<

Is dit ’t Midden-Oosten of Nederland?

Share

Er zijn een boel verschillen tussen het Midden Oosten en Nederland. Dat is het eerste wat je ziet, voelt of ervaart als je voor de eerste keer in een van de Arabische landen komt. Een ander land, een ander klimaat. Een andere cultuur met andere gewoontes en gebruiken. Toch ben ik iedere keer weer verbaasd over alledaagse dingen of gelijkenissen die me aan Nederland doen denken.

Nederland in het Midden Oosten

groentetuin VAE (by Me over ME)Als ik in de ochtend wakker word en ik over de sabkha (zoutvlakte) staar, lijkt het net of ik of ik uitkijk over bevroren akkers. Ik drink melk van Nederlandse koeien die op de woestijnvlakte staan en heb een tuintje vol kwetterende vogeltjes die me herinneren aan een stralende lentedag. Bij de kaas- en groenteafdeling van een plaatselijke supermarkt heb ik keuze uit tientallen Nederlandse producten. En zelfs het groentetuintje van de buurman hoef ik niet te missen. Veel lokalen verbouwen aubergine, tomaten en meloenen aan de straatzijde van de muur die rondom hun huis staat. Zo kan ik er altijd smachtend naar kijken als ik er voorbij rijd.

Aan de Nederlandse Grachten

Ik houd van de Nederlandse stadsgrachten. Ik geniet van elk hapje en drankje als ik aan de Utrechtse Oude Gracht zo heerlijk dicht bij het water kan zitten. Zelfs op een koude regenachtige dag slinger ik altijd fluitend over de bruggetjes van Amsterdam heen. Als ik in Dubai langs het kanaal richting Burj Al Arab loop krijg ik dat gevoel terug. Het gevoel van heerlijk slenteren langs de gracht.
gracht dubai midden oosten en nederland

Wie is er thuis?

In het Midden Oosten laat je je schoenen bij de deur staan. Netjes geordend, maar soms is het zoeken naar een volledig paar. Als je de mensen kent, kun je aan de schoenen of slippers zien wie er in huis is. In Nederland houden de meeste mensen hun schoenen binnenshuis aan. Of ze dragen een paar warme sloffen. Ik heb dikke rode donssloffen, net eendenvoetjes. Ik trek ze aan als het buiten boven de 35 graden is. Wanneer de tegels door de airconditioning ijskoud zijn geworden en de ramen aan de buitenkant zijn beslagen met condens, alsof het heeft geregend. In gedachten denk ik dan aan Nederland. Welke klomp wacht op welke eigenaar?
klompen slippers

De koffie staat klaar!

‘De koffie staat klaar!’, roepen we in Nederland. Snel rennen we naar de keuken om het koffiezetapparaat aan te zetten. In Arabische gezinnen staat de koffie altijd te pruttelen op het vuur, waarbij de aromatische specerijen die eraan zijn toegevoegd een aangename geur door het huis verspreiden. Er wordt een dadel bij geserveerd en nog heel veel meer ander lekkers. Hier gaat de koektrommel niet dicht!
koffie pot Nederland Midden Oosten

Dynasty trap

Ik heb een ‘Dynasty’ trap. Een trap met brede diepe treden, waar de kinderen met de hond languit op kunnen liggen. Ik hoef niet bang te zijn voor glijdpartijen door te steile treden of trapbedekkingen die versleten of losgelaten zijn. Er klinken geen stampende doffe geluiden als ik de trap oploop. Want als ik naar boven ren, voelt het alsof ik over de treden zweef. Alleen het deuntje van de voormalige Amerikaanse televisieserie hoor ik zachtjes door mijn hoofd heen galmen.
trap nederland midden oosten

Zomaar een boom

Een boom in een tuin van een gezin met kinderen in het Midden Oosten en Nederland. Ach, hoeveel anders is het eigenlijk?

Binnenkort meer verschillen en gelijkenissen tussen het Midden Oosten en Nederland!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!