<

Ik wil altijd iets nieuws (ontdekken, zien, beleven)

Share

Ik wil altijd iets nieuws..

Arabisch schiereiland - ik wil altijd iets nieuwsWaar het vandaan komt weet ik niet, maar ik wil altijd iets nieuws. Geen nieuwe schoenen, glimmende auto of hippe gadget… Nee, ik ben geen luxepaard en geef helemaal niets om materiële dingen. Een broek moet lekker zitten en een auto moet rijden. Liefst wel door de woestijn. Daar ben ik eerlijk in.
Maar ik wil altijd iets nieuws ontdekken. Zo zou ik het liefst elk anderhalfjaar verhuizen naar een nieuwe onbekende bestemming. De 3-maanden-dip die expats hebben, neem ik voor lief. Want ik vind niets zo heerlijk als onbekende paden te bewandelen, te snuffelen aan andere culturen en geïnspireerd te worden door vreemde keukens en bijzondere bouwstijlen.

Altijd in beweging

Misschien houd ik daarom wel zoveel van het Arabische Schiereiland. Het gebied waar een smeltkroes van culturen samenleeft op zandduinen die altijd in beweging zijn. Waar de geur van Indische curry vermengd wordt met Duitse braadworsten en Mexicaanse bonensoep. En waar architectonische hoogstandjes als paddenstoelen de grond uitschieten en uitkijken over traditionele dorpjes rondom de wadi’s.

Ik voel me gelukkig dat ik hier woon en gemakkelijk op en neer kan reizen tussen de verschillende landen aan de Golf. Het ene moment zit ik in een luxe restaurant dat rondjes draait boven de stad, het andere moment deel ik met bedoeïenen een traditionele maaltijd in de woestijn. Als Doha stad te klein voor me wordt, reis ik naar de achterlanden van Oman waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Of ik duik met een tentje de bergen in en maak lange wandelingen over majestueuze bergtoppen.

Enorme ontdekkingsdrang

Kennissen van mij hadden ook een enorme ontdekkingsdrang. Daarom, zo vertelden ze mij, gingen ze altijd cruisen. Cruisen, op zo’n boot? hoorde ik mezelf herhalen. Ik wist niet wat ik hoorde. Cruisen lijkt me nu echt de meest saaie vakantie die ik me voor kan stellen. Volgens mij zou ik zo’n schip binnen een dag hebben verkend en me vervolgens stierlijk vervelen aan de rand van het zwembad. Maar ze hebben me toch aan het denken gezet.

Nieuwe bezienswaardigheden en activiteiten

Zo’n cruiseschip vaart ’s avonds van de ene naar de andere bestemming. Iedere dag begin je, na een uitgebreid ontbijt en een uurtje sporten in het fitness-centrum, uitgerust aan je dagprogramma. De nacht heb je namelijk in een heerlijk opgemaakt bed doorgebracht, en niet zoals ik vaak doe, in een stretcher op een afgelegen parkeergelegenheid.

Keer op keer ontdek je nieuwe bezienswaardigheden en activiteiten. Want elke stad rondom de Golf is anders. De ene stad heeft zijn traditionele cultuur weten te behouden, de andere heeft een indrukwekkende skyline met attractieparken voor jong en oud. Ook de natuur rondom de steden is gevarieerd. De woestijn is niet alleen een bak vol zand. Er zijn mangrovebossen in Muscat, wetlands in Abu Dhabi en fjorden in Musandam waar je als natuurliefhebber je hart op kunt halen. Als je even goed door de reisgidsen snuffelt, kun je een geweldig gevarieerd reisprogramma samenstellen.

Cruiseschip van de woestijn

Zo’n cruisetocht op zo’n enorm zeeschip is dus eigenlijk helemaal niet zo gek om in korte tijd de hoogtepunten van het Arabische Schiereiland te zien. Toch hobbel ik voorlopig nog even verder over de duinen in mijn oude 4WD. Want vandaag bezoek ik mijn lokale vriend Ali op zijn kamelenboerderij. Ik wil eerst de échte schepen van de woestijn ontdekken. 

2 reacties

  1. Leuk om te lezen. Moet wel heel bijzonder zijn daar. Allemaal zo anders. Spannend hoor!

  2. Me over ME schreef:

    @Sylvie Dankjewel! Het is hier inderdaad heel anders dan in België!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!