<

Meer bezoekers op mijn blog! Tips en ideeën uit mijn jaaroverzicht

Me over ME groeit! Ik heb significant meer bezoekers op mijn blog. Hoe ik dat voor elkaar gekregen heb? Dat wil ik graag met je delen.

Allereerst vind je hieronder een overzicht van het verkeer op de website Me over ME over de periode 22 oktober 2016 t/m oktober 2017. Wat begon met het opkrabbelen van grappige of bijzondere gebeurtenissen met een potlood in een schriftje, groeide op 22 oktober 2016 uit tot mijn blog Me over ME – Me over the Middle East. Inmiddels ben ik een jaar verder en bestaat mijn blog niet alleen meer uit verhalen. Het geeft ook achtergrondinformatie en een overzicht van activiteiten in met name Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

Door uitbreiding van de website op inhoud en volume nam het aantal bezoekers flink toe. En ook het aantal volgers op social media groeide. Maar het was voor mij vooral verrassend hoeveel nieuwe email-volgers ik door actieve werving binnen kon halen (zie onder Tot Slot).

En dan was er natuurlijk nog de nominatie voor de Liebster Award. Ontzettend leuk dat mensen mijn verhalen zo graag lezen!

Hieronder kun je mijn resultaten en inspanningen bekijken. Een toelichting hierop is te vinden onderaan deze pagina.

Hoeveel mensen lezen Me over ME?

Groei sinds de start van Me over ME
Het aantal lezers en volgers groeide over de maanden. Soms met pieken, soms met dalen. Had ik in oktober 2016 nog maar 37 bezoekers, inmiddels is dat aantal opgelopen tot ongeveer 1100 bezoekers per maand (september en oktober 2017). Bezoekers lezen gemiddeld 2 tot 3 artikelen per keer.

Bezoekers en gelezen berichten over de gehele periode
Kijk ik over de hele periode van november 2016 t/m oktober 2017 dan kwamen er gemiddeld 63 mensen per dag op mijn website terecht, die 2 tot 3 artikelen lazen. Maar helemaal fair vind ik deze aantallen niet. In februari en augustus lag het aantal bezoekers namelijk significant hoger, terwijl het aantal gelezen artikelen op ruim 1 lag. De oorzaak? De post Met de billen bloot in februari en het artikel Nederlandse jongensnaam, een scheldwoord in het Arabisch in Augustus trokken lezers die niet echt in andere berichten geïnteresseerd waren (resp. 2994 en 2020 bezoekers).

Voor een eerlijker beeld heb ik deze maanden er daarom uitgefilterd*. Dat levert over het hele jaar een lager gemiddelde qua bezoekersaantallen (ruim 50 per dag), maar deze bezoekers blijven wel iets beter hangen. Ze lezen namelijk bijna 3 berichten per bezoek.

Welke artikelen lezen jullie het liefst?

Lezers zijn door het hele jaar heen geïnteresseerd in mijn verhalen en ervaringen en achtergrondartikelen (variërend van 10 voor een van de eerste artikelen Efficiënt vergaderen op het vliegveld, tot 491 lezers voor Schokkende fotoshoot in Dubai)**. Vooral berichten over veiligheid trekken een groot aantal bezoekers (gemiddeld ca. 550 per artikel).

Sommige posts scoorden significant hoger dan alle andere berichten:

 1. Nederlandse jongensnaam, een scheldwoord in het Arabisch (ca. 3000)
 2. Met de billen bloot (ca. 1700)
 3. Help! De electriciteit wordt afgesloten (ca. 1100)

Toch is de trend de laatste maanden aan het verschuiven. Steeds meer bezoekers op mijn blog Me over ME klikken op de activiteiten onder Zien en Doen, variërend van 30 lezers voor Oman: een weekendje weg over de grens** tot 675 lezers voor Reizen naar het Midden-Oosten.

Hoe vinden jullie Me over ME?

De meeste bezoekers komen via Facebook op mijn website terecht (ongeveer 80%). Zo’n 15% weet mij te vinden via google of andere zoekmachines. Dit aantal groeit, misschien wel omdat mijn website (o.a. door verbeterde leesbaarheid, SEO en meer artikelen) beter vindbaar is op het web. De overige 5% van de bezoekers is o.a. verwezen door webpagina’s van wordpress, social media (pinterest, instagram, twitter en linkedin) of via backlinks en websites voor (reis)bloggers waarop Me over ME is aangemeld of actief is.

Trefwoorden waarop mensen mij vinden zijn “veiligheid middenoosten”, “waar leven bedoeïenen” “arabische cultuur” en “benzineprijzen Dubai”. Logisch…  Maar hoe iemand die “de omgeving van jerboa’s wil aanpassen” nou op Me over ME terecht komt is me een raadsel.

Waar wonen de lezers van Me over ME?

De meeste lezers komen uit Europa en het Midden-Oosten (Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Saoedie Arabië, Oman, Bahrein, Koeweit). De grootste groep volgt Me over ME vanaf een scherm in Nederland (ong. 37%) en bijna 25% zit in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast is er een verrassend grote groep lezers (ca. 10%) in Amerika, gevolgd door België (ca. 5%).
De overige lezers zitten verspreid over de wereld. Een leuk detail is dat in bijna alle landen van de wereld wel iemand woont die Me over ME één of meerdere keren gevonden heeft.

Hoe en wanneer volgen jullie Me over ME?

Ongeveer de helft van de lezers leest Me over ME op hun PC, een kwart op een tablet en een kwart op zogenaamde geavanceerde mobiele apparaten, zoals een mobiele telefoon. De meeste posts worden gelezen op zaterdagochtend, maar recent wijzigde dat naar maandagmorgen. Het lijkt mij een beetje een vreemde tijd om een blog te lezen, maar misschien hebben heel veel mensen een lang weekend gehad?

Me over ME groeit! Dankjulliewel voor alle support!

Het aantal volgers via sociaal media neemt geleidelijk toe. Veel minder hard dan ik zou willen, maar dat heeft te maken met mijn keuze om in de anonimiteit te blijven. Desondanks heb ik ruim 400 mensen die met me gelinked zijn via Facebook (ruim 250 via het persoonlijk profiel en 160 volgers via de FB pagina van Me over ME). Verder heb ik een handjevol twitter en pinterest volgers en ben ik met ruim 30 mensen op Linkedin geconnect (maar op die laatste media ben ik ook veel te weinig actief!)

Instagram doet het daarentegen veel beter. Na mijn aanmelding in September heb ik nu ongeveer 175 volgers.
Maar vooral het aantal email-volgers maakt grote sprongen. Door een paar tips en tricks in een training (zie onder Tot Slot) heb ik het aantal in twee weken tijd van 13 naar 58 weten op te schroeven. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee!

Tot slot..

Al met al ben ik tevreden met de resultaten. Nee, het is geen viral succes-story die de schijnwerpers haalt. En ik kom ook niet aan de grote bezoekersaantallen van algemene reisblogs, mamapagina’s of websites vol recepten. Maar tot op de dag van vandaag nemen de lezers wel toe. En dat voor een blog dat zich alleen richt op een deel van het Arabisch Schiereiland.

Natuurlijk wil ik, zoals iedereen, het liefst nog meer bezoekers op mijn blog, social media volgers en likes. En aanbiedingen van sponsors zouden natuurlijk helemaal welkom zijn. Want de affiliatelinks zijn wel aardig, maar veel meer dan een kop koffie met een taartje hebben ze nog niet opgebracht.
Maar voorlopig is het nog niet zo ver. Verder dan het verloten van een hangmat, een verzoek tot het uitwisselen van backlinks en het schrijven van een gastblog, ben ik nog niet gekomen.

Daarom ga ik me de komende tijd nog meer verdiepen in de behoefte van mijn lezers. Ik ga mijn ondergeschoven kindje, de nieuwsbrief, eindelijk gestalte geven. En ik overweeg de reactie-mogelijkheid op artikelen open te zetten (te beginnen bij deze pagina). Daarnaast werk ik aan een nieuwe strategie, maar daarover later meer (laat een bericht achter als je niet kunt wachten!)

Mocht je tips voor me hebben, samen willen werken of op een andere manier een bijdrage willen leveren (bijvoorbeeld door mijn facebook pagina te delen)? Ik sta open voor nieuwe ideeën!
Heb je vragen die je niet in bovenstaand verhaal terug kunt vinden, reageer dan ook. Wellicht heb ik het antwoord voor je.

Of ben je nieuwsgierig naar de training waardoor ik het aantal email-volgers heb kunnen vermeerderen? Dan kun je je hier aanmelden voor de webinar. Ik zal er niet omheen draaien. Net als alle andere trainings op het web is dit een marketingverhaal. Maar wel een met concrete tips. En hij is geheel gratis. Ik zou zeggen, niet geschoten is altijd mis..


Toelichting bij de resultaten

* Op verschillende momenten in het jaar is de website aangepast en verbeterd, waardoor sommige URL’s (van ongeveer 7 artikelen) zijn gewijzigd. Hierdoor zijn deelacties (bijvoorbeeld van De Arabische Woestijn: een bed van warm zand en  Kerst in het Midden-Oosten) komen te vervallen en zijn exacte aantallen van bezoekers van deze artikelen niet goed meer te achterhalen. Indien dit het geval is, staat hier een * bij.

** Posts die significant beter scoorden dan andere berichten zijn uit de resultaten weggelaten.


Wat zijn jouw tips om meer bezoekers te trekken?

16 reacties

 1. Dyonne Bakker schreef:

  Altijd leuk om te lezen hoe anderen het doen!

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Wat leuk dat je blog voorspoedig groeit. Een gestage groei kan ook beter zijn dan viral gaan. Dat is toch vaak een momentopname.

 3. Sylvia schreef:

  Heel slim dat je een reactie mogelijkheid open zet, want mensen willen toch een verhaaltje kwijt ;- )+

 4. Stefaan schreef:

  hey wat maakt het uit! je doet wat je graag doet! ik ben net gestart en heb ongeveer 300 bezoekers per maand! ja ik wil ook graag 1000 halen 🙂 maar ik doe wat ik graag doe en dat is het belangrijkste ! blijf gewoon doen wat je bezig bent, ik ben er zeker van dat je nog enorm zal groeien 🙂

 5. Ana Rita schreef:

  Interessant om jouw statistieken te lezen! Ik ga volgende week naar Dubai dus zal zeker een kijkje nemen op de rest van jouw site 😊

 6. Lynn schreef:

  Je bent heel goed bezig. Je moet er vooral zelf heel veel plezier aan hebben. De rest komt wel

 7. MC Kleuver schreef:

  Het is altijd mooi om te zien dat wat je aandacht geeft, groeit! Goed bezig.

 8. Felice Veenman schreef:

  Wat verfrissend om zo’n eerlijk verhaal te lezen! Ik word wel eens een beetje moe, van al die jubbelende succes verhalen.
  Ik denk dat je heel goed bezig bent: je weet wat je wil, je weet waar je het over wil hebben.
  Je houdt goed in de gaten wat wel en wat niet voor je werkt…Elke dag een draadje is een hemdsmouw in het jaar, hoor

 9. Emmy schreef:

  Dank je voor de inzage in jouw site en werk

 10. Farah Yousfi schreef:

  Sinds gisteren je blog ontdekt! Groeien is een teken dat je het goed doet, ontzettend leuk dat je het ook met ons wilt delen. Je hebt er een nieuwe fan bij!

 11. melissa krijns schreef:

  Wat leuk om te lezen dat je groeit! Hopelijk blijf je lekker groeien.

 12. Bryan schreef:

  Heel interessant berichtje! Ik denk persoonlijk dat facebook belangrijker wordt dan google voor bloggers. En dat zie ik dan ook terug in jouw statistieken.

 13. Danella schreef:

  Wat leuk om alles te lezen over je blog en de statistieken, vind ik altijd wel interessant.

 14. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn belangrijkste tip is gewoon goed en interessante posts plaatsen. Dan komen mensen vanzelf.

 15. Jessie schreef:

  Leuk om te lezen, goed dat je aan de slag gaat met je nieuwsbrief! E-mailmarketing doet het vaak ook goed.

 16. Mieke schreef:

  Leuk dat je zo met je lezers bezig bent en wat zij willen horen en lezen. Ik probeer bij blogposts altijd te denken aan de vraag “Is dit iets dat ik graag zou lezen.”

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!