<

Stierengevecht in de woestijn om een handje zand

Share

Ach, het was zo’n fijn lang weekend geweest. We hadden heerlijk gekampeerd in de wadi’s en waren nog bij vrienden in Muscat op de koffie gegaan. Ik had helemaal geen zin om snel naar huis te rijden en besloot daarom de oude kustweg richting het noorden te nemen. Dat was een goed besluit. We vielen met onze neus in een traditioneel stierengevecht in de woestijn. Een ervaring om nooit te vergeten.

stierengevecht in de woestijn

Pittoresk bedoeïenendorp

Hobbelend over de oude kustweg passeren we een vervallen ruïne die mijn aandacht trekt. Achter de hoop stenen ligt een pittoresk bedoeïenendorp. Anders dan gewoonlijk is het druk op straat. Verschillende groepjes Omani vrouwen lopen tussen de huizen heen en weer. Hun kleurrijke kleding steekt af tegen de zandkleurige bijna stoffige woningen met grote houten toegangspoorten.
Op het dorpsplein is het uitzonderlijk stil. De mannen die normaal tegen zonsondergang bij elkaar komen om naar de moskee te gaan, zijn nergens te bekennen. Er spelen alleen een paar kinderen met een bal onder een deken van opgewaaid stof.

Stieren, stieren en nog meer stieren

Als ik de moskee voorbij rijd zie ik in de verte een paar stieren richting zee lopen. Er rennen mannen achteraan. Ze trekken aan touwen die aan de poten en neusringen van de dieren zijn bevestigd. Sommigen hebben zichtbaar moeite om de beesten in bedwang te houden. Helemaal als ze worden ingehaald door pick-ups trucks waarvan de lading lijkt te bewegen… Nog meer stieren.

We volgen de kolonne over het zandpad dat ons naar een open plek bij het strand leidt. Van alle kanten komen de stieren nu op ons af. Het zijn Brahman stieren. Sommigen bontgekleurd, anderen effen zwart of bruin. Kleine pittige beesten met grote priemende ogen of groot en gespierd met een grote vetbult in hun nek. Aan elke boom rondom het veld staat een stier vastgeknoopt. De laatkomers worden in bedwang gehouden door hun begeleiders of staan vast aan een ijzeren pin in de grond. Een enkeling lijkt lusteloos, maar de meesten graven hevig briesend en schuimbekkend diepe kuilen in het zand.

Stierengevecht in de woestijn

Mannen zitten in groepjes in een grote kring in het zand waar twee dikke stieren tegenover elkaar worden gezet. Naar mijn idee zitten ze gevaarlijk dichtbij, maar ik geloof niet dat ze mijn mening delen. Ze roepen en wijzen naar de imposante beesten en moedigen ze aan om tot de aanval over te gaan.

Dan breekt het spektakel los. De leidraden worden losgelaten en de stieren zetten hun koppen tegen elkaar. Hun eigenaren rennen met verhitte gezichten rond de spierbundels om te voorkomen dat de beesten verstrikt raken in elkaars touwen. Eén minuut, twee minuten, drie… Er gebeurt niets. Het is –serieus– haast stierlijk vervelend.

Oman bullfighting (3)

Maar dan springt er een man uit het publiek die als een waanzinnige zand over de rug van het kleinste rund gooit. Zijn stier die hij al jaren als huisdier heeft getraind en verzorgd, is de winnaar. De man straalt trots en blijdschap uit, maar gaat meteen over tot de orde van de dag. Samen met andere begeleiders trekt en sjort hij aan de leidraden. Om te voorkomen dat de krachtpatsers elkaar verwonden moeten ze snel uit elkaar worden gehaald.

De strijd tussen mens en stier is echter een ongelijke. De grote kampioen weet zich van zijn belagers los te rukken en stormt in blinde woede op zijn tegenstander af die terug naar het dorp wordt geleid. Ieder obstakel dat hij onderweg tegenkomt duwt hij ruw aan de kant. Een groep jonge mannen die zojuist nog een beetje lachend naar het stierengevecht had gekeken, zorgt nu voor een komisch schouwspel. Als opgeschoten wild springen ze aan de kant voor de briesende stier om zo ternauwernood aan zijn grote lange horens te ontsnappen.

Hoe, wat en waar?

Terwijl ik niemand ooit zal aanraden een stierengevecht in Spanje bij te wonen, zal ik dat juist wel doen voor een traditioneel stierengevecht in de woestijn. Het gevecht is een eerlijk spel, waarbij veiligheid en gezondheid van de dieren voorop staat.  Het is bovendien dé kans om een inkijkje te hebben in lokale tradities en gebruiken van de bevolking, waar het draait om sport en spel in een sfeer van broederlijkheid en vriendschappelijkheid.

Oman bullfighting (6)

De meeste gevechten vinden plaats in het najaar op een willekeurige vrijdag vanaf een uur of vier tot zonsondergang in Fujeirah in de Verenigde Arabische Emiraten en de regio Al Batinah in Oman. Je moet er wel wat moeite voor doen. Het stierengevecht in de woestijn wordt niet van te voren aangekondigd. Heb je voldoende tijd en ben je een beetje ondernemend, dan kun je geluk hebben en net als ik midden tussen de stieren terecht komen. Maar de grootste kans maak je in het plaatsje Barka, ten noorden van Muscat, op de weg naar Muraisi. Hier staat een grote ronde arena, waar je het schouwspel vanaf een tribune kunt volgen. Andere plaatsen waar de grotere gevechten plaats vinden zijn Sohar, Seeb en Mussannah.

Echte mannensport, maar vrouwen zijn welkom

Het spektakel is een echte mannensport. Maar als vrouw kun je er gewoon naartoe. Ga je naar een minder toeristische plek, bedek dan je hoofd en lichaam en blijf een beetje op de achtergrond. Sommige vrouwen blijven in de auto zitten. Dat hoeft niet. De Omani zijn erg gastvrij en tolerant. Maar je loopt wel de kans dat je op een meloenenwagen wordt weggezet. Luister hier naar het grappige verhaal van een vrouw die dat overkwam.

Reserveer een hotel in de regio

Om er zeker van te zijn dat je een stierengevecht in de woestijn kunt bijwonen, kun je het beste een hotel in de regio boeken. Vraag in het dorp aan een lokale man of aan een Omani taxi-chauffeur waar en wanneer de stieren bij elkaar komen.
Hieronder heb ik een paar goede deals van Booking.com voor een overnachting in de Al Batinah regio voor je op een rijtje gezet.


 

7 reacties

 1. Eva schreef:

  Wat interessant! Ben er alleen nog niet over uit of ik dit nu wel of geen aanrader zou vinden….

 2. Linda | travellersoftheworld schreef:

  Wat een bijzondere gebeurtenis om mee te maken. Goed om te lezen dat het beter gaat dan in Spanje

 3. Dewi van Deurzen schreef:

  Interessant om te lezen en fijn dat het er hier beter aan toe gaat dan in Spanje, maar vraag me toch af hoe diervriendelijk dit is.

 4. Me over ME schreef:

  @Dewi Dat begrijp ik. Ik had er ook mijn vraagtekens bij. Maar de dieren worden door de eigenaren als huisdier behandeld en vertroeteld. En dat kun je ook wel zien, ze zijn allemaal gezond en goed gevoed. Als de stieren in de ring met de hoofden tegen elkaar staan gebeurt er verder weinig. Ze duwen elkaar een beetje van hun plaats. Na een paar minuten, nog voordat er echt iets kan gebeuren, worden ze weer van elkaar afgehaald. Tot een echt gevecht laten de eigenaren het niet komen. De stieren zijn de trots van de eigenaar en niet simpel handelswaar.

 5. Malou schreef:

  Wat een bijzondere ervaring. Ik hou zelf niet zo van activiteiten met dieren, tenzij dieren volledig vrij in de natuur rondlopen. Maar zo te lezen was het een bijzondere ervaring!

 6. Wendy schreef:

  Dat klinkt als een bijzondere ervaring! Fijn dat het belang vzn de dieren hier telt!

 7. Stephanie schreef:

  Wat een bijzonder verhaal, geweldig om mee te mogen maken en mooi verteld!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!