<

Met de billen bloot (op vakantie in Nederland)

Share

Mijn kinderen zijn Nederlands. Tenminste, volgens hun paspoort. Want op de meest onverwachte momenten blijken ze eigenlijk helemaal niet zo Nederlands te zijn.

Kijkdozen

Toen ik met mijn kinderen door een pitoresk oud-Hollands dorpje wandelde, dachten ze dat ze in het openluchtmuseum van Arnhem waren beland. Mijn jongste liep te klepperen met de brievenbussen in de deur. De ijzeren elementen galmden als kerkklokken door het straatje en ik sommeerde hem ermee op te houden. “Hoezo mag dat niet?”, vroeg hij verbaasd, “Dit zijn toch kijkdozen?”. Ik kon het hem niet kwalijk nemen, hij wist niet beter. In het Midden-Oosten hebben wij ‘Verlopen Post, omdat die niet door een deurluik wordt doorgeschoven .

Spiegel

met de billen blootVervolgens dwaalde zijn aandacht af naar de grote glazen ruiten in de voorpuien van de schattige vissershuisjes. Zonder gêne rende hij van raam naar raam en bewonderde de uitstallingen op de vensterbank. De porseleinen beeldjes, Delftsblauwe vazen en bloemrijke plantjes vormden een kleurrijk decor tussen simpele katoenen gordijnen en doorrookte vitrages.
Toen hij met zijn neus weer ergens tegen het glas aanstond, zwaaide een vrouw hem vanuit de woonkamer hartelijk toe. Maar mijn zoon zwaaide niet terug, “Want”, zo verklaarde hij zich nader, “ze kijkt in de spiegel en ik sta hier”. Het kostte me wat tijd voordat ik hem begreep.

Met de billen bloot

In tegenstelling tot de doorzonwoningen in Nederland laten de huizen in het Midden-Oosten geen enkele inkijk toe. Ze staan verstopt achter hoge stenen muren met een grote stalen toegangspoort. Bovendien zijn de ruiten van spiegelglas, waardoor je niet van buiten naar binnen kunt kijken. Maar wel van binnen naar buiten. Dat is handig als je onopvallend de kinderen in de gaten wilt houden. Maar vooral grappig wanneer de tuinman in de spiegel gekke bekken trekt, en je hem ongemerkt kunt na-apen.

Mijn zoon ging er daarom vanuit dat de bewoonster van het vissershuis aan de spiegelzijde stond, en hem dus helemaal niet kon zien. Maar dat dat beeld niet klopte werd hem nog diezelfde dag duidelijk gemaakt, toen hij in alle onschuld met blote billen op de bank voor het raam van ons vakantiehuisje stond te dansen.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!