<

Pink Caravan Ride: Paardentocht tegen borstkanker

Share

Pink Caravan Ride

Het is nog niet zo heel lang geleden dat het woord borstkanker in de Verenigde Arabische Emiraten een onuitgesproken woord was. Borstkanker werd borstkas-kanker of vrouwenkanker genoemd, want het woord ‘borst’ was taboe. Inmiddels is er veel veranderd. Door het hele land worden initiatieven genomen om het belang van vroege screening onder de aandacht te brengen. Een van de meest bijzondere initiatieven is de succesvolle Pink Caravan Ride: een paardentocht tegen borstkanker. Tijdens de 10-daagse Ride kunnen vrouwen (en mannen) in een mobiel screeningscentrum, de Pink Caravan, een gratis maar uitgebreid borstonderzoek laten doen.

Roze, roze, roze

Alles wat blinkt is roze op het terrein waar de paarden door grooms uit de trailer worden geladen. Roze vlaggen wapperen in de wind boven roze kraampjes, waar medewerkers in roze shirts en sjaaltjes roze folders uitdelen. De ruiters met reflecterende roze vestjes en caps bekommeren zich om hun paarden die zijn opgetuigd met een knalroze hoofdstel en roze beenbandages. Zelfs de lucht is roze gekleurd door een grote woestijnstorm die het zand de lucht inblaast.

7de Ride over 7 Emiraten

De organisatie van deze 7e Pink Caravan Ride over 7 Emiraten met (vandaag) 7 paarden verloopt vlekkeloos en gesmeerd. Het is indrukwekkend hoe de grote groep van voornamelijk vrijwilligers alles in goede banen weet te leiden. Hun vrolijke gezichten stralen enthousiasme en vertrouwen uit. En dat terwijl de zandstorm zo snel oprukt dat de Ride bijna wordt geannuleerd.

Sherifat

Maar dan snellen twee politiewagens met grote zwaailichten zich richting de weg, haastig gevolgd door een grote zwarte auto met bijzondere kentekenplaten. Het is een wagen voor VIP’s, in het Arabisch beter bekend als sherifat. De paarden die in hun jonge jaren 80 kilometer door de woestijn galoppeerden, stappen er in flinke pas achteraan. Sommige dieren trekken even onrustig aan de teugels. Als voormalige racepaarden zouden ze het liefst voorop lopen.

Begeleiding

De begeleiding van de paarden tijdens de Ride is onbeschrijflijk groot. Links en rechts van de paarden lopen grooms. Er rijden volgauto’s met organisatoren en filmploegen, provisiewagens en hulptransport zoals een ambulance, een paardentrailer en een dierenarts. Ondertussen rennen en dansen journalisten en fotografen rondom de colonne om verslag te doen voor diverse nationale en internationale mediakanalen. Het geklik en gezoem van hun camera’s overstemmen het ritmische gekletter van de hoefijzers over het asfalt.

Hoog bezoek

De tocht eindigt in een grote ceremonie tijdens de Walk to Give, waar de paarden naast een roze loper worden opgesteld. Opnieuw vliegt er zand door de lucht, ditmaal omdat er een helikopter op het terrein landt. Er wordt geroezemoest en gespeculeerd. Maar het valt al snel stil als Z.H. Sjeik Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, Minister van Culture en Kennisontwikkeling, de loper oploopt om de Pink Caravan Ride af te sluiten.

De Sjeik hangt de paarden een roze rozet aan hun hoofdstel en geeft alle ruiters en amazones een warme handdruk. Zijn betrokkenheid bij de Pink Caravan wordt direct gevoeld als hij de rijders vraagt naar het verloop van hun Ride.
Maar vooral zijn verhaal over het belang van de Pink Caravan Ride voor de Arabische Emiraten en zijn inwoners waait een boel stof op. Ditmaal geen woestijnstof, maar stof die alle aanwezigen raakt, om even bij stil te staan en om over na te denken.

Meer informatie

Op www.pinkcaravan.ae vind je meer informatie over de Pink Caravan Ride. Hier kun je ook meer lezen over vrijwilligerswerk of hoe je op een andere manier een bijdrage kunt leveren. Ook als je geen inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten bent.