<

Muscat – Ras Al Jinz: op weg naar zeeschildpadden

Share

De mooiste plekjes tussen Muscat en Ras Al Jinz

Wil je de grote zeeschildpadden hun nesten zien graven op het strand, dan moet je naar Ras Al Jinz, zo’n 250 kilometer ten zuiden van Muscat. De rechtstreekse route van Muscat naar Ras Al Jinz is niet de meest bijzondere route van Oman. Toch kun je, als je een beetje van de route afwijkt, genieten van spectaculaire uitzichten vanaf het Al Hajar Rash Sharqi gebergte, schuilen tussen de mangroven in Qurrayat, zwemmen in een wadi en wandelen over  witte zandstranden.

De route is op zijn mooist als je de oude kustroute volgt. Maar pas wel op, want deze wordt niet onderhouden en op sommige plaatsen heb je een flinke 4WD nodig om door het zand heen te ploegen.

Dit zijn de mooiste plekjes om te zien, je benen te strekken, te picknicken of te kamperen.

Al Qurayyat

Vanaf Muscat rijd je om het Al Hajar Rash Sharqi gebergte naar Qurayyat, een oud vissersdorp aan de kust. Het heeft een 160 jaar oud fort en een Shareesha boom waarvan ze zeggen dat die nog ouder is. Bij de zee staan zilvergroene mangroven waar inheemse vogelsoorten hun nesten bouwen en trekvogels een stop-over maken. Wat ik zelf het leukste vind in Al Qurayyat is om bij laag water door de blubber naar de uitkijktoren op het kleine eiland in zee te wandelen. Met waterschoentjes, want gekriebel aan mijn voeten vind ik niks.

Tussen Bamah en Fins

Langs de kust tussen Bamah en Qalhat liggen verschillende mooie stranden. Sommigen zijn spierwit gekleurd en makkelijk bereikbaar, zoals bij Fins. Die kun je het beste in de ochtend of op doordeweekse dagen bezoeken. In de weekenden zijn ze vaak overvol met dagjesmensen en grote groepen Omani.
Als je een beetje avontuurlijk bent moet je even verder zoeken. Er zijn plekken waar je alleen maar over kunt dromen. Waar je in open  grotten kunt schuilen voor de zon, terwijl de aquamarine blauwe zee je uitnodigend tegemoet komt. Vergeet niet je snorkel mee te brengen!

Deze foto is trouwens gemaakt voor de kust van Muscat, toen er sneeuw in het Hajar gebergte viel en donkere wolken zich samenpakten in de lucht. Een bijzonder beeld dat je niet zo snel in de toeristische gidsen zal zien staan. De tropische stranden rondom Fins zeker wel!

Salmah Plateau

Vanaf Fins rijd je tot een hoogte van 1500 meter de bergen in richting Hiraymah en Qurran. Het is even klimmen om er te komen, maar het is spectaculair mooi. Op het Salmah Plateau heb je een waanzinnig uitzicht over zee en staar je in de diepte van de canyon. Er is zelfs een wadi met grote gewelven, kleinere grotten en, als je geluk hebt, poelen vol water.

De tocht is best een beetje spannend als je weet dat een groot deel van de route over een kamer lucht voert, namelijk die van Majlis al Jinn (vrij vertaald het huis van de geesten). Met een oppervlakte van 6 Boeings 747 en 130 meter diep is deze luchtkamer de tweede grootste grot ter wereld. Je kunt erin, maar doe dit niet zonder gids!

Wadi ash Shab en Tiwi

Wadi ash Shab is dé plek waar reisbureaus al jaren hun toeristen naartoe brengen. Ik er nog nooit geweest, maar het schijnt er heel mooi te zijn. Er zijn wandelpaden langs kliffen met uitzicht op oude forten en poelen waar je onder een gewelf door kunt zwemmen.

Zelf ben ik vanaf de kust door de minder toeristische wadi Tiwi naar Mibam gereden. Een rit van riemen vast en schudden maar. Een spannende attractie in de Efteling is er niks bij. De wadi is ruw, steil, smal en op sommige plaatsen bijna ontoegankelijk. Soms rijd je hele stukken in low gear en heb je grote onberekenbare obstakels op de weg. Onze vrienden die op wereldreis waren in een volledige aangepaste off-the-road camper, kiepten bijna om nadat ze met kracht over een enorme kei heen stuiterden.

Maar heb je een beetje ervaring en lef, dan is dit dé afslag die je moet nemen. Je verdwijnt tussen het hoge groene riet waardoor het lijkt alsof je door de jungle trekt. En met de hoeveelheid muggen, vliegen en libellen die om je heen zwermen, ervaar je het ook zo. Tot je vlak voor Mibam een grote heldere bergpoel ontdekt. Een klein paradijsje tussen de kliffen als beloning van het hobbelende avontuur.

Inmiddels zijn er ook betere wegen naar Mibam waardoor je makkelijker bij de wadi kan komen. Maar je kunt het nog steeds heel spannend maken, als je bijvoorbeeld een canyoning trip maakt. Hoe dat is, kun je lezen in mijn artikel over Wadi Bani Awf.

Sur

Sur was ooit een van de belangrijkste handelshavens van Oman. De Omani ruilden dadels, gedroogd fruit en vis tegen hout uit India en kokosnoten uit Afrika. De stad is inmiddels flink uitgegroeid, maar toch zijn veel tradities bewaard gebleven. Langs de kust zie je mannen visnetten repareren, jongens in dishdash achter een bal aanrennen en kleine vissersbootjes het strand opschuiven.

Maar Sur is vooral bekend vanwege de dhow, de traditionele boten van de regio. Nog steeds worden deze schepen met de hand gemaakt, zonder schema of plan en zonder gebruik van grote machines. Als je wilt kun je een kijkje nemen op een van de werkplaatsen. Ik vond het op zijn minst indrukwekkend hoe de pezige scheepsbouwers meterslange houten planken handmatig krom wisten te trekken.

Deze foto laat trouwens het achtersteven van een dhow boot zien. Dat ding met een peervormig gat erin, dat is het toilet.

Ras al Jinz

En dan ben je in Ras al Jinz, de eindbestemming van deze toer. Deze plek staat bekend om de zeeschildpadden die hun nesten graven op het strand. Het is ontroerend om te zien hoe de grote dieren hun logge lijven het strand op slepen, een kuil graven en eieren leggen. En hoe de kleine hummels vechten tegen de golven die op de kust neerslaan.
In de zomer heb je de grootste kans om dit wonder van de natuur te zien. Maar een goede gids weet ze ook in de winter te vinden. Je moet wel heel vroeg je bed uit!

Het beste hotel om te verblijven is het Ras Al Jinz Turtle Reserve dat naast het schildpaddenreservaat ligt. Ietsje verderop, in het Ras Al Hadd Guest House, kun je naar het schildpaddenstrand en voor een klein bedrag met een Omani de zee op om dolfijnen te zien.

Wist je trouwens dat je ook op Masirah schildpadden kunt vinden? Dat en meer kun je lezen in mijn artikel Masirah, het eiland waar de tijd heeft stil gestaan.

 

 

 

 

27 reacties

 1. Joanne schreef:

  Het lijkt me zo leuk om allemaal kleine zeeschildpadden rond te zien kruipen

 2. Ayla schreef:

  Heel interessant en leerzaam!

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Het lijkt me heel bijzonder om zo’n grote reuzen schildpad te zien! Dat is wel even wat anders dan Nederland zeg!

 4. Me over ME schreef:

  @Joanne Die zijn ook heel erg schattig!

 5. Me over ME schreef:

  @Ayla Dankjewel!

 6. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Heel bijzonder! Groot, traag…tot ze weer in het water zijn. Dan zijn ze niet bij te houden.

 7. Deborah Hamar schreef:

  Op de muggen na lijkt Wadi ash Shab en Tiwi mij prachtig om eens in het echt te zien.
  Een bijzondere ervaring om de schildpadden zo op het strand te zien krioelen. Van wat ik wel eens op tv heb gezien zijn het er altijd een heel hoop.

 8. Amber schreef:

  Wauw wat een mooie reis. Ik zou ook heel graag meer van de wereld willen zien. Het lijkt me zo bijzonder om al die dingen mee te maken en die plekken te zien.

 9. feliceveenman schreef:

  wauh wat een waanzinnige reizen maak jij!! Word er helemaal jaloers van. En dat heb ik niet vaak!

 10. Cindy schreef:

  Wow ik zou ook wel graag naar Wadi ash Shab willen gaan! Zo prachtig 😮 ik snap dat het een publiekstrekker is !

 11. Bryan Blaes schreef:

  Lijkt me een leuke reis! Maar wel duurder in deze streek reizen… of vergis ik mij? 🙂

 12. Monique schreef:

  Wat gaaf! Lijkt me een ontzettend mooie trip zo!

 13. Wanda schreef:

  Leuk om zo kennis te maken met een land wat voor mij totaal onbekend is!

 14. Marijke schreef:

  Wat een bijzondere plekken! Heel mooi om te zien. En de schildpadden lijken me heel indrukwekkend.

 15. Me over ME schreef:

  @Marijke Dat zijn ze zeker!

 16. Me over ME schreef:

  @Wanda Ja, hé? Lijkt het je wat?

 17. Me over ME schreef:

  @Monique Ja, dat is het zeker. Als je niet teveel kilometers wilt maken maar wel een week onderweg wilt zijn, is dit een hele mooie route.

 18. Me over ME schreef:

  @Bryan Blaes Rond Muscat is het altijd wat duurder dan in de binnenlanden. Maar Oman kan je zo duur maken als je zelf wilt. Als je in het wild kampeert en je boodschappen bij de bakala (plaatselijke supermarkten) koopt kost het je bijna helemaal niets. Er zijn trouwens ook goedkope guesthouses langs de route.

 19. Me over ME schreef:

  @Cindy Doen! 🙂

 20. Me over ME schreef:

  @feliceveenman Oh wat leuk dat je dat zegt! Ik geniet er ook heel erg van.

 21. Me over ME schreef:

  @Amber Als je het kan, moet je het doen! Het is zo ontzettend leuk!

 22. Me over ME schreef:

  @Deborah Hamar Als je er echt heel veel wilt zien, kun je het beste in de zomer komen. Maar de Wadi is in de winter op zijn mooist. Gewoon lekker veel antimuggenspray op doen om die prikkers uit de buurt te houden.

 23. Marieke schreef:

  Wat een prachtige reis moet dit zijn geweest! Het lijkt mij ook geweldig om die kleine schildpadjes te zien!

 24. Me over ME schreef:

  @Marieke Ze zijn ook heel schattig!

 25. Frederique schreef:

  Ik hoor altijd veel goeds over Oman. Voorlopig staat deze bestemming niet op mijn planning though.

 26. Me over ME schreef:

  @Frederique Gelukkig ligt het er nog wel even 😉 Waar gaat je volgende bestemming naartoe?

 27. Wauw die parelwitte stranden klinken prachtig! Daar kan ik nu alleen maar van dromen. En zwemmen in een poel? Yes please!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!