<

De natuur is meer dan een zandbak

Share

Als je dacht dat het Arabisch Schiereiland alleen uit woestijn bestaat, dan heb je het mis. Het heeft een grote variatie aan landschappen en habitats. Van kale zandduinen en uitgestrekte sabkha’s (zoutvlakten) tot azuurblauwe zee en groene mangrovebossen. De mysterieuze woestijn verbergt groene oases waar trekvogels rusten van hun lange reis. En tussen dreigende rotspartijen meanderen wadi’s met poelen waar kikkertjes in springen.

Natuur Midden-Oosten wadi oman

Door zijn diversiteit en historie is het Arabische Schiereiland voor geologen een interessant onderzoeksgebied. Het land heeft vroeger onder water gelegen en groene vruchtbare perioden gekend. Hierdoor zijn er in de woestijn nog altijd fossielen te vinden van zeedieren en grote landdieren. Ook liggen er op diverse plaatsen, vooral in het Lege Kwartier van de Rub Al Khali woestijn, meteorieten.

De vorming en structuren van de aarde zijn vooral zichtbaar in de gebergten. In Oman hoef je daar niet eens de snelweg voor af te gaan. Bij het uitbreiden van het weggennet zijn bergen afgeslepen, waardoor de rotsen op prachtig gelaagde spekkoeken lijken. De lagen variëren niet alleen in kleur (wit, bruin, rood, grijs etc.), maar ook in structuur (zand, steen, graniet). Sommigen lagen zijn zo zout, dat ze als kristallen glitteren in de zon.

Bijzondere natuur

Er zijn veel bijzondere plekken in het Midden-Oosten waar je als natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Van het droogste landschap ter wereld, de Rub Al Khali woestijn, tot de meest groene oases in Salalah in Oman en de mangroven in de Verenigde Arabische Emiraten. Meer informatie hierover kun je vinden onder de landenpagina’s van Zien en Doen!

Wadi Rum in Jordanië staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een lange vallei van rood gekleurd zand, omgeven door rotswanden van graniet en zandsteen in alle vormen en tinten roze en rood. In grotten en op de rotsen zijn prehistorische rotstekeningen bewaard.

De internationaal erkend wetlands van de Verenigde Arabische Emiraten zijn een  belangrijke trekpleister voor inheemse vogels en bijzondere trekvogels, waaronder grote groepen flamingo’s. De omliggende mangroven en rietvelden vormen een veilig heenkomen voor antilopen, vossen, knaagdieren en reptielen.

Dieren in de woestijn

Het dorre landschap op het Arabisch Schiereiland is een thuis voor een aantal bijzondere dieren. Dieren die zich hebben weten aan te passen aan de barre omstandigheden, zoals de Arabische Kameel, de gems en de woestijnvos. Sommige dieren hebben een onvergelijkbaar uithoudingsvermogen, zoals het Arabische Paard (de Arabier) en de Saluki hond. Deze elegante dieren zijn weliswaar niet van de woestijn, maar zij vinden hier wel hun oorsprong. Onder de categorie natuur, planten en dieren kun je er meer over lezen.

Zin om de natuur te ontdekken?

Op de pagina Zien en Doen! vind je een boel leuke tips om in de natuur te ondernemen. Wil je de natuur vanaf je luie stoel ervaren? Lees dan verder over mijn ervaringen in het zand.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!