<

Reizen naar het Midden-Oosten? Dan moet je dit weten!

Share

Reizen naar het Midden-Oosten? Dan moet je dit weten!

Het gebeurt regelmatig dat reizigers onvoorbereid op vakantie gaan en denken dat ze op de vakantiebestemming net zo vrij zijn als in hun eigen land. Dat geldt ook voor toeristen op het Arabisch Schiereiland in het Midden-Oosten. De meeste landen zijn namelijk heel gastvrij en tolerant. Toch is het goed je te beseffen dat deze landen andere religieuze en sociale normen en waarden hebben, gebaseerd op hun geloof, de Islam. Verschil en onderscheid worden geaccepteerd, zolang je je respectvol opstelt.

Daarnaast moet je je natuurlijk aan de wet en regelgeving houden. Hierin maakt de handhavende orde geen onderscheid. Ze geldt voor alle inwoners, toeristen en reizigers die op doorreis zijn. Sommige wetten liggen voor de hand, zoals wetten ten aanzien van drugs. Maar wist je dat je problemen kunt krijgen als je ongetrouwd zwanger bent?

Reizen naar het Midden-Oosten? Dan moet je dit weten!

Belangrijkste wetten en regelgeving

Een aantal van de wetten die van toepassing zijn op verschillende landen van het Arabisch Schiereiland staat hieronder. Heb je plannen om te reizen naar het Midden-Oosten? Dan moet je dit weten! Check de ambassade van het gewenste land voor meer specifieke informatie.

Importeren van goederen

Zoals overal ter wereld is het invoeren van wapens en munitie verboden. Voor bepaalde opname-apparatuur zoals bandrecorders, sterke fotolenzen, sateliettelefoons en walky talky’s heb je een vergunning nodig. Verder is het niet toegestaan om varkensproducten over de grens te brengen en moet je je electronische sigaret thuis laten.
Daarnaast zijn blootfoto’s, sexueel getint materiaal of speeltjes verboden. Ook de afbeeldingen van je kinderen die in hun blote billen onder de sproeier doorrennen zijn niet toegestaan. Haal dat fotomapje dus tijdig van je telefoon af.

Voor vragen over het importeren van goederen kun je contact opnemen met de reisorganisatie of met customs op het vliegveld van aankomst.

Verdovende middelen, kruiden en medicijnen

Er is zero-tolerance ten aanzien van verdovende middelen, in welke vorm of hoeveelheid dan ook. Een leeg zakje is voldoende om je een leven lang achter de tralies te zetten. Bepaalde kruiden en zaden, zoals maanzaadjes die sommige bakkers op het brood doen, vallen ook onder de wetgeving. Daarnaast zijn medicijnen zoals stemmingsremmers, slaapmiddelen of zware pijnstillers verboden. Vraag daarom altijd goed na of jouw medicatie meegenomen mag worden, al dan niet met een medisch rapport.

Alcohol

Hoewel het drinken van alcohol in publiek officiëel verboden is, mogen niet-Moslims, expats met een alcoholvergunning en toeristen op aangewezen plaatsen, zoals in verschillende hotels, alcohol nuttigen. Houd er wel rekening mee dat openbare dronkenschap strafbaar is. En moet je nog autorijden? Dan is zelfs één slokje al teveel!
De minimumleeftijd voor het nuttigen van alcohol verschilt per land en zelfs per emiraat/provincie (18 of 21 jaar). In Saoedi-Arabië en in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten is alcohol niet toegestaan.

Kleding

Officiëel dienen mannen en vrouwen zich in openbare ruimtes (dus ook in de shopping malls) verhullend te kleden. Strakke kleding is niet gewenst en ondergoed mag niet zichtbaar zijn. Vrouwen zijn, met uitzondering van bijvoorbeeld Saoedi Arabië en Iran, niet verplicht om een hoofddoek te dragen.

Alleen in hotels en bars van met name grote steden of toeristenplaatsen worden blote schouders en shorts getolereerd. Zwemkleding mag alleen gedragen worden bij zwembaden en aan het strand.

In religieuze gebouwen dienen mannen en vrouwen het hele lichaam tot de handen en voeten met wijde ondoorzichtige kleding te bedekken. Vrouwen moeten bovendien een rok of jurk dragen en hun haren bedekken.

Reis je als vrouw alleen of kom je in verafgelegen gebieden? Dan is het op sommige plaatsen aan te raden om een sjaal mee te nemen.

Gedrag

Vloeken, schelden, aanstootgevende gebaren, brutaal tegenspreken of je op andere wijze negatief of ongepast uitlaten is verboden. Ook over de telefoon, via social media of andere communicatiemiddelen. Blijf beleefd en beheerst wanneer je in aanraking komt met politie of andere autoriteiten. De meesten zijn fair, uitermate vriendelijk en bereid om naar oplossingen te zoeken.

Relatie en zwangerschap

De wet omtrent relaties is heel duidelijk. Alleen officiëel getrouwde heterosexuele stellen mogen samenwonen, een hotelkamer delen of gemeenschap hebben. Elke andere vorm van een relatie zoals wij die bijvoorbeeld in Nederland en België kennen, is verboden, inclusief relaties die verbonden zijn via een samenlevingscontract. Het tonen van de geringste vorm van affectie in een publieke ruimte kan leiden tot gevangenisstraf en deportatie. Buitenechtelijke relaties worden zwaar bestraft.

Mocht je zwanger zijn en problemen krijgen of bevallen tijdens je verblijf terwijl je niet officiëel bent getrouwd, dan loop je risico op gevangenisstraf. De controle hierop is streng. Voor registratie in ziekenhuizen en/of de aangifte van de baby moet een kopie van het huwelijkscertificaat worden overlegd. In sommige gevallen worden de trouwdatum en geboortedatum van de baby vergeleken.

Fotograferen, video en internet

Het is niet toegestaan om foto’s te maken van overheidsgebouwen, bepaalde koninklijke paleizen en militaire terreinen of installaties. Ook het maken van foto’s van autoriteiten zoals de politie is verboden. Wil je toch die bijzondere politiewagen op de foto? Vraag dan altijd even toestemming. De politiepaarden op het strand in Muscat mogen niet gefotografeerd worden.
Een foto maken van personen in het publiek mag alleen met hun goedkeuring.

De meeste landen op het Arabisch Schiereiland kennen strenge regels ten aanzien van het posten van foto- en videomateriaal op internet om de privacy en veiligheid van individuen, bedrijven en/of het land te beschermen. Het plaatsen van informatie of beeldmateriaal van personen, auto’s met nummerbord etc. mag niet zonder expliciete toestemming. Daarnaast mag je geen informatie publiceren die iets of iemand schade kan berokkenen of oneervol is.
Heb je belastend materiaal in handen van bijvoorbeeld een ongeval? Zet het niet op internet, maar ga er mee naar de politie.

Ramadan

Tijdens Ramadan, de heilige vastenmaand, mogen Moslims niet eten, drinken of roken na zonsopgang en voor zonsondergang. Over het algemeen geldt dat niet-Muslims dit alleen mogen doen op aangewezen locaties of thuis. Daaronder valt ook het kauwen op kauwgum.

Meer informatie

Neem bij twijfel en voor specifieke informatie contact op met de ambassade van het desbetreffende land. Voor het in- en uitvoeren van goederen kun je ook terecht bij je reisorganisatie, customs of de douane. Kom je ondanks alle voorbereiding toch in de problemen? Bel dan zo snel mogelijk het noodnummer van je eigen ambassade.