<

Kameelspinnen of Windschorpioenen – feiten en fabels

Share

Kameelspinnen hebben de grootte van een ontbijtbord, rennen zo snel als een atleet en schreeuwen daarbij als een varken in nood.  Als je de US-soldaten in het Midden-Oosten moet geloven vreten Kameelspinnen je zelfs op in je slaap. Het zijn niet de soldaten, maar deze levensgevaarlijke harige monsters die de woestijn tot een slachtveld maken. Gelukkig zijn de meeste verhalen fabeltjes.

Kameelspinnen of windschorpioenen

kameelspinKameelspinnen of windschorpioenen, beter bekend onder de Engelse naam Camel Spiders, zijn zowel familie van de spinnen als de schorpioenen. De bruin-beige dieren worden ongeveer 1 jaar oud en 13 centimeter groot. Hun abdomen (lichaam) is gesegmenteerd en rond en voorzien van lange haren die het dier beschermen tegen de zon.

Kameelspinnen zijn gevaarlijke rovers, maar alleen voor kleine prooidieren zoals muizen, schorpioenen en salamanders. Als ze erg hun best doen vangen ze soms een kleine vogel uit de lucht, die ze grijpen met een kleverig tastorgaan aan hun voorpoten.

Wereldkampioen grote mond

De koudbloedige woestijndieren hebben enorme kaken die lijken op een combinatie van de scharen van een krab en scherpe messen. Hiermee knipt het dier zijn prooi in eetbare brokken. De grootte van de kaken in verhouding tot zijn lichaamsgrootte maakt de Kameelspin de absolute wereldkampioen grote mond. Gelukkig is de kans dat hij jou daarmee te pakken neemt klein. Alleen als je hem pest of aan de eiercocons zit, zal het dier zich verdedigen. Dat doet een paar dagen flink pijn en kan een lelijke ontsteking opleveren, maar de beet is niet dodelijk (zie hieronder voor meer informatie).

Angstaanjagende achtervolging

kameelspinnen

Zoals ik al eerder aangaf zijn de meeste soldatenverhalen over de Kameelspin verzonnen of flink aangedikt. Maar niet allemaal! Kameelspinnen zorgen wel degelijk voor angstaanjagende achtervolgingen in de woestijn. Want wanneer deze windschorpioen jou in het zand ziet zitten, rent hij op je af. Daarbij staan zijn haren en voelsprieten rechtop in de lucht, waardoor het lijkt alsof hij de aanval op elk moment zal inzetten. Sta je op, dan komt hij dichterbij. Loop je weg, dan zet hij als een ware snelheidsduivel met 15 tot 25km/uur de achtervolging in.

Gelukkig heeft de Kameelspin het niet op jou gemunt. Zoals de Latijnse naam -Solifugae- aangeeft, vlucht hij voor het licht van de zon. De Kameelspin speelt net als de Bedoeïenen graag een schaduwspelletje in de woestijn.  En aangezien jij een prachtige schaduw meebrengt in het door zon overgoten landschap, speelt hij dat spelletje het liefst met jou.

Habitat en risicogebieden

Kameelspinnen houden zich op in schaduwrijke plekken in het woestijnlandschap. Ze zitten graag in en rond de omgeving van bosjes, bomen, stenen en zand- of rotsformaties. Vaak worden ze aangetroffen op plaatsen waar kamelen komen. Daar komt hun bijnaam dan ook vandaan.
Tijdens zandstormen worden de dieren soms verspreid over het landschap gevonden.

Het kan voorkomen dat een Kameelspin onder je tentzeil gaat zitten of in je schoenen kruipt als je die buiten laat staan. Dat risico is er ook voor schorpioenen. Let hierop! Ze verstoppen zich ook graag onder je auto.

Maar over het algemeen is de kans dat je een Kameelspin tegenkomt, niet heel groot. In de afgelopen jaren ben ik ze twee keer tegen gekomen. Een keer zaten we op een nest in een wadi in Oman. En recent troffen we er een aan in het wiel van onze auto toen we in een boomrijk gebied in de woestijn kampeerden. Maar zoals je op de video kunt zien, is het beestje banger van de zon en van ons, dan wij van hem. Het rende via de stok weer onder de auto. In stilte. De enige die gilden, waren wij.

Gebeten door een Kameelspin

De beet van een Kameelspin is niet dodelijk! Het is wel zeer pijnlijk en je kunt er een paar dagen misselijk van zijn. De beet maakt een duidelijke wond of snee in de huid, die in sommige gevallen kan bloeden. Het gebied wordt rood en gaat zwellen.

Ben je gebeten door een Kameelspin, neem dan de volgende maatregelen in acht.

 1. Was de wond eerst goed uit met water en zeep.
 2. Droog de wond en ontsmet deze en het gebied er rondom. De bek van de spin kan namelijk bacteriën bevatten die een infectie kunnen veroorzaken.
 3. Breng antibiotica creme aan op de aangedane plaats.
 4. Bedek de wond met een gaasje of gesloten pleister, zodat er geen vuil in de wond kan komen.
 5. Nadat de wond schoongemaakt is, kun je de wond met ijs koelen.
 6. Houd de wond goed in de gaten. Maak het dagelijks schoon, breng antibiotica creme aan en vervang het gaasje.
 7. Mocht de wond ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gaan ontsteken, zoek dan medische hulp.
 8. Neem Ibuprofen tegen de pijn en de zwelling.
 9. Ben je snel gevoelig voor allergische reacties, dan is het verstandig om antihistamine te slikken.

 

34 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Yikes! Wat een enge spinnen zijn dat zeg. Gelukkig dat we die hier niet hebben!

 2. Emmy schreef:

  Kijk, en dat is dan weer helemaal iets waar ik niet aan moet denken als ik daar rondbanjer… 😉 Maar wel heel goed dat ik nu weet wat ik moet doen bij een beet. 😉

 3. BLOGBYKAYL schreef:

  Ik krijg de kriebels van al die spinnen!! Hahaha

 4. feliceveenman schreef:

  Een interessant verhaal, toch hoop ik niet dat ik er ooit een tegenkom! We hebben een tijd voor zoonlief een vogelspin als huisdier gehad, maar die zat veilig in een terrarium!

 5. Linda schreef:

  Mooie dieren hoor, van een afstandje. Ik denk niet dat ik er heel blij van word als ik ze in het echt tegen kom haha! Alhoewel, ik heb er dan toch een handje van om ‘even snel’ een foto ervan te maken 🙂

 6. joop kamperman schreef:

  Blijven enge beestjes…

 7. Me over ME schreef:

  @JoopKamperman Een beetje wel!

 8. Me over ME schreef:

  @Linda Haha! Ik zit er ook altijd meteen met mijn camera bovenop.

 9. Me over ME schreef:

  @feliceveenman Veel van mijn vrienden tijdens mijn studie hadden die op hun kamer. Ik heb ze ooit op mijn hand gehad, maar geloof niet dat ik dat nog eens zou doen. Dan liever deze!

 10. Me over ME schreef:

  @Blogbykayl Daar kan ik me iets bij voorstellen.

 11. Me over ME schreef:

  @Emmy Daar moet je ook niet aan denken. De kans dat je hem tegenkomt is niet zo heel groot.

 12. Me over ME schreef:

  @NicoleOrriëns Haha! Deze hebben anders wel het voordeel dat je niet hoeft te ragenbollen. Ze maken geen web. 😉

 13. Kevin schreef:

  Aahhhh wat een enge spinnen! Wel goede informatie gegeven maar ik blijf uit de buurt haha

 14. Me over ME schreef:

  @Kevin Ik ook hoor! Al kan ik het niet laten om er met de camera achteraan te jagen.

 15. Gadverdamme dit zal echt mijn grootste nachtmerrie zijn, ook al wil die rotspin alleen maar schaduw. Brrr

 16. Rory schreef:

  Allereerst. Ik ben trots op mijzelf dat ik niet direct heb weg geklikt. Ik ben namelijk HEEL ERG bang voor spinnen. Formaat hooiwagen gaat nog wel, maar gaan we richting rioolspin dan ben ik in een seconde een wijk verder. Want ook die zijn snel. Je kijkt – je ziet ‘m. Je kijkt nog een keer – weg. Kriebels krijg ik ervan. En van wat ik las over deze formaat ontbijtbordjes … Mij zul je dus nu helemaal niet meer in de woestijn zien. Ik heb letterlijk kippenvel nu.

 17. Me over ME schreef:

  @Rory Wat dapper dat je dan toch het artikel hebt gelezen! Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat had gedaan als ik diezelfde angst voor spinnen had. Dank voor je ontzettend leuke en open reactie. Ik hoop dat de kriebels inmiddels een beetje verdwenen zijn.

 18. Me over ME schreef:

  @Janet | thatonetime Oeps! Sorry! Ik hoop dat dit artikel geen enge dromen bij je oproept.

 19. Sherry Masters schreef:

  Informatieve artikel en tips. Voor als ik een keer in hun buurt kom weet ik wat me te wachten staat.

 20. Me over ME schreef:

  @Sherry Masters Dankjewel! Gelukkig is de kans dat je ze tegenkomt niet zo heel groot.

 21. travelchecker schreef:

  Zou er ook direct met de camera achterna lopen, maar toch liever niet op mn kamer hoor.

 22. Me over ME schreef:

  @travelchecker Ik geloof dat ik ook niet erg blij zou zijn als hij door mijn kamer zou rennen.

 23. Globalizious schreef:

  Ohh bahhhh!!! Ik had via verschillende FB-groepen af en toe al deze foto voorbij zien komen!! Aahhh. Ik krijg er echt de rillingen van als ik dit zie. Gelukkig hebben we ze hier niet. Hopelijk kom ik ook nooit ergens onderweg zo’n engerd tegen!

 24. Me over ME schreef:

  @Globalizious Haha! Dat hoop ik ook niet voor je!

 25. Kan je die ook eten….? hahaha

 26. Me over ME schreef:

  @worldsbestfoodblog Je zou het kunnen proberen..haha!

 27. Saskia schreef:

  Gevaarlijk of niet, ik hoef ze niet tegen te komen. brrrr

 28. Me over ME schreef:

  @Saskia Ik zal er geloof ook nooit helemaal aan wennen…

 29. casaborita schreef:

  Ik had nog nooit van kameelspinnen gehoord, heel interessant om dit te lezen! Ik ben geloof ik één van de weinige vrouwen die niet bang is voor spinnen haha, vind de grootte van de spin op jouw auto eigenlijk ook wel meevallen..

 30. Me over ME schreef:

  @Casaborita Haha! Tot hij op je af komt rennen…dat is toch even spannend.

 31. Anja schreef:

  Ik ben bang voor spinnen en zou echt heel hard gaan gillen als ik deze ergens tegen zou komen. Wat erg trouwens dat hij achter je aan kan rennen en dat ook nog met een behoorlijke snelheid.

 32. Me over ME schreef:

  @Anja Ik zal eerlijk toegeven, het is ook best spannend!

 33. la la leo schreef:

  Lijkt me doodeng zo’n kameelspin tegen te komen! Ik heb een keer een filmpje gezien van twee vechtende kameelspinnen. Wat zijn die beesten enorm!

 34. Me over ME schreef:

  @la la leo Twee die vechten….brrr… ze hebben van die lelijke knipscharen…

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!