gek op winkelen en besteden er (vooral op donderdag en vrijdag) hele namiddagen en avonden met hun familie. Het is opmerkelijk hoe het vaak grote gezelschap zich met zoveel kalmte door het galmende warenhuis verplaatst.

Hoe herken je Emirati?

Emirati dragen nog altijd traditionele kleding. Mannen kleden zich in witte kandoera’s en vrouwen in zwarte abaja’s. Maar het is nog niet zo makkelijk om Emirati te herkennen. Zeker niet omdat de klederdracht in andere Golfstaten bijna identiek is. Daarom lijken de Arabieren op het eerste gezicht allemaal op elkaar. Zelfs als je al jaren in het Midden-Oosten woont. Het verschil zit hem in de details, bijvoorbeeld in de boorden en de vorm van het stiksel op de rug van kandoera’s en in de wijze waarop vrouwen hun sheila om het hoofd dragen.

Naar mijn mening onderscheiden de Emirati mannen zich ook van andere Arabieren door hun gezichtsverzorging. Zo hebben ze vaak in vorm geëpileerde wenkbrauwen en een met precisie gestylde stoppelbaard, hier en daar zwart bijgetekend voor de perfecte look.

Zó herken je Emirati vrouwen

Emirati vrouwen schrijden op hoge hakken over de glimmende marmeren vloeren. Hun pas is bijna onwerkelijk elegant en wijkt zichtbaar af van andere (Arabische) vrouwen. Over hun schouder hangt een tas van een bekend designermerk. De vrouwen dragen zwarte abaja’s, een soort overjassen of overjurken van fijn geweven stoffen die golvend om hun lichaam wapperen. Ze bedekken hun hoofd met een zwarte sheila, die losjes over het haar en de hals valt. Doordat de vrouwen hun haar vaak met grote clips hoog op het hoofd opsteken, vormt de hoofddoek een soort bolling aan de boven- en achterzijde van het hoofd (zie middelste vrouw op de afbeelding). Gezichtsbedekkende kleding zoals de traditionele boerka kom je steeds minder vaak tegen. De gishwa, een soort voile dat voor het gezicht hangt, zie je nog wel.

Haute couture en laatste mode

Voor de leek is het niet te zien, maar de meeste abaja’s zijn volgens de laatste mode. Als ik mijn Emirati vriendinnen moet geloven zijn de meesten niet ouder dan een maand. Er is variatie in versiering, schnitt, plooiïng en tegenwoordig ook in kleur. Dat er een enorme trend bestaat in abaja’s blijkt wel uit het feit dat topdesigners als Christian Dior, Nina Ricci, Alberta Feretti en Blumarine zich op deze markt richten. Steeds meer jonge hippe dames dragen hun zwarte gewaden met de naam van hun favoriete merk in grote letters op de stof. Loop eens door Dubai Mall en je komt zeker wat haute couture tegen! Klik hier voor een aantal foto’s. Of google eens op Abaya Fashion om een modeshow bij te wonen.

Emirati mannen en de Cobra-stijl

Vroeger liepen de mannen in de woestijn voorop om het zand te verkennen en de weg vrij te maken van slangen en schorpioenen. Deze oude gewoonte zie je ook nog in de mall. De mannen lopen meestal op de vrouwen vooruit. Traditioneel dragen de mannen een dishdasha of kandoera, een lang wit hemd. Maar in de winter dragen de mannen ook wel beige of bruine tinten. Ze bedekken hun hoofd met een ghutra, een witte sjaal van fijn katoen. Deze wordt vastgehouden door een zwart koord, de agal. Een variant op de ghutra is de rood-wit geblokte shemagh.

Afhankelijk van de persoon en het modebeeld wordt de ghutra op verschillende manieren gedragen. Zo wordt de doek bij de minder formele woestijn-stijl als een soort tulband rond het hoofd geknoopt (zie foto boven). Bij de formele stijl vormt de sjaal een mooi (vaak voorgestreken) puntje in V-vorm op het voorhoofd. De rest van de strak gestreken ghutra wordt naar achteren over de schouders teruggeslagen. Deze stijl wordt ook wel Cobra-stijl genoemd. Jonge mannen plagen elkaar er graag mee wanneer ze elkaar ontmoeten: “Habibi (vriend), heb je je Cobra meegenomen?”

Toch wordt de ghutra door de jeugd steeds minder gedragen. In plaats daarvan zetten sommigen een baseballpet op. Steeds meer jonge mannen dragen zelfs alleen nog maar hippe Westerse kleding naar de mall.

Meer zien van de kleding van mannen en vrouwen? Klik hier voor een aantal foto’s.

Kinderen

Terwijl de meeste Westerse kinderen al lang op een oor liggen, lopen de Emirati kinderen tot diep in de nacht met de familie mee. Meestal in hun nieuwste outfit met snoep of ander lekkers in de hand. Ze verplaatsen zich van het ene familielid naar het andere, waardoor nauwelijks zichtbaar is welk kind bij welke ouder hoort. Maar dat maakt de familie niet uit. De Emirati zijn gek op kinderen. Op alle kinderen.
Zo dol zelfs dat je erop voorbereid moet zijn dat jouw kleintjes met regelmaat een grote glimlach toegeworpen krijgen van voorbijgaande Arabieren. Of zelfs een respectvol Masha’Allah, een uitspraak waarmee ze hun dankbaarheid, plezier of goedkeuring aangeven. En voor je het in de gaten hebt, hebben ze je kind een ijsco of zak snoep toegestopt. Het komt zelfs voor dat kinderen geld krijgen of dat er geld wordt achterlaten in het wiegje van je pasgeboren baby.

Dit zijn dé momenten om contact te leggen

Dit zijn dé momenten om contact te leggen. Reageer op hun goedkeurende en liefdevolle blikken. Accepteer een eventuele gift, ook als je niet wilt dat je kind snoepjes eet. Een simpel Sjoekran (dankjewel) volstaat. Hierbij kijk je als vrouw de (mannelijke) gever gewoon aan. Als je dat niet durft of wil, bedank dan de vrouwen of geef ze een vriendelijke glimlach. Ook als die vrouwen hun gezicht volledig bedekt hebben, kun je dat doen.
Als man doe je hetzelfde. Alleen kijk je nu niet naar de vrouwen, maar lach je naar de mannen. Voilà, het eerste contact is gelegd!

En verder?

Natuurlijk kom je de Emirati bevolking niet alleen in de mall tegen. Je ontmoet ze ook tijdens culturele festivals, waar ze met trots hun oude tradities en gewoonten presenteren. Wil je meer dan alleen een eerste kennismaking met Emirati en echt contact leggen? Of wil je meer begrijpen over de Emirati en hun cultuur? Lees dan verder over het leven van de Bedoeïenen of bezoek het Al Dhafra festival.Sinds kort worden er in Abu Dhabi excursies geleid door Emirati die je meenemen voor een bezoek aan de lokale bevolking. Dat is echt hartstikke leuk! Meer hierover kun je vinden in mijn artikel Emirati gidsen voor excursies in Abu Dhabi.

 

9 reacties

 1. Rory schreef:

  Heel leuk om te lezen. Dat had ik wel willen lezen voor onze trip naar Ajman en Dubai (alweer flink wat jaren terug overigens). Ik zal de high tea in het Burj-al-Arab niet snel vergeten.

 2. Bryan schreef:

  Zeer intressant bericht. En zeer veel informatie! Top!

 3. Patricia schreef:

  Wat een super interessant artikel zeg en vooral het stukje over de momenten om contact te leggen zijn echt heel handig voor iedereen die die kant een keertje opgaat 🙂

 4. Wanda schreef:

  Ik schat de kans dat ik in dat soort landen kom niet erg groot in maar vind het wel fascinerend om er documentaires over te zien of er zoals nu bij jou over te lezen!

 5. Wat een interessant stuk.
  Leuk om zo een stukje cultuur mee te krijgen.
  Ik hou erg van geschiedenis dus onwijs leuk om te lezen.

 6. Sylvia schreef:

  Ik heb vrienden wonen in Dubai en als ik ze op een dag ga bezoeken weet ik dit tenminste al 😉

 7. Amelie schreef:

  Wat moeilijk om hen te herkennen!

 8. Amylia schreef:

  Super, wij willen graag eens naar Dubai dus dan ga ik zeker je artikel herlezen!

 9. Mieke schreef:

  Interessant om zo eens over de kleding van andere culturen te lezen.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!