<

Vakantietip! Bedoeïenenspelletjes die je overal kunt spelen

Share

Niet iedereen deelt mijn passie voor de woestijn. Dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog, ik snap het helemaal. Als je mij lang geleden had verteld dat ik met plezier tussen de duinen van de Arabische Woestijn zou duiken, had ik je wellicht uitgelachen. Ik ben van het groen en de wolken, van backpacken door afgelegen gebieden en van slapen in een hangmatje tussen twee woudreuzen. Maar de uitdagingen van de woestijn hebben mij gegrepen. Hoe hebben bedoeïenen duizenden jaren in deze ondraaglijke omstandigheden weten te overleven? Hoe vonden ze water? En hoe vermaakten ze zich eigenlijk in hun vrije tijd? Want ze hadden geen buggy om over het zachte zand te glijden, geen sleetje of zandboard om van de duinen naar beneden te roetsen. Ze hadden zelfs geen schepje of emmertje om in die prachtige zandbak te spitten.

Vakantietip! Bedoeïenenspelletjes

Gelukkig waren de bedoeïenen creatief en kenden ze veel leuke spelletjes. Een aantal daarvan speelde ik met bedoeïenen in Bahrein, Oman, Saoedie Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Spelletjes voor jong en oud, die je overal ter wereld en zonder voorbereiding kunt spelen. Dus ook als je niet in de woestijn zit. Valt er een moment van stilte rond het kampvuur aan het Braziliaanse strand of verveel je je in je tentje in de jungle van Maleisië? Denk dan aan deze vakantietip! Bedoeïenenspelletjes.

Schaduwspel in maanlicht

De melkweg is bijna altijd zichtbaar boven de woestijn. Als de maan schijnt heb je zelfs zoveel licht, dat je een schaduwspel kunt spelen. Het spel is heel simpel. De spelers staan op een duin en hun schaduw valt op het zand. De tikker werpt vervolgens een steen op een van de silhouetten. Valt de steen op die van jou, dan moet je rennen naar een afgesproken punt. Wordt je gepakt, dan moet jij de steen werpen. En anders mag de tikker het nog een keertje proberen. Misschien goed om te weten voordat je zomaar ergens gaat staan …hoe hoger je op een duin staat, hoe langer je schaduw.

Verkeer je niet in de gelukkige omstandigheid van een glanzende maan tegen een prachtige sterrenhemel, dan kun je dit spel natuurlijk ook in het zonnetje spelen.

Stokjes schieten

Dit spelletje werd over het algemeen door jongens  gespeeld, maar ook de meiden kunnen er wat van! Het spel lijkt een beetje op slagbal. De werper heeft een kort houtje dat hij over de rug van zijn hand laat balanceren. Met een langere stok in de andere hand slaat hij op een van de uiteinden van het korte houtje, waardoor het weggeslingerd wordt. De spelers in het veld moeten het weggeschoten houtje zo snel mogelijk zien te vinden en de werper moet rennen naar een afgesproken punt. Komt de werper daar aan voordat het houtje gevonden is, dan verdient zijn team een punt en mogen ze verder spelen. Zo niet, dan is het andere team aan de beurt om het korte houtje weg te schieten.

Overigens is er wat variatie op de spelregels. Soms wordt afgesproken dat degene die het houtje vindt, moet proberen de werper te tackelen voordat hij het honk bereikt.

Stokje tollen

Het tollen van een stokje op je hand lijkt heel simpel, maar probeer het maar eens. In de ene hand houd je een stokje met een touwtje eraan. In de andere houd je een houtje tussen je vingers. Niet te strak, het moet kunnen draaien. Sla nu het touwtje aan het stokje met een zwiep tegen het houtje en laat het vervolgens op je vingers balanceren.  Pfoeh! Onmogelijke opgave. Maar sommige bedoeïenen zijn er zo behendig in dat ze het houtje eerst de lucht in wippen en het dan tollend op de bovenkant van hun hand weer opvangen.

Steentjes of schelpjes werpen

Van dit spel heb ik een paar lelijke bulten op mijn kop.  Steentjes werpen vereist reactiesnelheid en een goede hand-oog coördinatie. Maar omdat we het tijdens schemer speelden, vlogen de steentjes als hagelstenen in het rond. Bedoeïenen die aan de kust zaten of in vissersdorpen woonden, speelden dit spel meestal met schelpjes.

Het gaat als volgt. Zoek vijf steentjes die je voor je op de grond legt. Zit je in het zand, wrijf dan het losse zand weg en zorg ervoor dat de ondergrond een beetje hard is. Pak nu een steentje op en werp dat in de lucht. Grijp direct het volgende steentje van de grond en vang het omhoog geworpen steentje op.  Gooi nu een van de twee steentjes in de lucht en pak nummer drie van de grond. Mis je, dan moet je opnieuw beginnen. Anders ga je door tot je alle vijf de steentjes in je hand hebt.
Tot nu toe valt het allemaal mee. Maar dan komt het moment waarop het steentjes regent! Want nu werp je alle vijf de steentjes in de lucht en laat je ze op de bovenkant (rug) van je hand vallen. Degene die de meeste van zijn steentjes op zijn hand heeft laten landen, is de winnaar.

Knopen en ontknopen

Dit spel kennen de meesten waarschijnlijk wel. Er zijn twee varianten. Bij het ene spel staan de spelers in een kring en pakken ze de rechterhand van een van hun medespelers en de linkerhand van een andere medespeler. Deze personen mogen niet naast je staan. Als iedereen een hand van een ander heeft, probeer je uit de knoop te komen. Succes!

Bij het andere spel staan de spelers in een rij en hebben ze de handen van de personen naast zich vast. De eerste en laatste persoon nemen de rij dan mee onder de armen van andere spelers door, net zolang tot niemand meer een kant op kan. De groep kan dan besluiten om zich te ontknopen of om degene die als eerste loslaat als verliezer uit te roepen.

Andere spelletjes

De bedoeïenen kennen nog veel meer spelletjes. Traditionele spelletjes, maar ook het moderne flesje werpen (zie foto). Vanuit Muscat of Dubai kun je een trip boeken naar een bedoeïenenkamp in Bediyah in de woestijn van Oman. Je verblijft dan één of twee nachten in een bedoeïenentent en beleeft het leven tussen de kamelen en de schapen. Meer informatie en boekingsopties voor het logeren bij een traditioneel gezin lees je hier.

30 reacties

 1. Petra schreef:

  Knopen en ontknopen heb ik vroeger zo vaak gespeeld! Kon me daar uren mee vermaken 🙂

 2. love1818 schreef:

  Wat leuk al die spelletjes, Ik zou bij het schaduwspel alleen maar naar de sterren en maan kijken. Zeker in de woestijn zijn de sterren zo helder en mooi 👍🏻😃

 3. Christophe schreef:

  Je wordt creatief in de woestijn als je niets omhanden hebt blijkbaar 😁

 4. Anja schreef:

  Grappige spelletjes, echt handig voor mensen die zich op vakantie of thuis vervelen 😉

 5. Manon schreef:

  Wat leuk! Ik ben ook gefascineerd door de woestijn, ben vorig jaar in de Sahara geweest en dat was wel machtig mooi zeg.

 6. Kevin schreef:

  Super leuk deze spelletjes! Moet eerlijk zeggen kende deze allemaal nog niet. Echt geinig

 7. Tania schreef:

  Dat met die steentjes noemen ze bij ons bikkelen.

 8. Wanda schreef:

  Bij dat schaduwespel zou ik alleen maar bezig zijn met foto’s maken haha… Grappig dat je zegt dat je vroeger weinig op had met de woestijn en er nu met zoveel passie over schrijft.

 9. Bas schreef:

  Dat is eens wat anders dan de smartphone. Leuk bedacht!

 10. Leuke ideetjes, voor op vakantie!

 11. Sherry schreef:

  Wat een leuke spelletjes. Stokschieten lijkt me zeker echt iets voor mij.

 12. Superleuk om een keertje te doen, je hebt me aan het denken gezet, leuk! haha en dat in de woestijn!

 13. Me over ME schreef:

  @Marjolein (@goedhardt) Leuk om te horen!

 14. Me over ME schreef:

  @Sherry Stokschieten is leuk! Met of zonder tackelen?

 15. Me over ME schreef:

  @Laura|I scream beauty Of voor in het park, aan het strand…:-)

 16. Me over ME schreef:

  @Bas Haha! Die smartphone hadden ze nog niet…

 17. Me over ME schreef:

  @Wanda Haha! Tja…Een spelletje in deze enorme zandbak is veel leuker dan ik ooit had verwacht.

 18. Me over ME schreef:

  @Tania Dat wist ik niet! Leuk om te weten!

 19. Me over ME schreef:

  @Kevin Echt niet? Snel proberen dan! 🙂

 20. Me over ME schreef:

  @Manon De Sahara wil ik ook nog eens bezoeken!

 21. Me over ME schreef:

  @Anja Haha! Ja…of in de woestijn 😉

 22. Me over ME schreef:

  @Christophe Heel erg creatief!

 23. Me over ME schreef:

  @love1818 Haha! Ik hoor het al. Jij gaat dit spelletje niet winnen…

 24. Me over ME schreef:

  @Petra Geweldig spel vind ik dat! Vooral als je met een grote groep bent en er niet uitkomt…

 25. Wat tof dat je dit hebt mogen leren spelen.. Klinkt erg leuk!

 26. Me over ME schreef:

  @Janet|thatonetime Dat is het ook! Wil je lachen, dan moet je het knopenspel eens doen.

 27. Wat een leuke ideetjes! Die ga ik onthouden!

 28. Me over ME schreef:

  @Cynthia|Cynspirerend.nl Leuk! Ben benieuwd welk spel je gaat spelen.

 29. Nicole Orriëns schreef:

  Dat is nog eens een hele mooie lange lijst. Ideaal dat je dit zo eenvoudig kunt spelen!

 30. Me over ME schreef:

  @Nicole Orriëns Dat is het zeker. Leuk en eenvoudig en bijna overal uitvoerbaar.

Deze ruimte kun je gebruiken om een reactie achter te laten. Alvast bedankt!