<

Spannende tocht door de Slangenkloof van Wadi Bani Awf

Share

Wadi Bani Awf…..de naam zegt het al een beetje. Awf, als in ‘Aaah…fff, wat prachtig’ of als in ‘Oef, gaan we dát doen?’  Wadi Bani Awf is mooi en spannend tegelijk. Het begint al met een spectaculaire tocht over een smalle slingerende weg over de hoge pieken van de Hajar Mountains. Scherpe haarspeldbochten krullen zich om de rotsen als slangen om een stuk hout. Het gravel op de weg kraakt onder je wielen en je hoopt bij iedere bocht dat er geen tegenligger op je afkomt. En dan moet het spannendste nog beginnen…de Slangenkloof, beter bekend als Snake Gorge.

De Slangenkloof Wadi Bani Awf

Wadi Bani Awf of Wadi Bani Awuf is Oman’s grootste natuurlijke waterpark in wilayat Al Rustaq in Oman. Het uitzicht op en over de bergen is adembenemend mooi. Ruwe hoekige bergpieken steken torenhoog in de lucht rond een kloof die het gebergte in tweeën heeft gespleten. Ze staan in schril contrast met de zachte gladde rotsen in kleurrijke patronen en vormen die de rivierbedding bedekken.
Het gebied is prachtig om doorheen te reizen of te wandelen. Om op zoek te gaan naar authentieke dorpjes of om te kamperen. Maar de twee canyons, Snake Gorge en Little Snake Gorge, in het meeste diepe gedeelte van Wadi Bani Awf, zijn wat mij betreft hét hoogtepunt.

Spannende tocht door de slangenkloof

De mooiste en meest spannende tocht door de Slangenkloof  van Wadi Bani Awf gaat door Snake Gorge. De schoonheid van deze omgeving die alleen uit steen en water bestaat, is niet te beschrijven. Het water heeft zichtbaar zijn best gedaan om de rotsen tot ware kunstwerken om te vormen. Glanzende bolsters glimmen in het wadibed, versteende aardlagen van miljoenenen jaren vormen kleurrijke patronen in de rostwand en stalactieten hangen door spelonken naar beneden.

Het kost ongeveer 4 uur om je trip door de canyon te volbrengen. De trip is niet heel moeilijk, maar je moet wel wat lef hebben. Na de eerste sprong in het water kun je niet meer terug. Je moet zwemmen tussen de rotsen, klauteren en glijden over gladde stenen en bijna 10 meter naar beneden springen. Her en der stroomt water over je heen. Soms als een traag lopend straaltje, soms als kletterende watervallen. Of in de vorm van een druppelende hemel in de grot.

Ik moet toegeven, soms moet je even slikken als je voor een afdaling staat. Door het geringe zonlicht staar je soms alleen maar in een donker gat en heb je geen idee van de diepte van de poel beneden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je daarom het best gebruik maken van lange stevige touwen waarmee je je naar beneden kunt laten zakken. Ga je met een gids, dan kun je natuurlijk op hem vertrouwen. Maar wij hadden alleen de Off-Road Oman en vrienden die de tocht eerder hadden gemaakt, om ons te begeleiden.

En ik had het koud, ijskoud! Na elke duik voelde ik mijn botten verstenen. Gelukkig lagen er grote zwarte rotsblokken die warm waren van de zon. Ik ben er languit op gaan liggen en heb ze intens geknuffeld.

Picknicken en wandelen door Little Snake Gorge

Vind je de Snake Gorge te spannend? Little Snake Gorge is een mooi alternatief, die je goed met kinderen kunt doen. Achter de smalle opening tussen de bergen (ongeveer 6km vanaf Zammah) loop je door water en ondiepe poelen door de canyon. Je kunt picknicken onder een paar bomen en klauteren over grote ronde rotsen. Kikkers, zo groot als een kinderhand, springen voor je voeten weg. Loop je verder dan kom je opnieuw in een nauwe canyon terecht. De schittering van de zon op het water weerkaatst het licht in bijzondere patronen op de gladde stenen. Vanaf deze canyon wordt het water diep en zul je verder moeten zwemmen.

Snake Gorge (3)

Laat je niet verrassen!

Sinds de zee zich hier zo’n 75 miljoen jaar geleden heeft teruggetrokken vloeit zoet water uit de bergen de kloof in. In tijden van droogte sijpelt het zachtjes door spleten en spelonken en vormt het poeltjes tussen de rotsen, waarin je heerlijk kunt afkoelen. Maar na een periode van regen stroomt het met brute kracht door de wadi. Bomen breken als luciferhoutjes onder het geweld van een kolkende rivier en rotsen spoelen als tennisballen door het bruisende water.
Jaarlijks worden er nog altijd mensen door overstromingen verrast. Laat jou dit niet overkomen! Let op het weer, luister naar aanwijzingen van de lokale bevolking en neem geen onnodige risico’s.


Aanbevolen reisgidsen voor Oman


 

19 reacties

 1. Robert schreef:

  Heel mooi beschreven, schitterende kloof, echt een aanrader, maar wel onderleiding van Iemand die daar bekend is. Hier een filmpje uit 2015 over ons avontuur in Snake Gorge. https://youtu.be/stzA4tefyGc

 2. Helena schreef:

  Waw dat ziet er super bijzonder uit! Wat mooi geschreven ook! Hier wil ik zo heen!

 3. Me over ME schreef:

  @fivemoreminutes Doen! Het is zo mooi en zo ontzettend leuk!

 4. Joanne schreef:

  Het lijkt me heel bijzonder om zo’n kloof te zien! Wel spannend!

 5. Jamey schreef:

  Wauw wat ontzettend bijzonder en mooi zeg! Heel gaaf

 6. Me over ME schreef:

  @Joanne Best spannend, maar zo mooi!

 7. julia schreef:

  gaaf zeg. wat zijn er toch mooie plekjes op onze aarde

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Wauw, dit lijkt me heel bijzonder zeg! Een mooie ervaring lijkt me dat.

 9. Wauw, wat heb je dit mooi geschreven. Heel beeldend. Dit ziet er prachtig, en een beetje spannend, uit!

 10. MamaPlaneet schreef:

  Dit is het tweede artikel dat ik van je lees en het smaakt naar meer. Ik ga je volgen. Keep them coming!

 11. Me over ME schreef:

  @MamaPlaneet Wat een ontzettend leuke reactie! Dankjewel!!

 12. Me over ME schreef:

  @Lisanne – You Nailed It Dankjewel! Dat is het ook!

 13. Me over ME schreef:

  @Jamey Dat is het! Heel Gaaf!

 14. Me over ME schreef:

  @Julia Ja, he? Zelfs midden in de woestijn.

 15. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Dat was het zeker! Echt een aanrader.

 16. svanelven schreef:

  Wat lijkt me dat gaaf om te doen en die omgeving prachtig! Van de manier waarop je het omschrijft, krijg ik gelijk zin om er zelf weer op uit te trekken!

 17. Rory schreef:

  Jeetje, wat heb je dat vol passie beschreven. Het is alsof ik een roman lees. Dat leidt ook wat af van de ‘enge’ dingen die ik lees. Dit is iets wat ik zelf nooit zou durven. Ik ben geen durfal, maar gek genoeg kan ik wel best veel hebben. Toch is dit niet een tocht waar ik zelf voor zou kiezen. Zinnen als: “Dan kan je niet meer terug” zorgen ervoor dat dit voelt als iets wat ik te spannend vind. Maar nogmaals, het is zo mooi beschreven dat ik het visueel bijna voor mij zie en ik het gevoel krijg dat ik er toch een beetje bij ben geweest. Prachtig!

 18. Me over ME schreef:

  @Rory Dankjewel! Je schrijft ‘Alsof ik een roman lees…’ Dat vind ik een enorm compliment. Mocht je toch nog eens ooit deze kant opkomen, er zijn ook tochten en wandelingen die bijna net zo mooi en helemaal niet spannend zijn.

 19. Me over ME schreef:

  @svanelven Dat is het inderdaad! Pak de koffers maar in 😉

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!