<

Oman: Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Share

Het eiland Masirah, waar de tijd stil heeft gestaan

Als de zomerhitte oploopt tot 50 graden reis ik het liefst naar Masirah (مصيرة‎‎), een eiland voor de kust van Oman. Masirah heeft het hele jaar door een aangename temperatuur van gemiddeld 26°C. Het is daarom een prachtig eiland om af te koelen en uit te waaien, en soms zelfs om weg te waaien. Je kunt wandelen door het gevarieerde landschap, kitesurfen op de golven en een praatje maken met de vissers die hun netten binnenslepen. En dat allemaal in een oase van rust. Het eiland van 650 km² is grotendeels verlaten. Alleen in het Noorden zijn een paar vissersdorpjes.Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Schitteringen in de zon

Het binnenland van Masirah lijkt op het perfecte plaatje van een gevarieerd woestijnlandschap. Maar als je de wadi volgt, zie je een beeld dat niet lijkt te kloppen. Een fata morgana van roomwit besneeuwde bergen in een winters landschap. In werkelijkheid zijn het heuvels bedekt onder een laagje zand dat van het woestijnland richting de horizon waait.Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Rondom je hoor je alleen de wind en gekwetter van trekvogels uit Azië, Afrika en Siberië die zich verzamelen in de lange overhangende takken van Ghaf bomen. Geiten, ezels, kamelen en één paard eten van groene struiken langs de wadi die als een kronkelende slang door het landschap meandert. De stenen en rotsen in het waterbed glinsteren in de zon.

Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Azuurblauwe baaien en ruwe golven

Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaanDe kustlijn van Masirah is enorm gevarieerd. Kalme, azuurblauwe baaien worden afgewisseld met ruwe kusten waar metershoge golven op de rotsen stukslaan. De stranden zijn opgebouwd uit koraal, schelpen, steen of poederachtig zand dat je voeten streelt. In dat laatste leggen zeldzame zeeschildpadden zoals de Loggerhead hun eieren. Hun zware lijven laten een labyrinth aan sleepsporen achter op het strand.
Misschien is het onnodig om te zeggen, maar ben alsjeblief voorzichtig als je over deze stranden wandelt.

Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Rust en ontspanning

Voor 9 uur in de ochtend en na vier uur in de middag begint Masirah te leven. Maar dan nog ademt het eiland alleen maar rust en ontspanning uit. Zeevogels zweven boven traditionele dhow en vissersboten die zachtjes wiebelen op de ritmische beweging van de golvende zee. Jonge Omani-kinderen in traditionele kleurrijke klederdracht springen van steen naar steen op zoek naar krabben. Eilandbewoners zitten in groepen op het strand in de koele zeebries, terwijl vissers hun netten repareren en hun vangst in kleine aanhangwagens overladen. Inktvis, Hamour, Dorado, Zeebaars, Kreeften …

Het tempo van het leven op Masirah is zo ontspannend dat een weekend op het eiland beter voelt dan een 14-daagse vakantie.

Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Hoe, wat en waar?

Neem de veerboot Alyasoora vanaf Shannah in de A’Sharqiyah Regio in Oman. Na een overtocht van ongeveer een uur word je gastvrij onthaald door dolfijnen in de haven van Masirah. Wil je vooraf een ticket reserveren dan kun je die boeken via Directferries. Houd er rekening mee dat de tijdstippen kunnen veranderen door harde wind of tijdens vakanties. Er is een klein hotel naast de haven in Shannah.

Op Masirah zijn verschillende kleine hotels, variërend van zeer eenvoudige pensions tot een luxe resort. Het is ook mogelijk om een ​​villa te huren. Klik hier voor een overzicht of om te boeken.

Masirah, het eiland waar de tijd stil heeft gestaan

Laat geen sporen achter

Het eiland Masirah is de thuisbasis van een aantal zeldzame schildpadsoorten. Hoewel de Omaanse overheid maatregelen neemt om deze bijzondere dieren te beschermen, worden ze ernstig in hun bestaan bedreigd. Rijd daarom niet over de zandstranden. Hierdoor wordt de losse grond aangedrukt en kunnen de schildpadden geen nesten meer graven. Bovendien zou je over een nest kunnen rijden.

Een plastic zak, kunststof, draad of folie kan een schildpad ernstig verwonden en zelfs doden. Ook sterven er jaarlijks vele kamelen, geiten en ezels aan zwervend vuil. Laat daarom geen sporen achter.
Ga je vissen? Gebruik dan de juiste materialen en zorg ervoor dat netten en/of vislijnen niet achterblijven in zee of op het strand.

De eilandbewoners zijn erg gastvrij en hartelijk naar toeristen, maar zijn erg gesteld op hun privacy en het rustige leven op het eiland.

 

 

 

11 reacties

 1. Proudweirdo schreef:

  Wauw! 😍😍😍 Prachtig!
  Mijn man en ik hebben een hele lijst met plekken waar we ooit heen willen. (waarschijnlijk niet haalbaar in dit leven, but hey you can dream, haha!)
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Masirah had gehoord, terwijl Oman wel op ons lijstje staat, dus dit is een mooie tip.

 2. MommyLovesPink schreef:

  Ik zag dit eiland laatst in een vlog van een Arabische vlogger, echt bizar mooi!

 3. Me over ME schreef:

  @MommyLovesPink Het eiland is ook echt mooi! Weet je de naam van de vlogger toevallig nog?

 4. Me over ME schreef:

  @Proudweirdo Haha! Maar dit eiland moet je er zeker bij zetten! Niet groot, maar o zo mooi! Misschien kun je het combineren met een trip langs de oostkust van Oman (van Muscat naar Ras Al Jinz).

 5. Bianca schreef:

  Wat een bijzonder eiland, een mooie mix tussen ruwe natuur en rust 🙂

 6. Me over ME schreef:

  @lotsoflocks.be Dat is het zeker!

 7. Frederique schreef:

  Lijkt me echt prachtig! Ik houd sowieso al erg van eilanden in het algemeen.

 8. Lynn schreef:

  Wauw wat een mooie plek. Nu verlang ik nog meer naar vakantie.

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Jeetje 50 graden! Dat lijkt me echt niet te doen. Hoe houd je jezelf staande met zulke hitte? Behalve dan weggaan?

 10. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Niet…haha…wij hangen meestal onder de AC op de bank. En we gaan altijd een paar weken naar Nederland om af te koelen.

 11. Me over ME schreef:

  @Lynn Snel boeken dan! 🙂

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!