<

Kerstmis vieren in de Arabische Golfstaten

Share

– dit bericht is voor het eerst geplaatst op 13 December 2016 –

mosque christmas tree

Diverse landen in het Midden Oosten en rondom de Arabische Golf zijn volop begonnen aan de voorbereidingen van kerstmis. Niet alleen de landen met grote groepen christelijke gelovigen, zoals Jordanië, Libanon en Syrië, maar ook de landen van de meeste Golfstaten die de Islam als staatsreligie hebben. Binnen de Islam wordt Jezus, Isa bin Maryam (zoon van Maria) of Yasu’ al-Masih (Jezus de gezalfde), gezien als een belangrijke profeet. Moslims vieren zijn geboorte officieel niet, maar geven expats de mogelijkheid dat wel te doen. En daarbij pakken ze groots uit.

Kerstboom

Diverse steden, grote malls en hotels strijden jaarlijks om de mooiste, grootste of duurste boom. De grootste kerstboom van het Midden Oosten werd afgelopen jaar in het centrum van Bagdad in Irak in elkaar gezet. De Verenigde Arabische Emiraten haalden in 2010 alle krantenkoppen met hun juwelenboom in het Emirates Palace. 31 Ornamenten van goud, diamanten en saffieren met een totale waarde van 11 miljoen dollar schitterden aan de takken. En Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, veranderde in een gigantische verlichtte kerstboom door het vuurwerk dat vanaf alle verdiepingen de nacht in werd geschoten.

Kerstmis in de supermarkten

Supermarkten staan vol chocolade kerstpoppen en weihnachtstollen, en zelfs de Engelse kerstpudding ontbreekt niet. Er worden kerstslingers en dozen glimmende ballen in alle vormen en kleuren aangeboden. Grote verlichte kerstmannen verwelkomen je bij de entree naar de kerstmarkt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is beschikbaar.

Naast een groot aanbod in plastic kerstbomen kunnen kerstliefhebbers bovendien echte naaldbomen bestellen. Ze worden in gekoelde containers vanuit Canada naar de woestijn gehaald. Reguliere sparren, blauwsparren, met kluit, zonder kluit. Hoewel de naaldbomen in dit klimaat geen enkele kans hebben om te overleven, zijn er na de kerst altijd mensen die hun boompje in de dorre grond een kans willen geven. Het worden zielige gekromde mannetjes, net zo kleurloos als de grond waarin ze zijn beland.

Mix van culturen en tradities

Ik houd van de mix van culturen en tradities die tijdens kerst samensmelten onder de altijd stralende zon. De Indiase kerstman op een kameel terwijl zijn rendieren in een kajak voorbij varen, achtervolgd door een file van kinderen in alle kleuren van de regenboog. Een Filipijns koor dat kerstliederen zingt aan de baai met de prachtige witte Grand Mosque op de achtergrond (uiterst rechts op de foto). Het kleurrijke publiek dat luidkeels “Stille Nacht”  tussen de woestijnduinen onder de sterrenhemel ten gehore brengt.

Saoedi Arabië

Maar het meest bijzonder vind ik de kerstviering in Saoedi Arabië, een van de 7 landen ter wereld waar kerst niet in het openbaar gevierd mag worden. Alleen christenen afkomstig uit het buitenland mogen het feest in kleine kring en binnen de muren van hun huis vieren. In de winkels en souqs liggen geen kerstdecoraties en kerstspullen importeren is niet toegestaan. Daarom worden er onder de expats knutselmiddagen georganiseerd. We maken bomen van groene petflessen, dorre takken, en zelfs van sticky notes. We plakken pingpongballen vol glitter of stukjes spiegel, maken rendieren van puzzelstukjes en lijmen pastavormpjes tot sterren aan elkaar. En op kerstavond zelf zingen we dan met zijn allen heel zachtjes en met het gevoel van een ondeugende puber:

Oh dennenboom, oh dennenboom,
wat zijn je takken wonderschoon.
Wanneer kom jij er nu eens aan
ik wil je zo graag hier zien staan!
Oh dennenboom, oh dennenboom,
wat zijn je takken wonderschoon.

Waar en hoe vier jij het liefste kerst?

 

10 reacties

 1. Wauw lijkt me wel leuk om eens meegemaakt te hebben!

 2. Ilona Izabella schreef:

  Wat bijzonder dat er zo groots wordt uitgepakt en dat er wordt gestreden om de grootste boom, ondanks dat ze daar de geboorte van Jezus eigenlijk niet vieren.

 3. Wanda schreef:

  Lijkt me echt bijzonder om eens op die manier de kerstdagen te ervaren! Wij vieren kerst helaas thuis, zou dolgraag in deze tijd van het jaar weg willen maar vanwege de drukte op mijn werk kan ik nooit vrij krijgen in deze periode.

 4. Me over ME schreef:

  @wandaswereld Wat jammer! Mocht je nou toch een keer vrij kunnen krijgen, kom dan deze kant op. Een bijzondere kerst gegarandeerd!

 5. Me over ME schreef:

  @Ilonaizabella Dat is het! Het is niet zo groot als de kerstmarkt in Duitsland, maar de kerstbomen mogen er wezen.

 6. Me over ME schreef:

  @roadtrippersofthesun Je bent welkom! 🙂

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Wij vieren kerst altijd gewoon thuis. Maar ik vind het erg interessant om te lezen hoe het elders wordt gevierd!

 8. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Eigenlijk zou ik dat ook zo graag weer een keer willen…

 9. Sheila schreef:

  Ik kom hier voor het terecht en wat een leuke blog. Ik ben gek op reizen, heb kerst en O&N in diverse landen gevierd, dus vind het een leuke en interessante blog. Lijkt me zo maf om kerst te vieren in een land waarin dat binnen de perken is toegestaan. Zelf vier ik het gewoon het liefst in Nederland. Althans, de kerst. Zodat ik samen kan zijn met mijn naasten. Wat betreft O&N vind ik het buitenland prima. Als het maar koud is, voor het echte winterse kerstgevoel. Volgend jaar ben ik met mijn gezin aan het reizen in Nieuw Zeeland, dus ik weet nu al dat we het in de zomer gaan vieren. En ik weet ook, uit ervaring, dat ik daar dus niet veel aan vind. Maar goed, we zijn dan één van de eersten ter wereld die het nieuwe jaar zullen in gaan. Dat heeft ook weer wat.

 10. Me over ME schreef:

  @Sheila Wat leuk om te horen dat je mijn blog leuk vind! NZ klinkt goed! Het lijkt me bijzonder om als een van de eersten O&N in te gaan. Veel plezier! Ps. Mocht je nog een leuke plek zoeken voor een stopover…Dubai, Abu Dhabi…heerlijk om daar even je benen te strekken. 😉

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!