<

Souvenirs en kadootjes voor thuis? Zo hoef je niets mee te sjouwen!

Share

Ken je dat paniekgevoel op de laatste dag van de vakantie? Souvenirs en kadootjes voor thuis… Helemaal vergeten! Een kadootje voor je moeder die jou een zorgeloze vakantie heeft gewenst maar zelf vol zorgen op je thuiskomst zit te wachten. En voor de buurvrouw die voor je post en je plantjes heeft gezorgd. Je kunt niet met lege handen thuiskomen!

Voor mijzelf is dit scenerio helaas meer waarheid dan fictie. In de laatste uurtjes van mijn vakantie ren ik door de souvenirwinkel om mijn koffer vol te laden met toeristische..tja..laat ik het maar gerust zeggen…rommel. En dat terwijl er zoveel leuke souvenirs te koop zijn in de mall en op het marktplaatsje van de Heritage Village. Had ik nou maar die leuke lamp van de souq meegenomen of een pashmina van die Pakistani marktkoopman gekocht!

Souvenirs en kadootjes voor thuis

Gelukkig kun je tegenwoordig bijna alle souvenirs en kadootjes voor thuis via internet bestellen! Gewoon vanaf de rand van het zwembad. Wat je vandaag op je vakantiebestemming koopt, ligt vaak binnen 24 uur (eventueel met hulp van de buurvrouw) op je keukentafel.

Ik heb alvast een selectie gemaakt van producten waarvan ik weet dat je die ook op het Arabisch Schiereiland kunt kopen. Als kadootje voor thuis. En ik heb er een aantal aan toegevoegd die je wellicht zelf als souvenir had mee willen nemen. De meeste producten zijn tegen scherpe prijzen en in veel gevallen zelfs goedkoper dan hier in de shoppingmalls.

Geniet nog even van het zonnetje!

Pashmina’s uit de souq

Kon je door de kleuren de pashmina niet meer zien? Twijfelde je aan de kwaliteit of werd je gek van die opdringerige verkoper? Je bent niet de enige! Hieronder vind je een aantal pashmina’s t.w.v. 20 Euro die je vast en zeker in de souq hebt zien liggen.

Het is niet altijd makkelijk om echt van slecht te onderscheiden. Sommige sjaals van katoen zijn zo goed bewerkt dat ze glanzen als zijde. Maar na één keer wassen houdt je slechts een prachtige theedoek over. Van deze sjaals weet je zeker dat je mooie kwaliteit om je nek slaat. Ze zijn geweven van wol in talloze kleurrijke patronen. De dunne zachte sjaals vallen heerlijk soepel om je nek. En helemaal fijn, voor deze prijs en kwaliteit kun je ze als toerist in de souq niet krijgen. Zit je kleurtje er niet bij of vind je deze prints te druk, kijk dan op dit overzicht voor meer pashmina’s.

 

De Arabische keuken

Kies…Een dampend bord boerenkool met worst, waarin je met je lepel een kuiltje voor de jus moet prakken. Of een tafel vol geurige en kleurrijke gerechten waaruit je de lekkerste hapjes mag prikken…
Ik weet het al, die laatste. Natuurlijk kies je voor de Arabische keuken! Weet je dat het helemaal niet moeilijk is om die gerechten te bereiden? Zeker niet met een kookboek van Ottolenghi, een van mijn favoriete chefkoks uit het Midden-Oosten.

Wil je het gerecht mooi opmaken en de tafel er ook nog een beetje Oosters uit te laten zien? Dan kan je eigenlijk niet zonder zo’n prachtig handgemaakt bord.

Sfeervolle verlichting met een Arabische Lamp

Je hebt ze vast wel zien hangen, de typische Arabische lampen en kroonluchters. Ze zijn vaak prachtig gedecoreerd met gaatjes waardoor ze een sfeervol licht in de ruimte brengen. Helaas zijn ze vaak te groot om mee naar huis te nemen. En als je het dan toch doet, blijkt de lamp helemaal niet in je interieur te passen.
Hieronder vind je een aantal lampen waarvan ik zeker weet dat je er een mooi plaatsje voor kan vinden. Is het niks? Dan stuur je hem gewoon terug.

Deze Arabische hanglampen zijn van goede kwaliteit en mooi afgewerkt. Je kunt kiezen uit drie kleuren: zilver, koper en goud. Door de verschillende grootte van perforaties in het design geven ze een sfeervol lichtpatroon op het plafond en de muren. Mooi op de slaapkamer of om een donker hoekje een beetje spannender te maken. Of wat dacht je van dit schattige tafellampje?

Zoek je een lampje dat er minder Arabisch uitziet en toch een mooi lichteffect geeft? Met dit lampje kun je voor weinig geld de Oosterse sferen in huis halen. Hij is ook heel gezellig op de kinderkamer.

Maar mijn absolute favorieten zijn deze. Prijzig, dat wel. Maar deze lampen zijn met de hand gemaakt. Hierdoor is het lichtpatroon iets onregelmatig, waardoor ze je kamer een extra romantisch sfeertje geven.

Het is goud wat er blinkt

Het is goud wat er blinkt in de souqs en in de webshop! Maar toch is de parel het beste sieraad dat je als souvenir mee naar huis kunt nemen. Nee, dit is helemaal geen oude-wijven-ketting! Dit glanzende bolletje wordt met trots gedragen. Het was ooit de belangrijkste bron van inkomsten van de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze sieraden zie je ook veel terug in het Arabische straatbeeld. Vaak vanwege hun symbolische betekenis, zoals de maan of de hand van Fatima. Of omdat ze zo kleurrijk zijn. Arabieren zijn gek op glimmend goud en kleurrijke stenen. Zo zijn de jurken die onder de abaya’s worden gedragen vaak geborduurd met  gouddraad en zirkonia’s. Tijdens feesten bedekken jonge meiden hun haar met gouden kettingen en dragen vrouwen handgemaakte sieraden die hun gehele hals en decolleté bedekken. Sommigen zijn loodzwaar.

Wil je liever een kettinkje met je naam in het Arabisch? Bestel hem dan bij de webshop. Dan weet je zeker dat je naam goed is geschreven.

Met de hand gemaakte accessoires

Deze tasjes met glaskraaltjes van Fairtrade komen oorspronkelijk uit India, maar de souqs op het Arabisch Schiereiland liggen er vol mee. Niet zo gek als je weet dat India één van de belangrijkste handelspartners van het Arabisch Schiereiland was en is. De Arabische vrouwen dragen nog steeds graag accessoires van Indiase makelij of laten hun jurken met deze kraaltjes borduren. Vooral het blauwe patroon zag je hier de laatste tijd veel terug.

 

Zit jouw favoriete souvenir of kadootje voor thuis er niet bij?

Laat hieronder je bericht achter en ik ga ernaar op zoek!
Zoek je een kadootje voor kinderen? Kijk dan eens op de pagina kinderkadootjes uit het sprookje van duizend-en-één nacht.

14 reacties

 1. Melissa schreef:

  Wij nemen altijd een magneetje mee van onze vakantie. klein simpel

 2. Santucia schreef:

  Er zitten leuke dingen bij! Al zou ik ze misschien eerder als kerstcadeau geven dan als souvenir, voornamelijk door de prijs. De ketting met de arabische naam vind ik het leukst 🙂

 3. Me over ME schreef:

  @Melissa En leuk om te verzamelen op de koelkast!

 4. Me over ME schreef:

  @Santucia, goed idee, je kunt ze natuurlijk ook voor de kerst bestellen.

 5. Fleur Noot schreef:

  Wat een leuke souvenirs! Ik herken je probleem. In de meeste touristenwinkeltjes is vaak hetzelfde te koop.

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind dat je hele leuke dingen laat zien. Vooral die pashmina’s vind ik erg mooi.

 7. Me over ME schreef:

  @Nicole Dankjewel! Ik vind de pashmina’s zelf ook erg mooi.

 8. Me over ME schreef:

  @Fleur En helaas niet allemaal van goede kwaliteit…Dankjewel!

 9. Wanda schreef:

  Ik zou zelf voor zo’n handgemaakt bord gaan, altijd mooi om ter decoratie neer te zetten.

 10. Me over ME schreef:

  @Wanda Als decoratie kan natuurlijk ook…daar had ik zelf nog helemaal niet aan gedacht…

 11. cynspirerend schreef:

  Leuke dingen hoor! Wij zijn ook van de magneetjes: En dan weer even terugdenken aan die fijne vakantie als je het weer ziet hangen.

 12. Me over ME schreef:

  Is ook wel heel leuk! Misschien moet ik er eens naar op zoek.

 13. Bij onze voorlaatste vakantie in Djerba hebben we een mooie assenpot meegebracht. Ik heb liever iets bruikbaars als souvenir of iets persoonlijks. Zo gaf ik bv. mijn opa een kamelenknuffel omdat hij zei dat ik eens op een kameel moest zitten op diezelfde vakantie in Djerba. Toen ik terugkwam van die reis toonde ik hem de foto’s en gaf ik hem die knuffel. Hij was heel blij.

 14. Me over ME schreef:

  Wat een mooi verhaal! Ontroerend.
  Heb je foto’s van Djerba op je website staan?

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!