<

Korte, krachtige impressies die als los zand aan elkaar hangen

Share

Soms maak je momenten mee die je bijblijven. Korte krachtige impressies die als los zand aan elkaar hangen. Momentopnames die niet in een verhaal te vatten zijn, maar te leuk, te bizar of te verbazingwekkend zijn om te laten liggen. Die momenten staan hieronder opgeschreven.

Onder escorte van een Rolls Royce

Het is snikheet en ik sta stil op de vluchtstrook van een grote fly-over van de snelweg. Mijn koelsysteem heeft het begeven. Terwijl ik om hulp bel , stoppen er voor en achter mij verschillende grote auto’s met lokale bestuurders. Hun aanbod om mij te helpen sla ik vriendelijk af. Maar ze laten zich niet zomaar wegsturen. Sommigen blijven rondjes rijden en vragen het opnieuw. Als ik na een kwartiertje nog niet weg ben, stapt een jongeman in een stralend witte dishdash zijn glimmende Rolls Royce uit. Hij opent de motorkap van mijn auto en giet er flesjes water in om de auto te koelen. “Dat is goed genoeg om naar huis te komen”, zegt hij. “Maar voor de zekerheid rijd ik nog wel even achter je aan”.

Trouwen op het werk

Korte, krachtige impressies die als los zand aan elkaar hangen“Als we het project winnen, dan trouwen we”, roept Mohamed enthousiast, terwijl hij het projectvoorstel met een druk op de knop over het digitale net inschiet. “Doen we!” roept John, zijn Engelse medewerker, naar hem terug.
Twee weken later is het zover. Het project is toegewezen. “Tja, John”, zegt Mohamed, gekleed in zijn lange traditionele dishdash, “nu moeten we trouwen. Wie speelt de vrouw?”  Heel langzaam bekijkt John Mohamed van top tot teen en kijkt dan naar zijn eigen outfit, een keurig pak. “Wie speelt de vrouw??” antwoord hij vragend, “wie van ons twee heeft eigenlijk een jurk aan?”

Twee expats in de golfclub

Een keurige dame heeft een zak Zuid-Afrikaanse biltong (gedroogd vlees) meegebracht. Ze toont het vol enthousiasme aan haar golfpartner. Die kijkt met afkeer naar het vlees: “Oh, no, don’t like that. That tastes too real”.

Beloond voor een goed rapport

lamborghini

De rapporten van de kinderen zien er prima uit. Ze hebben er dan ook hard voor gewerkt. Als beloning mogen ze allemaal een kadootje uitkiezen in de speelgoedwinkel. Verrassend genoeg komt een van de kinderen met een model-auto terug, een gele Lamborghini. En dat terwijl hij helemaal niet meer met auto’s speelt. “Nu heb ik er ook een!”, zegt hij vol trots, wijzend op een foto. “Want toen Ali een 6 voor wiskunde kreeg, heeft hij déze [auto, zie foto] van zijn vader gekregen”.

Zwemmen in Nederland

Het is een stralende dag in Nederland. We zijn een weekendje bij vrienden op bezoek. De kinderen genieten van alles wat ze in het Midden Oosten niet kunnen doen. Fietsen op straat, brood bij de bakker halen, in bomen klimmen.
We proberen onze kinderen zo goed mogelijk een Nederlandse opvoeding te geven. We laten ze zien dat het leven niet alleen maar luxe en weelde is en dat de meeste mensen hard moeten werken voor hun geld. Maar dat dat niet zo goed lukt, blijkt wel als onze gastheren voorstellen om te gaan zwemmen bij ’t Zand, een ven in de bossen in Brabant. “Ja, goed hoor”, antwoorden ze in koor, “maar waar wonen die mensen dan?”

slang hand

De slang uit de doos (by Me over ME)

Dieren in het park

Het is een prachtige donderdagmiddag. We lopen met ons hondje door het park, dat omringd is door luxe villa’s van lokalen. Een jong Arabisch meisje vraagt of ze onze Fikkie mag aaien. Ze vertelt dat ze ook een huisdier heeft en rent dan snel weg in de richting van een van de riante huizen.
Als ze 10 minuten later weer terug komt heeft ze een grote plactic Ikea doos in haar handen. Vol trots zet ze hem voor ons neer en neemt de deksel ervan af. Op de bodem van de box ligt een dikke grijze massa….een enorme slang….

Een zwangere Philipijnse

Bij de kassa van de plaatselijke supermarkt staat een jonge Phillipijnse vrouw. Ze is hoogzwanger en straalt van geluk. Maar haar gezicht betrekt als haar man wegloopt om nog iets uit de schappen te pakken en een vreemde man haar op de schouder tikt: “Jij werkt nu zeker niet meer achter de mall op vrijdag, hè?”

Een vertaalfoutje in de supermarkt

Ik vraag mijn kinderen op zoek te gaan naar een bepaald merk koekjes. Als ze met lege handen terugkomen meldt mijn oudste dat de medewerker van de supermarkt heeft verteld dat het produkt uit de winkel is gerend.  “Kom op, grappenmaker, koekjes kunnen niet rennen”, zeg ik en spoor hem aan nog eens te gaan kijken. Zijn broertje staat hem bij. Om zijn woorden meer kracht bij te zetten, antwoordt hij in het Engels (iets wat de jongens vaker doen als ze emotioneel worden) : “But really, the man said they ran out of cookies!”

Even een momentje!

Houd deze pagina in de gaten want er volgen nog meer momenten om over na te denken, om over te lachen, of om je over te verbazen!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!