<

6 Manieren om de woestijn te ontdekken

Share

De Grote Arabische woestijn met in het midden de uitgestrekte zandvlakte de Rub Al Khali woestijn op het Arabisch Schiereiland is een van de mooiste wonderen van de natuur. Het woestijnzand dat als kleurrijke mozaïeken in glooiende golven over de aarde is gelegd, is onvoorspelbaar, verrassend en mysterieus tegelijk.

bijzondere natuur middenoosten

Ontdek de woestijn in Oman of VAE

Om het te ervaren kun je zelf de woestijn intrekken, met vrienden meegaan of je trip laten organiseren door een reisburo. Je kunt je heerlijk laten verwennen in een van de luxe hotels tussen de duinen of actief van het woestijnlandschap genieten. Maar je bent pas echt in het Midden-Oosten geweest als je je voeten in het warme zachte zand van de Grote Arabische woestijn hebt gezet.

Er is niets mooiers dan een nacht onder de sterrenhemel van de woestijn door te brengen. In een tentje, of gewoon in de buitenlucht. Maak een kampvuur en geniet van de geluiden van rollend zand en knisperende duinkorsten. Tel de sterren die uit de glinsterende Melkweg naar beneden vallen. In de ochtend kijk je uit over de met dauw bedekte duinen, versierd met sporen van dieren die ‘s nachts tot leven zijn gekomen.

Luxe in de woestijn

In Oman kun je op twee uur rijden van Muscat overnachten in het vijfsterrenresort Desert Nights Camp. Het kamp bestaat uit tenten, maar je hoeft niet bang te zijn dat je gaat kamperen. In de uiterst luxe bedoeïenententen lig je op een heerlijk matras tussen de zachte duinen van de Wahiba Sands. Je hebt je eigen badkamer en kunt relaxen in een zithoek die vol ligt met zachte kleurrijke Arabische kussens.
Tijdens je verblijf kun je zelfstandig of met een gids de woestijn intrekken.

Of je kiest voor een overnachting in het super-de-luxe Qasr Al Sarab resort, 2 uur ten zuiden van Abu Dhabi. Het Arabische woestijnkasteel heeft een adembenemend uitzicht over de woestijn. Neem een verfrissende duik in het zwembad tussen hoge zandduinen die glimmen in de zon of geniet vanaf je terras van de kamelen die in het avondrood over de duintoppen wandelen. Je kunt overigens ook zelf op een kameel door de duinen wandelen of een valk op je arm houden.

Tentenkamp

Niet zelf kamperen, geen zin in een hotel, maar toch in de woestijn willen overnachten? Boek dan een nacht in een tentenkamp in Oman. De tenten zijn eenvoudig, maar voorzien van alle comfort en airconditioning.

In de tenten van het Wahiba Bedouin Rustic Camp in Oman overnacht je als een bedoeïen tussen de bedoeïenen. Het kamp en de tenten zijn eenvoudig van opzet, maar authentiek. De eigenaar Obaïd is ongelofelijk gastvrij en vertelt graag over de Omani tradities en het leven in de woestijn. Vanuit het kamp kun je rustige wandeltochten maken of in een 4WD over de duinen glijden.

Een goedkopere optie is het Rimal Biddyh kamp waar de tenten zijn behangen met handgeknoopte tapijten en waar kamelen rond het kamp heen wandelen. Je kunt skies huren om van de duinen af te glijden en er zijn zelfs fietsen beschikbaar.

Desertsafari

Er zijn verschillende organisaties die desertsafari’s organiseren. In een auto met chauffeur glijd je over de duinen. Een spannende rit voor degenen die het nog nooit meegemaakt hebben! Wanneer de avond valt en de hemel in brand lijkt te staan, rijd je naar een bedoeïenentent. Je kunt je handen met henna laten versieren of een ritje op een kameel maken. Tijdens een traditionele maaltijd kun je kijken naar een optreden van een buikdanseres of meedansen op het ritme van de rinkelende belletjes die ze met haar buik en heupen in beweging brengt.

Er zijn heel veel touroperators met wie je een toer kunt boeken. Wil je zeker zijn van een goede organisatie en veilige chauffeur bestel dan hier je ticket voor een avondtoer vanaf Abu Dhabi. Voor een ochtendsafari boek je hier.
Vanuit Dubai maak je een safari door de rode duinen en kun je vliegen met valken.

de woestijn tel moreeb

Actie en avontuur

Houd je van actie en avontuur? Dan ben je in de woestijn op de juiste plek! Je kunt wandelen over de duinen door gebieden waar fossielen of bijzondere zandformaties liggen of jezelf uitdagen tijdens georganiseerde sportevenementen. Er zijn mogelijkheden om met paarden of kamelen door de woestijn te trekken of om erover heen te zweven (paragliden). Voor de echte avonturier worden dune bashing cursussen aangeboden.

Je kunt ook een desertsafari maken en van de duinen afglijden met een sandboard. De chauffeur zet je bovenop een duin af waarna jij over het zand naar naar beneden glijdt. Het is net als snowboarden, maar het glijdt wat anders. En mocht je vallen, dan val je minder hard dan in de sneeuw.  Na iedere afdaling pikt de chauffeur je weer op om je op een nieuwe duinpiek te zetten.
Voor een ochtendsafari met dunebashing en sandboarding kun je hier boeken.

Festivals

Wil je niet alleen de woestijn in maar ook iets van de cultuur en traditie opsnuiven? Bezoek dan het traditionele Liwa Festival of Al Dhafra Festival in en rondom de spectaculair hoge zandheuvels van Liwa.
Motor- en autoliefhebbers kunnen de adrenaline door hun aderen voelen stromen tijdens het spannende racefestival van Tel Moureeb, de griezelige duin. Vergeet niet je sleetje mee te nemen voor je eigen razendsnelle afdaling!

Opgepast!

Een bezoek aan de woestijn laat een onuitwisbare indruk achter. Maar het uitnodigende zand en de fluweelzachte duinen zijn niet zonder gevaar! Jaarlijks verdwalen mensen tussen de eindeloze duinen. De woestijn kent simpelweg geen links en rechts. Je weg terugvinden aan de hand van duinpatronen of eerder gezette voetstappen is onmogelijk. Ook kun je geen steentjes of andere markeringen achterlaten. Het zand neemt en verstopt alles. Ook mijn autosleutel…
Gelukkig hoef je als je goed voorbereid bent, onder begeleiding van ervaren mensen of een gids, niets te vrezen!