<

Rotonde rijden met gevaar voor eigen leven

Share

Lang geleden is een vriend van me met zijn crossmotor rechtdoor over een rotonde in het zuiden van Frankrijk gescheurd. Nadat we een bed violen uit zijn helm hadden geplukt, konden we er allemaal hartelijk om lachen. Had hij dat hier gedaan, dan was het waarschijnlijk anders afgelopen.

Rotonde rijden in het Arabische verkeer

De verplaatsing op rotondes is aan duidelijke verkeersregels gebonden. Er wordt goede reclame voor gemaakt, maar veel bestuurders houden zich er niet aan. Zij laten zich liever leiden door regelgeving uit eigen land of passen voor hun bekende gedragsregels toe. Wil je veilig de rotonde over, houd je dan altijd aan de verkeersregels van het land (zie hier voor Oman en Verenigde Arabische Emiraten).
Mocht je vloeiend(er) door willen stromen in het verkeer, dan kun je – op eigen risico! – onderstaande gedragsregels volgen.

verkeer rotonde

Het naderen van de rotonde

Bij het naderen van de rotonde is het belangrijk om andere bestuurders aan te geven dat je eraan komt. Dit doe je door de neus van de auto zo ver mogelijk over de stopstreep te duwen. Hoe groter je auto hoe verder je doorrijdt. Heb je echt een grote wagen, dan moet je tot tot halverwege de buitenste rijbaan de rotonde oprijden.

Dan is het even spannend. Want zodra het ook maar even kan, moet je jezelf tussen het rondgaande verkeer drukken. En dat gaat snel. De meeste rotondes zijn zo ruim dat de gemiddelde bestuurder ze gemakkelijk met 80km/uur kan nemen.

Invoegen

Gelukkig hoef je nooit alleen in te voegen. Je kunt namelijk rekenen op een aanmoediging van een bestuurder die ver achter jou in de rij staat te wachten. Die persoon heeft geen overzicht over de rotonde, maar weet je wel met zijn getoeter voor het juiste invoegmoment te waarschuwen.

Waag vervolgens de stap om de rotonde op te gaan. Denk er daarbij aan dat je zo kort mogelijk voor een auto invoegt. Dat je deze als het ware snijdt. Hierdoor zal de chauffeur voor je op de rem gaan en de auto achter hem tegenhouden. Dit geeft je lekker veel ruimte.

foutje in de wegmarkering

Foutje in de wegmarkering

Op de rotonde

Eenmaal op de rotonde sla je zo min mogelijk acht op andere weggebruikers, zodat je je in alle rust kunt voorbereiden op de afslag naar rechts.  Wanneer je driekwart rond wilt, neem je de buitenbaan van de rotonde. Wanneer je eerder rechtsaf wilt slaan, cirkel je juist zo dicht mogelijk langs het centrum.

De afslag nemen

En dan komt het erop aan. Precies op het moment dat je bij de door jou gewenste afslag bent aangekomen, gooi je je stuur met een ruk naar rechts. Een muzikaal canon van toeters en claxons zal volgen van medeweggebruikers die je nu aan de rechterzijde bijna omver rijdt. Maar geen paniek, dit hoort er bij! Het is als de finishvlag op het Formule 1 circuit: Geen bed violen voor jou, je hebt het gehaald!

16 reacties

 1. mamisdehortop schreef:

  Ik moest even omschakelen toen ik je blog las, want wat is er nou zo bijzonder aan het rijden van een rotonde. Maar toen ik verder las zag ik dat je in een hele andere omgeving verblijft; met totaal andere gebruiken en eigenaardigheden. Leuk verhaal.

 2. Me over ME schreef:

  @mamaisdehortop HaHa! Inderdaad…ik woon op het Arabisch Schiereiland. Net even een paar straatjes om. 😉

 3. Manon schreef:

  Ik had hetzelfde bij mamaiadehortop, ik dacht ook heel even wat is er bijzonder aan totdat je verder leest! Wat een goed verhaal.

 4. Vera schreef:

  Wauw haha, wat lijkt me dat een vreselijke ervaring.

 5. Me over ME schreef:

  @manon Ha ja! Hier moeten we de eindstreep zien te halen…Dankjewel!

 6. Me over ME schreef:

  @vera Ik heb een grote auto..;-)

 7. hahah leuk beschreven. Zelf heb ik dit gevoel een beetje in Turkije. Maar als je er eenmaal een beetje aan gewend bent, heb je heel geen stoplichten en richtingsaanwijzers meer nodig. Veel nederlandse automobilisten kunnen hier nog wat van leren.

 8. Wat bijzonder om in andere land te rijden en dat is wel echt bijzonder ervaring

  http://dhini.nl

 9. Me over ME schreef:

  @Mariëlle | Me-licious Dankjewel! Ik ook. Volgens mijn bezoek rijd ik net als zij, alsof ik op het F1 circuit ben beland.

 10. Me over ME schreef:

  Dhini.NL | Dhinivh (@DhiniNL) Dat is zo! Maar ik ben er inmiddels zo aan gewend, dat ik het spannender vind om in Nederland te rijden. 🙂

 11. Dat is niks voor mij rijden in een ander land. Ik vind het al niks als ik in Amsterdam moet rijden!

 12. Grappig om te lezen, ik vind de rotondes in Italie pas eng om te rijden, die zijn helemaal gek

 13. Tessa schreef:

  Ohjeee, dat is niks voor mij…. Dat wordt een file van hier tot gunder want ondanks een claxonorkest vind ik het doodeng om de auto er zo voor te zetten. Taxi dan maar?

 14. Me over ME schreef:

  @Tessa HaHa! Met een taxi! Mocht je een keer mee gaan, dan rijd ik gewoon een duintje om 😉

 15. Me over ME schreef:

  @beautyandlifebycecilia Ja, dat is zo! Of die in hartje Parijs…

 16. Me over ME schreef:

  @Krystle Doorn-Schovers Maar Amsterdam vind ik ook spannend hoor! Weet nooit zo goed wat ik met die trams aan moet.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!