<

De diversiteit van de natuur zal je verbazen!

Share

Erop uit!

Je hebt de zolen van je schoenen gelopen in de duurste winkelcentra van het land en je tassen gevuld met luxe items van high-end fashion merken. Je hebt zelfs een korte wandeling langs de kreek gemaakt en de prijs in de souq onderhandeld. De uitsmijter bij de deur van de discotheek kent je bij naam en elke rit in het pretpark heb je vol spanning genomen. En nu kijk je uit op de prachtige skyline met de grootste, hoogste en meest indrukwekkende architectuur, terwijl de zee langzaam over het prachtige witte strand heenrolt: ‘Zo, dat was het dan, een prachtige vakantie!’

tas louis vuitton woestijn (by Me over ME)

Maar was het dat wel? Heb je ook de verborgen parels van de Verenigde Arabische Emiraten gezien? Niet de glanzende sieraden uit de zee, maar de prachtige schoonheden van de natuur die een wonder op zichzelf zijn? Het is tijd om de gebaande paden te verlaten en op zoek te gaan naar de verborgen parels van de woestijn.

Een paradijs voor planten en dieren

Veel mensen denken aan de Arabische Emiraten als een relatief klein land met een dor en droog landschap. Een land dat wordt gedomineerd door een zandwoestijn en omgeven is door ondiepe zeeën. Waar het lijkt alsof er geen leven is. Maar schijn bedriegt! De Verenigde Arabische Emiraten is een waar paradijs voor planten en dieren, waar niet alleen natuurliefhebbers, maar ook stadsliefhebbers van kunnen genieten.

Landschap en habitat

De Verenigde Arabische Emiraten is gelegen tussen twee afzonderlijke kustlijnen, één met uitzicht op de Arabische Golf (Perzische Golf) en de andere met uitzicht op de Golf van Oman. Hierdoor zijn er duidelijke verschillen in geologische kenmerken (woestijnzand versus rotsen),  in klimaat en in de planten en dieren die er leven. Zo zijn er prachtige mangrovebossen langs de kustlijn, waar je doorheen kunt kanoën. Ze functioneren als een belangrijk ecologisch filter, als broedplaats voor vogels en als kweekvijver voor jonge zeedieren.

wadi hidden gem

Er zijn wetlands met zoete en zoute meren. Ze trekken grote groepen inheemse vogels aan. In de koudere maanden komen daar bijzondere trekvogels bij, die van heinde en verre aanvliegen om te overwinteren. Als je uitkijkt over de plassen met flamingo’s, zweven imposante roofvogels hoog boven je in de lucht.

In het oosten van het land stijgt het Hajar gebergte hoog boven het landschap uit. Majestueuze rotspieken en kliffen worden doorkruist door wadi’s, omringd door weelderige vegetatie. Deze rivierbeddingen vormen adembenemende paradijsjes van meertjes en poeltjes waarin je heerlijk kunt afkoelen.

Daarnaast zijn er over de gehele Arabische Emiraten alluviale vlaktes en uitgebreide sabkha (zoutpannen) langs de kustlijn te vinden. De sabkha’s glinsteren als kristallen in de zon.

Flora en fauna

Vanwege het droge en hete klimaat heeft de Verenigde Arabische Emiraten geen overvloed aan dier- en plantensoorten, zoals in gebieden met een gematigd of tropisch klimaat. Maar de biodiversiteit is groot.

Het land biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan landdieren, zeedieren en vogels. De meesten zijn goed aangepast aan het woestijnklimaat. Ze leven met name ’s nachts, onder stenen of in het zand.

desert plant

Ook is er een grote diversiteit aan bomen en planten. Ze hebben unieke en fascinerende aanpassingen ontwikkeld om te overleven in de zoute en dorre bodem. Ze zijn geacclimatisserd aan extreme droogte en hitte en weten zich staande te houden tijdens zandstormen en overstromingen. Sommige planten verdwijnen in de zomermaanden onder de grond of laten hun blad vallen.

Maar na de regen in maart en april bloeien alle planten letterlijk weer op. Ze vormen hele kleine bloempjes, die ’s nachts aromatische geuren over de woestijn verspreiden. Eigenlijk is dit de mooiste periode om in de woestijn te zijn.

Voor iedereen wat wils

Door zijn gevarieerde landschappen en een diversiteit aan habitats is de Verenigde Arabische Emiraten een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers tot vogelaars. Maar ook voor de gewone toerist, de stadsliefhebber en de shopper zijn er prachtige plaatsen om tot rust te komen. Dus hup, trek je schoenen aan en ga erop uit! De schoonheid van het land en de diversiteit aan flora aan fauna zullen je verbazen.

 

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!