<

Het Midden-Oosten natuurlijk! Of toch Nederland?

Share

Het Midden-Oosten natuurlijk! Of toch Nederland?

Mij kun je overal neerzetten. Aan de voet van Mount Aso in Japan, op de toendra in Zweden, tussen de zeehonden op Antarctica of in een hutje op de hei. Zolang er maar natuur is. Ik kan genieten van een boompje dat met zijn wortels een rots in tweeën splijt, van vogels die vechten om een nestplek en van de kleuren in de gelaagdheid van bergen. Maar nooit had ik gedacht dat ik van de woestijn zou houden. Die droge dorre vlakte zonder leven. Ik had het mis. De woestijn is prachtig. Bovendien doet ze me denken aan Nederland.

Herfst

Midden-Oosten natuurlijk! Of Nederland?Als ik aan Nederland denk, denk ik aan grote cumuluswolken die scherp aftekenen bij een staalblauwe lucht. Ik mis het getik van de regen als ik me op de vroege vrijdagochtend nog even om mag draaien in mijn bed. Maar het meest mis ik de herfst. De geuren en kleuren van het bos, het geritsel van dorre bladeren onder je voeten.
Vandaag hoef ik dit prachtige oogstseizoen niet te missen. Op mijn tuintafel liggen allemaal blaadjes van klimplanten die erboven hangen. Droog en dor door de immer brandende zon. Even lijkt het alsof de herst is ingetreden. Vanavond ga ik lekker de houtkorf aansteken.

Mist

Midden-Oosten natuurlijkHet waait. De ramen die los in de vensters staan, klapperen heftig heen en weer. Het fijne woestijnstof dringt zich door de kieren heen om op mijn meubels te landen. Buiten is het donker en grauw. Je kan nauwelijks een hand voor ogen zien. De straten zijn verlaten. Slechts een enkele auto waagt zich op de weg. Zijn rode achterlichten zijn amper zichtbaar in de dichte mist.

Hyacint

Mijn moeder had speciale glazen vaasjes waar ze hyacintenbollen in plaatste. Aan de onderkant van de bollen groeiden lange witte wortels. Ze lagen als een spinnenweb in het water. Ondertussen ontpopte het knobbelige groen aan de bovenzijde zich tot een kleurrijke bloemknop. Als kind kon ik niet wachten tot de bloempjes hun zoete geuren door het huis verspreidden.
Hyacinten in de woestijnIk was daarom extra verrast toen ik in de woestijn hyacinten zag groeien. Thanoon heten ze in het Arabisch. Deze gele parasieten groeien in wortels van struiken op zoutvlaktes. Ik wilde alleen nog maar hun geuren ruiken. Maar omdat ze volgens de lokale bevolking giftig zijn, ga ik mijn neus er niet boven hangen.

Zwammen

Als je net als ik een natuurliefhebber bent zul je vast wel eens gezien hebben hoeveel soorten paddestoelen en andere fungi er in de Nederlandse bossen te vinden zijn. In het droge klimaat van het Midden-Oosten is het flink zoeken naar een paddestoel. Er is er een, de woestijntruffel, maar die ligt verstopt onder het zand. Gelukkig heb ik maar een klein beetje creativiteit nodig om zwammen te vinden tussen de rots- en zandformaties in de woestijn.

Gras

koeien in het Midden-Oosten natuurlijk!Uitgestrekte weilanden waar bontgekleurde koeien liggen te herkauwen op het heldergroene gras. In Nederland zie je het nog maar zelden. Gelukkig hoef ik hier maar een klein stukje de stad uit te rijden om een Nederlandse koe te vinden. Het gras verzin ik er zelf wel bij.