<

Kanonschoten tijdens Iftar [video]

Share

Ramadan Mubarak & Ramadan Kareem

iftar: verbreken van het vasten, kanonschot verbreekt de stilteTijdens Ramadan vult mijn telefoon zich met berichten van Arabische vrienden, kennissen en zelfs van mensen die ik slechts eenmalig of heel lang geleden in een professionele setting heb ontmoet. Ze wensen me Ramadan Kareem (gul of overvloedig Ramadan) of Ramadan Mubarak (gezegend Ramadan). Sommigen sturen me Arabische teksten, foto’s en bijzondere video’s met gelukwensen of prachtige verhalen over de vastentijd. Anderen nodigen me uit om samen Iftar te delen, het breken van het vasten bij zonsondergang, gevolgd door een uitgebreide maaltijd.

De Iftars gaan door tot laat in de nacht. Soms zelfs tot het moment van Suhoer, de maaltijd die voor zonsopgang met elkaar wordt gedeeld. Ik geniet van deze bijzondere avonden, waar kinderen achter elkaar aanrennen en volwassenen rondom geurende gerechten verhalen vertellen en tradities delen. Maar de periode net voor Iftar vind ik misschien nog wel meer bijzonder.

5.5 Miljoen gratis maaltijden voor Iftar

Tegen het vallen van de avond lopen de straten vol. De snelwegen die overdag zijn verlaten lijken nu op mierenpaadjes waar auto’s kriskras langs elkaar heen razen. De lokale bevolking haast zich om voor zonsondergang bij de familie te zijn, terwijl reizigers een tapijt op de vluchtstrook uitspreiden. Arbeiders verzamelen zich op kruispunten of rotondes om te bidden en de maaltijd te delen op een naastgelegen zandvlakten. Op sommige plaatsen zie je auto’s stoppen van lokalen die voedsel geven aan werkers op straat (zie foto).

kanonschot tijdens iftar

Anderen fietsen of slenteren langs de weg richting de moskee of naar een van de vele tenten die speciaal voor Ramadan zijn opgezet. Kleine en grote tenten, waarvan sommigen meer dan 2500 mensen kunnen herbergen. Er wordt gratis Iftar aangeboden aan iedereen die er binnenstapt. Aan Moslims en andersgelovigen, aan de armen en de rijken, aan diegenen die vasten en aan hen die dat niet doen. In de Verenigde Arabische Emiraten zijn dat zo’n 5.5 miljoen maaltijden. Daar kan heel Finland van eten.

Kanonschoten tijdens Iftar

Net voor het moment van zonsondergang, het moment van Iftar, wordt het stil. Echt geruisloos stil. De straten zijn verlaten, het gebrom van motoren is verstomd en arbeiders hebben hun werk neergelegd. De horizon staat in vuur en vlam, schreeuwend om aandacht, maar zelfs de vogels houden hun snavels. Het is een bijna surrealistisch moment.

Precies op het moment dat de gelovigen hun vasten tot de volgende dageraad mogen breken, wordt de serene rust plotsklaps ruw verstoord. Een doffe donderende knal van een kanon klinkt tot in de diepste duinpannen van de woestijn.  Mynah-vogels vliegen kwetterend op, terwijl de lucht zich vult met melodieuze klanken van het Mahgreb gebed, die vanuit moskeeën over het land worden gestrooid.

Onbewust laat ik me meevoeren door de heldere en zangerige stem van de muezzin. Pas als hij het gebed afrondt, glijdt het geluid van de wereld weer ongemerkt me heen: Stilte. Voor het komende uur heerst er een oorverdovende stilte.

Meer lezen?

Tijdens Ramadan staat de wereld even op zijn kop. In dit artikel over Ramadan lees je er alles over, van lege straten tot vrijgelaten gevangen.

 

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!