<

Vakantie in Nederland: hopeloos verdwaald in eigen land

Share

Jongens, zomervakantie! Wat gaan we doen? De reacties liegen er niet om.
Jippie!
Buh!
Echt?!
Vakantie in Nederland? Ik niet!
 

Vakantie vieren in Nederland heeft iets dubbels. Aan de ene kant willen we zo graag onze vrienden en familie zien –Echt, we missen jullie het hele jaar door en op de gekste momenten! – en rollen daarom van de ene in de andere afspraak. Reuze gezellig! Maar op vakantie in Nederland is vooral verwarrend. Want terwijl Nederland mijn thuisland is, hoe komt het dan dat ik er hopeloos verdwaal? Vakantie in Nederland voelt als backpacken naar een bekende bestemming waarvan de routeplanner niet meer beschikbaar is.

Gevaar op de weg

Het hele jaar door rijd ik met een hoog adrenaline-gehalte door het chaotische verkeer. Achteruitrijden op de snelweg, kinderen die uit het open dak van de auto hangen, wagens op twee wielen, kamelen op de weg naar school. Het lijkt hier soms de normaalste zaak van de wereld. Bijna dagelijks verlang ik naar Nederland waar ik de weg kan delen met mensen die meer kunnen dan alleen het gaspedaal indrukken. Medeweggebruikers die dezelfde verkeersregels hanteren en niet denken dat het wegennet een grote spelcomputer is. Maar in werkelijkheid schrik ik me rot als voetgangers plotseling het zebrapad oversteken en fietsers bij het rechtsafslaan voor me langs schieten. Ineens ben ik zelf het gevaar op de weg.

Een knorrende maag

Dag in dag uit ren ik van hot naar her op de energie uit een in het zand gebraden geit, Arabisch brood met humus en een schaal biryani. En van alles dat we boven een kampvuur kunnen bereiden. Als ik ‘s avonds uitgeput aan tafel schuif verlang ik naar Hollandse boerenkool met worst in een kuiltje met jus. Naar een zak Vlaamse frieten met een flinke klodder mayonaise en stroopwafels waarbij je je vingers moet aflikken. En naar iets dat we hier niet kunnen krijgen….varken.

Maar in Nederland krijg ik frisse zomerse salades en creatieve hapjes van het type vetarm voorgeschoteld. Bij mooi weer (lees 24 graden Celcius) worden de kolen in de BBQ gegooid. Bibberend van de kou stapel ik zoveel mogelijk op mijn bord om caloriën binnen te halen. Totdat er een soort oncontroleerbare drang naarboven komt. Bijna knorrend begin ik te wroeten tussen de geroosterde groenten en het paddenstoelen-tartaartje. Waar is die karbonade?!

De diva

Ik heb een full-time hulp die bij me inwoont, me met de kinderen helpt en het huis schoon houdt. Dat is luxe, dat besef ik me heel goed. Maar de waarheid is ook dat ik geen buurvrouw heb die even de kinderen voor me opvangt of in een huis woon in een omgeving die ongedierte vrij is. Een dag niet dweilen en ik heb een woonkamer vol ongewenste vrienden.

Toch zou ik liever zelf mijn boontjes doppen, spullen op de juiste plek terugleggen en nooit meer roze overhemden in de  kast willen vinden. Daarom pak ik zo af en toe de bezem. Even maar, want anders raakt mijn hulp in paniek. Met haar salaris onderhoudt ze een gezin van 9 personen in de Filipijnen.
Gelukkig kan ik in Nederland wel zelf de was opvouwen, een potje koken of de vaatwasser inruimen. Tenminste, dat denk ík. Mijn familie en vrienden denken daar anders over. Zodra ik aankom word ik met een hapje en een drankje in een stoel in de hoek gezet. Afwassen? Nee hoor! Dat kan jij helemaal niet meer!

 

 

 

 

38 reacties

 1. Bianca Ronday schreef:

  Het lijkt me heel erg omschakelen als je vanaf mediterraanse of Arabische landen teruggaat naar Nederland. Sommige dingen zijn hier relaxter dan daar en op andere punten is het hier 24/7 rennen en vliegen. Na de zomer hoor ik van mijn Marokkaanse en Turkse collega’s die daar geboren zijn eigenlijk hetzelfde verhaal, alleen dan in tegengestelde richting.

 2. stefaanvivant schreef:

  hehe geniet van je vakantie! Dolen in eigen land of stad kan verrassende plekjes opleveren!

 3. Anja schreef:

  Kan me voorstellen hoe jij je moet voelen, wij hebben ook 12,5 jaar in het buitenland (Suriname) gewoond. Vooral dat van het verkeer is heel erg herkenbaar, maar ook dat je naar dingen verlangd die je nu gewoon niet hebt.

 4. Felice Veenman schreef:

  Wat heb jij een geweldig leuke toon. Ik heb je stukje met een grote glimlach gelezen.

 5. Tania schreef:

  Zo te zien is het een hele aanpassing om terug naar Nederland te komen, als je alles nu gewoon bent in het Midden-Oosten.

 6. Belles-Lettres schreef:

  Hahah, erg leuk geschreven! Ik geniet van enthousiasme en luchtigheid waarmee het geschreven is.

 7. Me over ME schreef:

  @Bianca Ronday Dat kan ik me helemaal voorstellen!

 8. Me over ME schreef:

  @Stefaanvivant Ja, dat kan het zeker. Ik heb in al die jaren meer gezien van mijn eigen omgeving dan toen ik er nog woonde. En steeds verbaas ik me over de schoonheid ervan.

 9. Me over ME schreef:

  @Anja Prachtig, Suriname! Was het niet heel moeilijk om terug naar Nederland te gaan?

 10. Me over ME schreef:

  @Felice Veenman Dankjewel! Ik glimlach terug 🙂

 11. Me over ME schreef:

  @Tania Daarom blijf ik nog even hier 😉

 12. Me over ME schreef:

  @Belles-Lettres Wat een leuke reactie. Dankjewel!

 13. I'm Feeling Good schreef:

  Wat een leuke blog dit! Echt een keer leuk om hierover te lezen! Hahahaha, en het koud hebben bij 24 graden, ik kan het me zo goed voorstellen xxx

 14. Karel schreef:

  Leuk inzicht in je vakantie.

 15. Me over ME schreef:

  @Karel Haha…Hopeloos 😉

 16. Me over ME schreef:

  @I’m Feeling Good Dankjewel voor je spontane reactie. Fijn om te horen dat je het je kan voorstellen! Maar eigenlijk is het van de gekke, toch?

 17. susanvanzoetisgoed.nl schreef:

  Haha, wat heerlijk dat je een hulp hebt! Niet meer kunnen afwassen, ach ja… Heerlijk toch, die luxe!

 18. Me over ME schreef:

  @susanvanzoetisgoed.nl Jazeker! Mijn handen vrij en tijd voor iets anders. Ik geniet er ook zeker van.

 19. Frederique schreef:

  Leuk stuk om te lezen. Ik zou zeggen tijd voor een wandeling naar de snackbar voor een patatje met lekker veel mayo en een kroketje of frikadel 😉 Zelf ben ik in het Midden-Oosten geboren maar ik woon al een ruime 30 jaar in NL. Ik mis geregeld de chaos van het Midden-Oosten, het harde praten, veel gebaren, het getoeter maar vooral het eten 🙂

 20. Me over ME schreef:

  @Frederique Als dat toch zou kunnen! Voorlopig rijd ik nog maar even bij de bakker langs voor een manakish. Dank voor je reactie!

 21. Girls-Things schreef:

  Wat een omschakeling inderdaad. Grappig en apart om te lezen. Het lijkt mij dan inderdaad wel weer extra leuk als je in Nederland bent.

 22. kool-family schreef:

  Ik kan me niet voorstellen hoe jij je voelt, maar lees deze blog altijd met veel belangstelling…!

 23. Me over ME schreef:

  @kool-family Leuk om dat te horen! Jullie nog veel reisplezier!

 24. Me over ME schreef:

  @Girls-Things Ja, heel leuk! Het voelt altijd goed om vrienden en familie te zien en weer even helemaal Nederlands te zijn.

 25. Lotte schreef:

  Wat is dit leuk geschreven! Vergis je alleen niet veel denken hier ook dat de weg een computerspel is haha.

 26. Anniek schreef:

  Wat leest jouw artikel lekker. Je brengt het heel luchtig, maar kan me voorstellen dat de twee werelden zo ver uit elkaar liggen dat het vaak (om)schakelen is.

 27. Maargy | M schreef:

  Herkenbaar! haha ik woon in Maleisië en terugkomen is altijd weer zooo “anders” om op vakantie te zijn in eigen land

 28. Me over ME schreef:

  @Maargy|M Fijn te horen dat ik niet de enige ben! 🙂

 29. Me over ME schreef:

  @Anniek Dankjewel. Soms begrijp ik er inderdaad even helemaal niets van als ik van de ene in de andere wereld stap.

 30. Me over ME schreef:

  @Lotte Oeps…riemen vast! Dankjewel.

 31. marlieslentjes31 schreef:

  Wel bijzonder om zo in twee werelden te leven of in ieder geval die kennis te hebben. Op een rondreis op vakantie ervaar je dat toch heel anders. Een hulp in huis lijkt me toch wel heerlijk hoor, al deed ze maar de afwas 😉

 32. Wat leuk om te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat het dan weer echt wennen is om in Nederland te zijn.

 33. Me over ME schreef:

  @Cynthia | Cynspirerend.nl Ja, dat is het zeker. Maar het voelt daardoor ook een beetje als vakantie.

 34. Me over ME schreef:

  @Marlieslentjes31 Als je in een ander land woont, word je plosteling onderdeel van de maatschappij en leer je een land echt kennen. Toch zou ik het liefste de wereld weer bereizen, van culturen willen proeven en alleen de highlights zien. Als ik ga, stuur ik mijn hulp jouw kant op 😉

 35. Leuk om te lezen. Ik kan me heel goed indenken dat je ook bepaalde dingen uit Nederland gaat missen, helemaal als je naar het Midden Oosten gaat met een compleet andere cultuur. Ik zal op den duur toch wel bepaalde dingen erg gaan missen denk ik. Ik heb alleen nog maar in westerse landen gewoond dus daar zal het gemis een stuk minder zijn.

 36. Me over ME schreef:

  @Janet Wat leuk dat je ook in het buitenland hebt gewoond. Mis je dat nu soms niet nu je weer in Nederland woont?

 37. bylinsey schreef:

  Leuk geschreven artikel!

 38. Me over ME schreef:

  @bylinsey Dankjewel!

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!