<

Solliciteren met de Franse slag in Saoedi Arabië

Share
sollicitant al-qurayya

Kust bij Al Quraya in Saoedi Arabië

Voor de derde keer vandaag loop ik samen met Ahmed de vergaderkamer van een van de vijf-sterren hotels aan de kust binnen. Het dikke handgeknoopte tapijt veert onder onze voeten als we naar de grote houten vergadertafel lopen. In de daarop aangebrachte vernislaag dansen de spotjes van het plafond rustig heen en weer.

Schijn bedriegt

Ik pak de derde en laatste stapel Cv’s van sollicitanten voor de functie van projectleider binnen ons bedrijf uit mijn tas. Nog tien te gaan. Net als de eerdere kandidaten zien hun papieren er veelbelovend uit. Maar de ervaring van vandaag heeft ons geleerd dat schijn bedriegt. Zo had een kandidaat met een Masters opleiding in Economie alleen nog maar ervaring in primaire ruilhandel en wilde een bedrijfskundige eerst de hoogte van de uitkoopsom in geval van ontslag met ons bespreken. Ook de overige kandidaten waren niet veel beter. We vielen van de ene verbazing in de andere, raakten geïrriteerd, en stuurden zelfs iemand weg zonder hem überhaupt geïnterviewd te hebben.

Schaterlachen

In afwachting van de eerste sollicitant kijk ik door het raam naar de golven van de zee die moeizaam het strand oprollen. Ahmed tikt ondertussen met een ballpoint op tafel, als plotseling het veertje eruit vliegt. Na een snelle wenteling door de lucht rolt het met een vertraagde beweging over de tafelrand, om dan zonder geluid in het zachte tapijt te verdwijnen. Ahmed en ik slaan het geheel gelaten gade, maar als onze blikken elkaar kruisen proesten we in lachen uit. We schaterlachen, zoals twee kleine kinderen dat kunnen bij het zien van een clown die over zijn voeten struikelt. Op dat moment stapt een nieuwe kandidaat de kamer in.

De sollicitant

De sollicitant, een man van midden dertig, in gladgestreken pak en met een zorgvuldig gemodelleerd kapsel, kijkt ons vertwijfeld aan. De situatie maakt hem zichtbaar ongemakkelijk en nerveus. Hij veegt een paar keer met zijn handen over zijn haar, waardoor op de plek van zijn kruin een zwarte lok omhoog springt. Met een trilling in zijn stem vraagt hij of hij zich hier moet melden voor de baan als projectmanager. Dan strijkt hij opnieuw beide handen door zijn glanzende zwarte kapsel.

Franse kapper

arabic-man-office“Projectmanager?”, giert Ahmed het uit, zijn rechterarm over tafel wuivend. “Dan zit je hier verkeerd, we zoeken een kapper”. Verbaasd kijk ik naar Ahmed. “Kapper?” fluister ik vragend. Maar Ahmed gaat door, op uiterst serieuze toon. “We willen een Franse kapperszaak beginnen, met echte Franse kappers. Kun je knippen?”
Weer haalt de man zijn vingers door zijn haar. Ik rol bijna onder tafel van het lachen, maar weet me te beheersen en ga mee in het spel.

We vertellen hem dat we zijn geschiktheid willen beoordelen op zijn Franse accent. Hij hoeft ons alleen maar na te praten. De man aarzelt even, maar zegt dan zonder enige aarzeling: “Boh-zjoer, ikku benne oewe coiffeurru.” Zijn onverwachte reactie moedigt ons aan en we vragen of hij bereid zou zijn om klanten te knippen. De man richt zijn ogen naar beneden. Dit gaat hem te ver. Maar we weten van geen ophouden. “Je zou het even mogen oefenen”, zeg ik, wijzend naar Ahmed, die de traditionele ghutra (of keffiyeh) om zijn hoofd heeft geslagen. Ahmed knikt bevestigend.

Tranen

De kandidaat schudt zijn hoofd van ongeloof en kijkt naar Ahmed die zijn meest ernstige gezicht opzet. “Ahmed”, zeg ik, “zet je ghutra maar af”. Met een korte ruk trekt Ahmed de traditionele sjaal van zijn hoofd, waaronder een grote glanzende schedel tevoorschijn komt. De sollicitant zakt onderuit in zijn stoel. Zijn neergeslagen blik verandert van ongeloof in verbazing. Tranen rollen over zijn wangen…..van het lachen.

(de kandidaat is overigens aangenomen en inmiddels succesvol medewerker bij ons bedrijf)

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!