<

Louvre Abu Dhabi: surrealistisch landschap op zee

Share

Ik ben in de iconische tombes van Egypte geweest en in het 5000 jaar oude Newgrange in Ierland waar de zoninval ongekend spectaculair is. Maar ik heb zelden zoiets indrukwekkends gezien als het Louvre Abu Dhabi, het architectonische hoogstandje van Jean Nouvel op Sadiyaat Island waar kunst, architectuur, cultuur en natuur sensationeel samensmelten tot een bijna surrealistische omgeving. Een wandeling door het Louvre geeft je minstens een kippenvelmoment.

Louvre Abu Dhabi bassins and roof Louvre Abu Dhabi: surrealistisch landschap op zee

Louvre Abu Dhabi: surrealistisch landschap op zee

Boven de rechthoekige tentoonstellingsruimten van het Louvre Abu Dhabi hangt een koepel opgebouwd uit 8 lagen aluminium met gaten van verschillende groottes. Het geheel vormt een prachtig lijnenspel. Het zonlicht schijnt door het zwevende web in glanzende stippen over de witte paviljoens als zonnestralen die door de bladeren van een palmboom het water van de oase verlichten.  Of als de glinsterende sterrenhemel boven de woestijn, die een illusionerende werking op je uitoefent.

Louvre Abu Dhabi dak

Je krijgt de illusie van een ‘museum op zee’ door het geluid van golven die tegen het gebouw aanslaan, terwijl het zachtstromende water in getijdenpoelen anders doet vermoeden. Ondertussen speelt de wind met de constructie, soms ruizend, soms gierend.
Je gedachten vormen zich in klanken en kleuren en de wereld om je heen lijkt een onwerkelijk geheel: Het Louvre Abu Dhabi is een surrealistisch landschap op zee.

Ontdekkingsreis naar universele verbinding

De paviljoenen van het museum vormen een labyrinth van gallerijen versierd met artistieke uitingen uit alle tijden en hoeken van de wereld, variërend van historische tot moderne kunst en van archeologische schatten tot baanbrekende kunstwerken, zoals de Electric Chair van Andy Warhol. Een bezoek aan de exhibitie van het Louvre Abu Dhabi is een ontdekkingsreis langs de diverse wereldculturen, tradities en geloven die elkaar kruisen in artistieke verbondenheid.

Je verdwaalt tussen Griekse en Romeinse beelden en wandelt langs heroïsche momenten van het Byzantijnse tot het Ottomaanse Rijk. Gedecoreerde vazen uit de Ming-dynastie en aardewerken beeldjes van de Azteken trekken je aandacht tot je bemerkt dat de ogen van La Belle Ferronnière van Leonardo da Vinci, Napoleon te paard, Voltaire en Vincent van Gogh je vanuit hun ooghoeken in de gaten houden.

Louvre Abu Dhabi: surrealistisch landschap op zee

De kunstcollectie van het Louvre Abu Dhabi daagt de bezoeker uit om universeel te zijn, om zich te richten op verbinding. Laurence des Cars heeft deze gedachte verbeeld in prachtige foto’s van 300 werken van het museum,  met analyses van hun culturele context, bijzonderheden en universele verbondenheid.
Het bijna 2 kilogram zware boek is verkrijgbaar in het museum. Wil je geen extra kilo’s in je bagage, dan kun je het boek Louvre Abu Dhabi – Birth of a Museum ook hier bestellen.

 

arabs watching napoleon (by Me over ME) Louvre Abu Dhabi: surrealistisch landschap op zee

Bezoek het Louvre Abu Dhabi

Het Louvre Abu Dhabi ligt in het culturele district van Sadiyaat Island bij de hoofdstad Abu Dhabi. Op zondag, dinsdag en woensdag is het museum geopend tussen 10am en 8pm. Op donderdag en vrijdag sluit het om 10pm zijn deuren. Het Louvre is op maandag gesloten.

Tickets  zijn aan de deur te verkrijgen. Kinderen tot 13 jaar en mensen met een handicap krijgen gratis toegang. Studenten en andere speciale groepen krijgen korting. Maar omdat er vaak lange rijen voor de kassa staan en sommige dagen zo druk bezocht zijn dat je niet eens binnen mag, kun je het beste een ticket online bestellen via de  website van het Louvre .

In sommige gevallen ben je gunstiger uit wanneer je een combinatie-ticket boekt of een ticket met transfer nodigt hebt (Afhankelijk van je locatie kost een enkele reis Dubai – Abu Dhabi met een standaard taxi tussen de 250 en 350 AED).

 

 

 

13 reacties

 1. Eva schreef:

  Wauw! Dit zijn mooie foto’s, wat moet het dan wel niet zijn in de realiteit.
  Ik droom al maanden v een bezoekje aan Abu dhabi

  Liefs, Eva
  http://Www.dark-rebel.com

 2. Me over ME schreef:

  Kom maar gauw deze kant op dan! Het is in werkelijkheid nog veel mooier.

 3. susanzielhuis schreef:

  Wat bizar mooi! Kan me voorstellen dat je je ogen uitkijkt als je er zelf bent!

 4. Melissa krijns schreef:

  Het ziet erg super mooi uit. Zeker een aanrader dus

 5. Me over ME schreef:

  @suzanzielhuis Het is echt spectaculair! Binnenkort ga ik nog maar eens terug bij zonsondergang. Dat schijnt helemaal mooi te zijn.

 6. Me over ME schreef:

  @melissakrijns Ja, inderdaad. Dus mocht je in de buurt zijn…

 7. Patricia schreef:

  Wat ontzettend mooi zeg! Ik ga komend jaar waarschijnlijk naar Australië en heb een overstop in Abu Dhabi en zit er sterk aan te denken om deze overstop een paar dagen te verlengen. Dus wie weet 🙂

 8. Marla schreef:

  Heel mooi! Ik zou er graag een keer heen willen. En dan ga ik zeker ook een bezoek brengen aan dit museum!!

 9. Me over ME schreef:

  @Patricia Leuk! Misschien heb je wat aan de tips op mijn website. En anders mag je natuurlijk altijd contact opnemen. Goede reis!

 10. Me over ME schreef:

  @ Marla Laat maar horen wanneer je in de buurt bent! 🙂

 11. Ilona Izabella schreef:

  Wat een bijzonder gebouw en zo te zien een paar topstukken in de collectie. Ik hoop hier ooit eens zelf rond te wandelen.

 12. Me over ME schreef:

  @Ilona Moet je zeker doen! 🙂

 13. Eline S. schreef:

  Waw dat ziet er een prachtig museum uit! Het lijkt me fijn om het gevoel te hebben dat je omringd bent door de natuur terwijl je door het museum wandelt.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!