<

Oman Visa: Betaal niet teveel!

Share

Oman Visa voor toeristen en GCC residents: Dit moet je weten!

Om Oman binnen te komen heb je een aantal documenten nodig. Allereerst dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat minimaal 6 maanden (tot en met de datum van vertrek) geldig is*. Daarnaast heb je afhankelijk van de aard en duur van je verblijf een Oman Visa van het type Visit Unsponsored Visa nodig. Over twee daarvan, het Tourist Visit Visa voor toeristen en het GCC Foreign Resident Visa voor GCC residents staat hieronder meer informatie met verwijzigingen naar de offiële websites.
LET OP! Een visum voor Oman kun je vanaf 21 maart 2018 alleen nog maar online aanvragen (zie ook het artikel Oman Visum – Belangrijke wijzigingen in aanvraag toeristenvisum)

Ben je van plan om met de auto te gaan dan moet je bovendien een speciale autoverzekering voor Oman afsluiten. Dit kan op vertoon van je rijbewijs en autoregistratiebewijs bij het autoverhuurbedrijf, je eigen autoverzekeraar, of in het douanekantoor op de grens.
Neem je niet je eigen auto mee, maar die van een vriend of van je baas, zorg dan voor een toestemmingsformulier. Je PRO-officer kan er zo een voor je opmaken.

Personen met een paspoort waarin een stempel van Israël staat, kunnen geen visum aanvragen voor landen op het Arabisch Schiereiland

Visum voor toeristen: Tourist Visit Visa

Toeristen moeten een Tourist Visit Visa aanvragen. Dit visum is geldig voor de duur van een maand en kost 20 OMR. Meer informatie hierover vindt je op Tourist Visit Visa (type 26) van de Royal Oman Police. Voor toeristen die direct vanuit een ander GCC land naar Oman reizen of via Oman direct doorreizen naar een ander GCC land zijn andere type visa beschikbaar (zoals de common visa’s 20 en 21). Let op dat je het juiste subtype kiest bij het visum dat op jou van toepassing is.

Visum voor GCC residents: AGCC Foreign Resident Visa

GCC residents vragen een AGCC Foreign Resident Visa aan. Dit visum is geldig voor de duur van 28 dagen en kost 5 OMR.  Zorg ervoor dat je het juiste vakje op het Oman Visa formulier aankruist! Anders krijg je een Tourist Visit Visa en betaal je teveel.

Het AGCC Foreign Resident Visa is geldig voor Residence/visa-houders van de VAE, Saoedi Arabië, Koeweit, Qatar of Bahrein. Het visum moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moet de visa-houder een goedgekeurde professie hebben. De meeste expats vallen hieronder, maar het is toch goed om even op de lijst te kijken of jouw professie er wel op staat.

Meer informatie over bovengenoemd visum kun je vinden onder GCC Resident Visa (type 29). Let op dat ook hier meerdere subtypes mogelijk zijn.

Visum voor huisvrouwen, maids en drivers

Huisvrouwen die zonder begeleiding van hun sponsor de grens over willen, moeten officiëel een Tourist Visit Visa aanvragen. Soms helpt het om op je residence visa te wijzen en de douanebeambte om een AGCC te vragen. De meeste Omani zijn namelijk erg vriendelijk en vooral behulpzaam. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Maids en drivers kunnen alleen in aanwezigheid van hun directe sponsor of met een toestemmingsbrief de grens over. Over het algemeen vallen zij onder type 28.

Meer informatie

Check de webiste van de Royal Oman Police voor de laatste updates en voor informatie over andere Oman Visa.

Ben je eenmaal de grens over dan wil je natuurlijk weten wat je allemaal in Oman kunt doen. Me over ME heeft een aantal handige reisgidsen voor je op een rijtje gezet.

Mijn ervaring bij de grens?

Dat lees je hier!


Het is de verantwoordelijkheid van de lezer/reiziger om op de hoogte te zijn van de juiste en officiële regel- en wetgeving van het land en deze op te volgen zowel voor, na en tijdens het verblijf en alle vereiste documentatie zoals paspoorten, visa etc. op orde te hebben.

Me over ME probeert altijd om de informatie zo correct mogelijk weer te geven en up to date te houden. Maar omdat bestaande regelgeving onaangekondigd gewijzigd kan worden, is het belangrijk om altijd de officiële sites van het te bezoeken land te raadplegen. Me over ME kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie en/of verwijzingen.