<

Rondreis Oman: de beste tips om je vakantie te plannen

Share

Oman is het ideale land om een prachtige rondreis te maken! Met zijn tweeën, als gezin, met peuters en zelfs als vrouw alleen. Het land is veilig, het landschap gevariëerd en de bevolking is gastvrij en vriendelijk. De laatste tijd ontvang ik verschillende emails van mensen die een rondreis Oman willen maken. Om jullie vragen in een keer te beantwoorden heb ik dit overzicht gemaakt. Houd mijn blog in de gaten, want meer specifieke tips volgen snel. Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een bericht achter. Ik zal ze in mijn nieuwe post beantwoorden.

De belangrijkste landenfeitjes op een rij

In Oman wonen ongeveer 4,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van ongeveer 309.500 km2 . Je hebt dus lekker veel ruimte om het land te ontdekken. Het wordt aangestuurd door Sultan Qaboos bin Said al Said. Door zijn grote betrokkenheid bij het land en door  onderwijs en gezondheidszorg voor alle Omani beschikbaar te maken, is hij erg geliefd onder de bevolking.  Je zult zijn portret dan ook overal tegenkomen. Wellicht leuk om te vermelden dat je aan de vlaggen bij zijn residentie in Muscat kunt zien of hij thuis is.

Oman ligt in het zuid-westen van het Arabische Schiereiland. In het noorden deelt het zijn grenzen met de Verenigde Arabische Emiraten, in het westen met Saoedi-Arabië en in het zuiden met Jemen. Het oosten ligt aan de Golf van Oman en de noordelijke enclave Mussandam ligt in het noorden van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Arabische zee.

Betalen doe je met de Omani Riyal (OMR), maar de Dirham van de Verenigde Arabische Emiraten (AED) en de Saudi Riyal (SAR) worden overal geaccepteerd (in een van verhouding 1 OMR op 10 AED of SAR). Een OMR is gelijk aan ongeveer 2 Euro. 

Een vakantie met zongarantie

Oman is een van het droogste en meest zonnige land ter wereld. Alleen de bergen in het noorden en het uiterste zuiden zijn wat natter. Salalah, de groene strook van Oman, kent zelfs een korte regentijd aan het einde van de zomer.  De beste periode om Oman te bezoeken is van oktober tot april, wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden liggen.  In de bergen is het altijd een stuk koeler. Vooral in de nacht. Ik ben wel eens wakker geworden op de top van het Hajar gebergte met rijp op de grond, maar dat is echt een uitzondering.  In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 50 graden.

Islam, feestdagen en regelgeving

De Omani volgen de Islam. Omani zijn erg tolerant, maar het is goed om rekening te houden met hun geloof en gebruiken. Vooral in de binnenlanden, waar de mensen over het algemeen een stuk conservatiever zijn. Het geloof heeft, anders dan in België en Nederland, grote invloed op de regelgeving en het beleven van de feestdagen. Tijdens Ramadan (de vastenmaand) ligt het land bijna stil. En tijdens Eid (feestdagen) zijn alle hotels snel volgeboekt. Check daarom even de kalender van Oman als je niet voor verrassingen wilt komen te staan.
Bovendien kent het land een aantal bijzondere wetten, bijvoorbeeld over maanzaadjes of zwangerschap. Lees ze even door!

Arabisch als voertaal

De Omani spreken Arabisch. In de steden spreken mensen redelijk tot goed Engels. In de binnenlanden is dit veel minder, maar over het algemeen vormt dit geen probleem. Hoe het komt weet ik niet, maar met handen en voetenwerk lukt het je bijna altijd om met de Omani te communiceren. Misschien wel omdat niet alle Arabisch sprekenden elkaar zelf kunnen verstaan. 

Veiligheid

Oman is een van de veiligste landen ter wereld. Alleen de grens met Jemen, helemaal in het zuiden van Oman, kun je beter vermijden.
Pas wel een beetje op in het verkeer. Ik vind het zelf enger om door Nederland en België te rijden, maar ik kan me voorstellen dat je als toerist in Oman aan je medeweggebruikers moet wennen. Vooral op buitenwegen en op truck roads kan er soms hard gereden worden of gevaarlijk worden ingehaald. Ook van rechts. Maar de grootste risico’s vormen toch wel de stofwolken die je het zicht belemmeren of overstekende duinen die je pad kruisen, bijvoorbeeld op de weg naar Masirah eiland.

Het echte gevaar dreigt van de zon en de regen. De intensiteit en reflectie van de zon is veel sterker dan in delen van de wereld waar meer vegetatie is. Smeer je daarom goed in, draag bij voorkeur een petje of net als de Omani een sjaal om je hoofd en drink heel veel water. Wanneer het  in het zeldzame geval regent, is het ook oppassen geblazen. Het water kan niet wegsijpelen in de bodem en vormt een kolkende rivier over het land die hele rotsblokken met zich meesleurt.  Jaarlijks worden tientallen mensen verrast door het wassende water. Rijd daarom nooit een wadi in zonder het weerbericht in de gaten te houden. En reageer altijd op de aanwijzingen van de dorpelingen als ze je een wadi uitjagen. Als een Omani je wegstuurt, dan is er wat aan de hand!

Diefstal? Jazeker! Kamelen en geiten scharrelen graag tussen je afval of pikken je tijdschriften van tafel. Maar voor je portemonnee, je telefoon of andere waardevolle spullen hoef je niet bang te zijn.

Wil je meer lezen over de veiligheid in het Midden-Oosten? Kijk dan even op deze pagina.

Oman hoeft niet duur te zijn

Oman kan je zo duur en goedkoop bereizen als je zelf wilt. Overnachten in hotels, eten in Westerse restaurants en bijzondere excursies zijn verre van goedkoop. Maar doe je je boodschappen in een bakala, een lokale supermarkt, of eet je in een tentje waar de Omani zelf naar binnen gaan, dan ben je zelfs goedkoper uit dan in Nederland of België.  Misschien zien de winkeltjes er niet zo georganiseerd uit als wij in Europa gewend zijn, maar de kwaliteit is goed. Loop gewoon eens een traditionele bakkerij binnen en vraag om een Manakisj, een heerlijk versgebakken brood met kaas, groenten, zatar of gehakt. Of stop bij de pickup die meloenen langs de weg verkoopt. Afdingen mag! Niet alleen hier, maar bij alles waar geen vaste prijs voor is aangegeven. En als je geluk hebt, zelfs dan.

Visum

Vanaf 21 maart 2018 kunnen visa voor Oman alleen nog maar online aangevraagd worden. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Meer informatie hierover vind je in het artikel over belangrijke wijzigingen in de procedure voor het verkrijgen van een Oman visum.

Vliegen naar Oman

Vanaf 370 Euro kun je al op Muscat in Oman vliegen. Er zijn verschillende goede carriers zoals Oman Air, Emirates, Qatar Airways, Lufthansa en KLM. Vanaf Nederland en België is het niet mogelijk om een rechtstreekse vlucht te boeken. Maar de tussenstops in bijvoorbeeld Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten duren over het algemeen maar een paar uur. Soms kun je door ‘slim’ te boeken, dus met een lange overstap, ook een dag of twee een stad als Dubai in je programma opnemen.
In de balk naast of onder dit bericht vind je een zoekformulier van Skyscanner, waarmee je de beste en meest goedkope vluchten kunt vinden.

Huurauto

Bij alle erkende en bekende autoverhuurbedrijven kun je een auto huren. Er zijn ook lokale bedrijven, maar deze koppelen vaak strenge voorwaarden aan de verhuur. Ga je de binnenlanden of de bergen in of wil je het strand oprijden, dan raad ik je aan een 4WD te huren.  Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alle verhuurbedrijven vinden het namelijk goed als je met de auto de verharde wegen verlaat. Dat je niet door de woestijn mag rijden vind ik begrijpelijk -hoe vaak ben ik al wel niet mijn bumper verloren op een onverwacht kuiltje na een zandduin?- maar zelfs een keurig onderhouden grintpad kan je een fikse boete opleveren.
Wil je naast Oman ook de Verenigde Arabische Emiraten bezoeken, of andersom, vraag dan expliciet na of je met de auto de grens over mag. In de meeste gevallen is dit namelijk vanwege veiligheidsredenen niet meer mogelijk.

Klik op  om een auto te reserveren.

Er zijn ook mogelijkheden om een auto met tent te huren. Mocht je dat willen, stuur me dan even een email. Maar het is stukken goedkoper om bij de grote warenhuizen in Muscat een tentje te kopen of een iets grotere auto te huren (zoals een Pathfinder of Prado) waar je twee matrasjes achterin de auto kunt neerleggen.

Rondreis boeken

Er zijn een heleboel organisaties die een rondreis Oman voor je kunnen regelen. Maar als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, dan kun je het zelf veel makkelijker en goedkoper organiseren. Je haalt gewoon de Off Road Oman van Explorer uit de boekwinkel en plant je route. Het is namelijk het beste reisboek over Oman, vol kaarten en overzichten van de mooiste routes, authentieke dorpjes, uitkijkpunten en kampeerplaatsen. Vraag een willekeurige expat of ondernemende reiziger en ze zullen het met me eens zijn. Houd bij de planning rekening met ongeveer een uur extra reistijd dan in het boek staat aangegeven. Je kent de weg vast niet zo goed en je ziet zeker nog een mooi plekje om even uit de auto te stappen. En niet geheel onwaarschijnlijk… je loopt vertraging op door een kudde kamelen die je pad kruist.Booking.com

Als je geen specifieke voorkeur voor een hotel hebt, kun je een overnachting ter plekke regelen. De donderdag en vrijdag kunnen druk zijn. Houd ook rekening met Eid en speciale feestdagen, omdat de beste hotels dan vaak ruim van tevoren geboekt zijn door de bevolking. Bovendien zijn de prijzen op die dagen aanzienlijk hoger dan op andere dagen van het jaar. Boek in ieder geval een hotel in Muscat en een hotelkamer in of rond Nizwa, omdat deze door de traditionele markt op vrijdag al snel vergeven zijn. Ook voor een bezoek aan de schildpadden in de omgeving van Ras al Jinz moet je tijdig boeken. Meer informatie over een mooie route en goede accomodatie naar deze  bijzondere dieren kun je vinden in het artikel Muscat naar Ras al Jinz: op weg naar de schildpadden

Excursies

Het grootste deel van de route kun je zelf afleggen. Maar in sommige wadi’s, in de woestijn of op afgelegen bergpieken is het aan te raden om met minimaal twee auto’s te rijden. Heb je geen ervaring met het rijden door de woestijn, loop dan geen onnodige risico’s.  Je zit binnen de kortste keren vast met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er verschillende organisaties die prachtige excursies aanbieden tegen een redelijke prijs, zodat je het onondekte Oman toch kunt ontdekken. Duik bijvoorbeeld in het azuurblauwe water van Wadi Bani Khalid, een van mijn favoriete wadi’s, of maak een dagtocht met een kameel door Wahiba Sands. Wil je iets spannenders? Ga dan voor een canyoining-trip door de Slangenkloof van Wadi Bani Awf.
Dit zijn op het moment de meest geliefde excursies. Let op! De vermelde prijzen zijn soms per groep, per auto of per persoon.

 

 

 

 

34 reacties

 1. wendymaes1 schreef:

  Ik vond Oman ook een topbestemming! De betere hotels zijn wel heel duur vond ik. Maar het heeft zoveel meer te bieden dan bijvoorbeeld Dubai, dus we hadden het er graag voor over.

 2. Robinbeeblog schreef:

  Heel interessant. Deze reizen zijn mooi, maar ik heb liever rustig resort vakantie

 3. Bianca Ronday schreef:

  Mijn schoonvader is er meerdere malen geweest via een cruise. Hij vond dat zeer bijzonder. Ik zie mezelf er niet heel snel heen gaan.

 4. Me over ME schreef:

  @ Bianca Ronday Wat jammer! Het is zo’n mooi land met zulke fijne mensen. Maar eerlijkheidshalve, als je het mij een aantal jaren geleden had gevraagd, had ik nooit gedacht dat ik het hier zo naar mijn zin zou hebben.

 5. Me over ME schreef:

  @wendymaes1 Dat heeft het zeker! Ik ben gek op Dubai, maar de natuur en cultuur in Oman, daar kan maar weinig tegenop.

 6. Me over ME schreef:

  @Robinbeeblog Die zijn er ook! Hele mooie zelfs en voor een goede prijs. Met zongarantie…

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Goed om te weten dat dit een veilig land is en zelfs geschikt voor het hele gezin!

 8. Me over ME schreef:

  @NicoleOrriëns Zeker als je ook van kamperen houdt!

 9. Jadis schreef:

  Fijn om te weten dat het veilig is daar! Ik ben heel nieuwsgierig…

 10. Eva schreef:

  Mijn reismicrobe is nu wel geprikkeld! Ik heb in mijn studententijd Arabisch gestudeerd, dus ik weet dat het midden-oosten veel te bieden heeft (enkel jammer dat de regio nogal gevaarlijk/onstabiel is tegenwoordig). Maar fijn om te horen dat Oman veilig is! Ook nog op mijn te-bezoeken-lijstje: Iran!

 11. Me over ME schreef:

  @Eva Wat leuk dat je Arabisch hebt gestudeerd! Een knap lastige en gevariëerde taal met zoveel dialecten. Doe je er nog wat mee?
  Het is inderdaad jammer dat het in de regio zo instabiel is. Ik had graag nog eens terug gewild naar Jemen. Mocht je naar Iran gaan, heel veel plezier! Het is meer dan de moeite waard.

 12. Me over ME schreef:

  @Jadis Spullen inpakken en gaan! En…Ze hebben er ook citroenbomen 😉

 13. Bas schreef:

  Mooi artikel! Lijkt me heel erg wennen om in een totaal andere wereld te leven dan het onze hier.

 14. Manon schreef:

  Bijzondere bestemming, maar waarschijnlijk prachtig! Ik ben zelf in Marokko geweest en dat is misschien enigszins te vergelijken. Maar Oman klinkt zeker super. Maar een temperatuur tot 50 graden …. wauw. Wie overleeft dat haha.

 15. Monique schreef:

  Prachtig land en inderdaad heel veilig. Meer te zien ook dan in Dubai.

 16. Fijn dat Oman veilig is, dat beeld had ik ook wel.. Het lijkt me een toffe bestemming om te ontdekken!

 17. Me over ME schreef:

  @Bas Dat viel en valt me alles mee. Soms denk ik dat het moeilijker is om terug te gaan.

 18. Me over ME schreef:

  @Manon De bergen in Marokko lijken er wel iets op. En wat de temperatuur betreft…Zolang de electriciteit niet uitvalt, zit ik heerlijk in de bries van de AC! 26 graden…heerlijk!

 19. Me over ME schreef:

  @Monique Dat is zeker zo! In Oman blijf je op ontdekkingsreis.

 20. Me over ME schreef:

  @Janet|thatonetime Een hele toffe!

 21. Rory schreef:

  Wat een duidelijke en fijne informatie. Wij zijn ooit in augustus (want het was een goede aanbieding) naar Dubai gegaan. Dat wil zeggen, we gingen naar Ajman. Wist ik veel dat het dan inderdaad rond de 50 graden kon zijn. Warm met een hoofdletter W. Oman lijkt mij ook heel mooi om ooit eens naartoe te gaan. Eerst maar eens wachten totdat kleuter wat ouder is (ik weet dat het nu ook al kan, dat lees ik in je artikel. Maar qua vliegtijd en ander klimaat vind ik het nog te vroeg).

 22. thatslifexyz schreef:

  Interessant artikel! Toch zou ik dit land niet zo snel uitkiezen om naar op vakantie te gaan.

 23. MommyLovesPink schreef:

  Als ik eenmaal getrouwd ben wil ik daar een keer naar toe, ongetrouwd met kinderen schijnt niet zo een goed idee te zijn.

 24. lauraboogers schreef:

  Klinkt als een goede start van een mooie reis!:)

 25. Me over ME schreef:

  @Lauraboogers Dankjewel!

 26. Me over ME schreef:

  Dat kan prima hoor! Mocht je de reis toch voor je huwelijk willen maken, email me dan even, dan kan ik je wat meer informatie geven.

 27. Me over ME schreef:

  @thatslifexyz Wat jammer! Ben heel nieuwsgierig waarom je niet zou willen gaan.

 28. Me over ME schreef:

  @Rory In het emiraat Ajman en dan in 50 graden…pfff..Dan ga je Oman vele malen leuker vinden! Zeker ook voor jullie kleuter (nu of wat later), is het een geweldige vakantiebestemming.

 29. Oh, Oman staat ook nog op onze bucketlist. Leuke en interessante tips. Ga ik zeker onthouden voor mochten we daar eens naartoe gaan.

 30. Me over ME schreef:

  @Sylvia-Wapiti travel Leuk om te horen! Het is nu erg ‘hot’ om die kant op te gaan en er wordt ontzettend veel ontwikkeld voor toeristen. Voor het authentieke Oman moet je daarom maar niet te lang wachten.

 31. Ctheworld schreef:

  Ik ben afgelopen winter verliefd geworden op Oman. Ik zweer bij een jeep met daktent: heerlijk comfortabel kamperen. En je hebt gelijk: de Oman Off Road van Explorer is het beste boek. Wij konden nog op het vliegveld een visum aanschaffen, maar ik begrijp uit jouw blog dat dit nu dus veranderd is.

 32. Me over ME schreef:

  @Ctheworld Ik kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn. Oman is een ideaal vakantieland!

 33. Michelle schreef:

  Wauw! Mega bedankt voor de interessante artikelen! Ik ga waarschijnlijk vanavond tickets boeken om in de kerstvakantie 9 dagen naar Oman te gaan en er nieuwjaar te vieren (in wahiba sands). Ik was wat onzeker over de veiligheid, maar ik zie echt zoooooveel positieve reacties en artikelen voorbij komen! Ik las ergens dat het verboden is om als ongetrouwd stel een hotelkamer te delen… Vragen ze daarnaar? Want wij zijn dus ongetrouwd. Daar ben ik nog wel benieuwd naar! Alvast bedankt voor je antwoord!

 34. Me over ME schreef:

  @Michelle Wat leuk om zo’n enthousiaste reactie te krijgen!
  Oman is prachtig, veilig en de mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Niemand zal naar je huwelijkse status vragen. Alleen officiele instanties mogen dat doen (denk aan politie of andere overheidsmedewerkers) en alleen als daar een directe aanleiding voor is. Dat is bijvoorbeeld als je zwanger bent en in het ziekenhuis wordt opgenomen, of als je in een openbare ruimte intiem met elkaar bent. De toeristensector is bovendien heel ruimdenkend. Ik ken verschillende Omani die ongetrouwd een hotelkamer boeken. Je hoeft je als toerist dus al helemaal geen zorgen te maken!
  Welkom in Oman! Maak er een knalvakantie van 😉

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!