<

‘Vrijheid blijheid achter de muren van de compound’

Share

Achter de muren van de compound

Veel expats in het Midden-Oosten leven in compounds. Deze omheinde leefgemeenschappen vormen een soort privé-eilanden in de zee van de stad. Expats wonen er graag vanwege de voorzieningen, het gevoel van veiligheid of omdat ze achter de muren van de compound meer vrijheden genieten. In enkele compounds in Saoedi-Arabië kunnen vrouwen bijvoorbeeld in een golfkar rijden of zonder hoofddoek over straat.

Vrijheid blijheid?

Maar het leven achter de muren van de compound heeft ook zijn keerzijde. Sommige compounds zijn net een klein dorp waar je altijd dezelfde mensen bij het zwembad of in de supermarkt tegenkomt. Andere compounds hebben een toegangsweg die zo smal is dat de auto van de buurman altijd voor jouw garagepoort staat. Of er zijn bewoners die helemaal los gaan en dingen doen die ze in hun thuisland waarschijnlijk nooit of niet zo makkelijk zouden doen. Als ik de roddel en achterklap moet geloven, zijn er groepen die party-crashen bij de buren of een mandje met huissleutels ronddelen aan het einde van een feestje. Ook keren er regelmatig expatsfamilies in gewijzigde gezinssamenstellingen huiswaarts.

Van currylucht tot Erection Specialist

Lang geleden woonde ik zelf op een compound in een multiculturele buurt in de stad. Naast me woonde een hartelijk Arabisch gezin dat de gemeenschappelijke binnenplaats op vrijdag gebruikte als parkeerplaats voor de luxe limousines van zijn gasten. Mijn zoons voetbalden er met de Indiase overbuurtjes tussendoor. Er woonde ook een traditioneel Pakistaans stel met twee tweelingen. Uit hun keuken ontsnapten scherpe curryluchten, die zich als een aromatische wolk boven het plein samenpakten.

Toen de Pakistani vertrokken werd het huis tijdelijk bewoond door een Amerikaan, die er vandoor ging met de Philipijnse hulp van het Franse gezin in villa 3. Niet al te lange tijd daarna keerde dat hele gezin huiswaarts. Monsieur was namelijk na een zakenreis in Hong Kong thuisgekomen met Venezolaanse Bolivars in zijn jas.

Recent hoorde ik dat ook de Britten waren verhuisd. Zij was een gezellige receptioniste en hij werkte als ‘Erection Specialist’. Een baan in de constructie die heel serieus genomen moet worden wil je geen vlaggenmasten of zendtorens op je hoofd krijgen. En dat deden wij dus ook. Tot we hoorden dat hij zijn werkveld had verbreed. Hij had niet alleen masten opgericht in Azerbadjan, hij had er ook een tweede gezinnetje gesticht.

2 reacties

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Het lijkt me een heel bijzonder leven op zo’n compound. Maar ook wel benauwend….

  2. Me over ME schreef:

    @Nicole Orriëns Het ligt er helemaal aan wat voor compound je zit en waar. Die grote typische Westerse compounds zijn ook niets voor mij.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!